Microsoft je na trg tabličnih računalnikov prišel pozno in prva različica tablice Surface z zložljivo tipkovnico, ki je šla v prodajo konec leta 2012, ni bila uspešna. Oktobra lani je prišla ven različica Surface Pro 2, ki ji gre malce bolje.

Microsoft je s prodajo tabličnih računalnikov v prvem četrtletju letos zaslužil 500 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 50 odstotkov več kot v prvem četrtletju lani. Applov Ipad je v enakem obdobju za primerjavo navrgel 7,6 milijarde dolarjev.

Surface Pro 3 bo šel v prodajo poleti z ekranom, ki meri po diagonali 30,48 centimetra in je za 12 odstotkov lažji od starejšega modela. V prodajo bo šlo pet modelov od najmanj do najbolj zmogljivega po ceni od 800 do 1950 dolarjev, naročila pa se sprejemajo od danes. Za tipkovnico bo sicer potrebno odšteti dodatnih 130 dolarjev.

Direktor za tablične računalnike pri Microsoftu Ben Reed je zagotovil, da so izboljšali funkcionalnost v tesnem sodelovanju z Intelom, nova različica pa da upošteva tehnološki napredek in predloge uporabnikov starejših.