Stanko Volk, predsednik Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave, pravi: »S tem dogodkom želimo osveščati mlade in tudi njihove starše o zelenjavi višje kakovosti in pomenu uživanja zelenjave za njihovo zdravje ter promovirati slovensko zelenjavo, ki ima kratko transportno pot, manj kot 24 ur, in je zato bolj sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več hranilnih snovi.«

Za najmlajše in velike vrtičkarje

Zelenjadarski dan je v prvi vrsti namenjen najmlajšim. Zanje bo v dopoldanskih urah na sporedu lutkovna predstava Velika zelenjavna dirka, žonglerska skupina pa bo pokazala nekaj svojih zelenjavnih vragolij. Nato bo sledila podelitev priznanj za najboljša dela na nagradnem likovnem natečaju z naslovom Zelenjava na krožniku poskrbi, da nas želodček ne boli.

V popoldanskih urah bo Miša Pušenjak, svetovalka za zelenjadarstvo na KGZS Zavod Maribor, govorila o naravnem zatiranju škodljivcev in bolezni na rastlinah,, da se izognemo uporabi naravi neprijaznih, včasih celo škodljivih pripravkov za varstvo rastlin. Simone Godina pa bo podala nasvete, kako z zelenjavo poskrbimo za dolgoživost.

Zaključen nagradni likovni natečaj

V okviru Zelenjadarskega dneva je Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave tudi zaključilo nagradni likovni natečaj, ki ga je razpisalo oktobra 2013 za osnovne šole in vrtce po vsej Sloveniji. Namen likovnega natečaja je bil spodbuditi otroško ustvarjalnost in navdušiti najmlajše nad uživanjem zelenjave in izbiranju takšne, ki je pridelana na naravi prijaznejši način, sezonska in bolj kakovostna.

Na likovnem natečaju so lahko sodelovali učenci iz osnovnih šol in vrtcev s svojimi likovnimi deli (slike, grafike, skulpture), ilustracijami in stripovskimi zgodbami. Učenci so lahko sodelovali z individualnim izdelkom ali ves razred s skupinskim izdelkom. Otroci so se pri ustvarjanju zelo potrudili ter poslali več kot 400 del. Najboljša likovna dela si bo v okviru Zelenjadarskega dneva možno ogledati na razstavi. Komisija je izbrala tri najboljša dela, ki so prejela naravoslovni dan na kmetiji z integrirano pridelavo zelenjave za cel razred, deset del pa je nagrajenih z zelenjavnimi zabojčki. Naravoslovni dan na kmetiji prejmejo učenci iz OŠ in vrtca Sveta Trojica, OŠ Draga Kobala Maribor in IV. OŠ Murska Sobota.

Predstavitev združenja

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je neprofitna organizacija, ki aktivno povezuje pridelovalce zelenjave in jim nudi pomoč na strokovnem področju in pri skupnem nastopu na trgu. V združenje je trenutno vključenih več kot 160 članov iz vse Slovenije, ki se že vrsto let trudijo zagotoviti slovenskim potrošnikom svežo in okusno slovensko zelenjavo z integriranim načinom pridelave.

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave se s svojimi aktivnostmi želi predvsem informirati ciljne javnosti o prednostih integrirano pridelane zelenjave ter hkrati spodbuditi končne potrošnike k uživanju slovenske in sezonske zelenjave.