"Pozimi sem zelo dobro začel priprave, ki so ves čas potekali v Medulinu na Hrvaškem. Okrog 74 m sem metal že januarja, pozneje pa sem imel težave s hrbtno mišico, zato sem napravil korak nazaj. V zadnjem času smo vendarle sanirali poškodbo in sem prejšnji teden tudi začel zadnji ciklus priprav, da se bom lahko na EP boril za medalje. Le če bom izpolnil etapne cilje, pa bo cilj uresničljiv," je napovedal Kozmus, metalec kladiva, ki je kot edini slovenski atlet doslej že osvojil olimpijski in svetovni naslov.

Kolajne, tudi najžlahtnejše, pa je osvajal le na OI ali SP. Na EP je bil doslej najvišje šesti. "Tekmeci so že začeli nastopati. Poljak Pawel Fajdek in Madžar Krisztian Pars sta dobra in bosta metala krepko prek 80 m. Ostali so zadaj in jih bo mogoče hitro ujeti. Sredi julija bo tekma v Velenju. Upam, da bo organizatorjem uspelo privabiti večino najboljših v moji disciplini in da bomo imeli tam prvič neposredni obračun. Ker je kladivo evropska disciplina, bo na EP prisotna večina najboljših, manjkal pa bo kakšen predstavnik Azije in Afrike," je o tekmecih povedal Kozmus, ki upa, da bo za tekmo v Zürichu že povsem nared za vrhunsko predstavo.

Glede na težave z zdravjem bo prva tekma prišla celo nekoliko prekmalu. "Tekmovati bom začel zelo zgodaj, ker v Slovenski Bistrici vedno začenjam sezono in tudi letos sem sprejel njihovo povabilo, povabilo prijateljev. Pričakujem met okrog 70 m. Izid bo tako slabši, kot ste ga od mene vajeni, toda tudi to sodi k športu. Ni vedno v osredju izid, ampak tudi prijateljske vezi in promocija atletike. Gotovo bo pozneje bolje in si želim, da bom 76 metrov ali več metal sredi cikla, v šestem tednu priprav, kar se bo zgodilo na ekipnem evropskem prvenstvu v reprezentanci Slovenije. Na državnem prvenstvu je cilj met prek 79 m in nato bolj za odličja v Švici. Trenutno se dobro počutim, zaradi bolezni sem sicer deset dni jemal zdravila, vendar sem sedaj poln optimizma, čeprav bo uvod v sezoni slabši, kot sem si želel in upravičeno pričakoval še pred tremi meseci," je menil Kozmus.

Primož Četrtič, vodja njegove ekipe, je pojasnil: "Težave v formi so nastale, ker smo morali zadnji cikel priprav začeti tako pozno v sezono. Toda pričakujemo, da bo potem, ko bo opravil celotno vadbo, ponovno pripravljen, kot smo vajeni." Kozmus bo sezono končal septembra v Ljubljani na ekipni balkanski tekmi, spogleduje pa se tudi z naslednjima dvema letoma. "Tudi naslednje leto, ko bo SP v Pekingu, si želim ostati v svetovnem vrhu, potem pa nastopi glavni cilj, olimpijske igre v Braziliji. Tam je moj cilj en sam. Želim si novega zlatega olimpijskega odličja. Z manj ne bom zadovoljen."

Kozmus bo jeseni v Brežicah odprl center za mlade metalce, v svojem hostlu v Brestanici pa pripravlja otroške počitnice. V okviru prireditve Brežice, moje mesto, ki privabi okrog 30.000 obiskovalcev, pa bo trikratni slovenski športnik leta 28. julija pripravil tekaško prireditev. Ta bo končana s koncertom skupino Manuche in nastopom Severine.