V Portorožu oziroma hotelih Bernardin ste že zelo zgodaj zaslutili pomen kongresnega turizma. Kateri pomembnejši datumi so mejniki v razvoju te dejavnosti v vaših hotelih?

Prvi mejnik je bil postavljen jeseni 1995 z zgraditvijo kongresnega centra v sklopu Grand hotela Bernardin. S to pridobitvijo je postal tudi prvi, največji in edini kongresni hotel v Sloveniji. Da bi ublažili sezonskost poslovanja in ekonomske učinke segmenta, smo aprila 2004, mesec dni pred vstopom Slovenije v EU, kongresnemu centru dodali Kongresno dvorano EU in se zapisali med vodilne in največji kongresni hotel v jugovzhodni Evropi.

Po nekaterih podatkih je prvi kongresni center v Sloveniji tudi največji. Lahko nekoliko podrobneje spregovorite o vaših zmogljivostih v okviru 19 konferenčnih dvoran?

Večnamenska zasnova Kongresnega centra Bernardin omogoča organizacijo najrazličnejših prireditev: kongresov, seminarjev, delavnic, različnih predstavitev, tiskovnih konferenc in poslovnih srečanj pa tudi banketov, modnih revij in slovesnih večerij. Na voljo je 19 sodobno opremljenih večnamenskih dvoran z naravno svetlobo. Največja dvorana, Europa, sprejme do 1100 udeležencev. Kongresni center je opremljen s sodobno tehnično opremo s kabinami za simultano prevajanje, vključuje pa še VIP-sobo za posebne sestanke, poslovni center in pisarne za organizatorje ter banketno kuhinjo za pripravo hrane in pijače. Udeleženci dogodkov lahko izbirajo namestitev v Grand Hotelu Bernardin, Hotelu Histrion ali Hotelu Vile Park. Po napornem in delovnem dnevu si lahko privoščijo oddih v velnesu Paradise Spa, kjer pravkar postavljamo kongresni Mediterranean SPA Club. Izbirajo lahko kulinarične specialitete v restavracijah Grand Hotela Bernardin, ekskluzivni restavraciji s francoskim pridihom Pečina in restavraciji Sunset z izvirnimi mediteranskimi jedmi in čudovitim pogledom na morje.

Kolikšen delež predstavljajo v okviru vseh nočitev v vaših hotelih gostje, ki so udeleženci konferenc in kongresov?

V okviru resorta St. Bernardin, glavnega akterja v kongresnem segmentu, predstavljajo približno 12 odstotkov vseh nočitev in ustvarijo 22 odstotkov vseh prihodkov.

Številni udeleženci kongresov poudarjajo kakovost kulinarične ponudbe. Je to tudi v resnici ena vaših prednosti?

Kulinarika da vsakemu dogodku pomembno dodano vrednost in tega se zavedamo tudi v Hotelih Bernardin. Tempo in trendi zdravega in aktivnega življenja narekujejo prilagajanje in raznovrstnejšo ponudbo. V Hotelih Bernardin sledimo trendu lokalno in tradicionalno s pripravo lokalnih jedi in lokalnih sestavin. Pripravljamo novo ponudbo za odmore, ki bodo obarvani z zdravimi in lokalno obarvanimi napitki in prigrizki, goste pa vse bolj vključujemo tudi v aktivno pripravo jedi z izvedbo kulinaričnih delavnic, ki skupaj z energijo naših kreativnih kuharjev predstavljajo pravo popestritev vsakega dogodka.

V čem ste boljši od konkurence, katere so vaše prednosti, zakaj bi se morali odločiti za organizacijo kongresa v okviru hotelov Bernardin?

Naši aduti so širok spekter ponudbe na enem mestu: kongresni center, hoteli različnih kategorij, dodatna ponudba sprostitve, športa in rekreacije, dolgoletne izkušnje pri organizaciji poslovnih srečanj, seminarjev in kongresov, izvrstna kulinarična ponudba, ki temelji na lokalnih kulinaričnih specialitetah in tradiciji, vrhunska kakovost storitev, stalna podpora strokovnega osebja ter vrhunska poslovna doživetja na mirni legi tik ob morju med Portorožem in Piranom.

Se morda spomnite kakšnega smešnega zapleta in kako ste ga razrešili?

Aprila smo gostili prvo skupino indijskih diabetologov. Smešen zaplet je bil pri razumevanju vroče vode za pripravo čaja. Dostavili smo vročo vodo, sami so jo deklarirali kot mlačno, želeli so dobesedno vrelo. Razlog je bil preprost – pri njih mora biti namreč vse prekuhano.

Kako sodelujete s Slovenskim kongresnim uradom oziroma kaj vam njihova pomoč pomeni?

S Slovenskim kongresnim uradom sodelujemo pri izvedbi marketinški aktivnosti na ključnih trgih; poslovne borze, predstavitve, delavnice in v zadnjih letih z zelo uspešnimi FAM Tripi, ki so se izkazali kot najboljše orodje za predstavitev Slovenije kot kongresne destinacije. Kongresni urad dejansko predstavlja referenčno točko, stičišče ponudbe Slovenije, dodano vrednost raziskovalnega procesa in najboljšega celovitega ponudnika države. Za turistično gospodarstvo pa dejansko pomeni orodje za doseganje boljše prepoznavnosti na področju industrije srečanj. Portorož in Piran se dogovarjata za ustanovitev Kongresnega urada Portorož - Piran, ki za organizatorje dogodkov dejansko pomeni prvi oziroma takojšnji in transparenten dostop do celovite ponudbe tega območja, saj je obenem zaznati tudi naraščanje pomena in vloge kraja pri izbiri lokacije za izvedbo dogodka.

Po izjemni rasti konec prejšnjega desetletja je razvoj kongresnega turizma nekoliko zastal. Kakšni so trenutni trendi, kaj se obeta?

Trendi na področju industrije srečanj, tako domačem kot mednarodnem trgu, odražajo previdnejše načrtovanje dogodkov s poudarkom na »vrednost presega ceno«. Na strani podjetij je ključnega pomena optimizacija stroškov, vendar ne do skrajne mere na račun oškodovanja kakovosti in namena dogodka, zaznati je rast števila povpraševanj (kratkoročna povpraševanja), spreminjanje konferenčnih prostorov (iz klasičnih dvoran v inovativne dvorane). Pomembni so novodobna tehnologija in aplikacije, ki poudarjajo dodano vrednost za udeleženca in hitro dostopnost do ključnih informacij, vračajo se tudi konferenčni paketi, velik pomen imata tudi kulinarika in izbira kraja.

Se vam zdi, da se Sloveniji dogajajo pozitivni premiki na področju kongresnega turizma?

Kongresni turizem v Sloveniji je razvit, v prid kakovosti pričajo med drugim tudi reference uspešno izvedenih domačih in tujih kongresov, slovenski organizatorji poslovnih in kongresnih dogodkov pa uživajo v tujih združenjih ugled. Slovenija ima kar nekaj konkurenčnih prednosti: varnost, osrednja lega v Evropi, kratke razdalje znotraj države, ugodno razmerje med ceno in kakovostjo storitev ter ugled naše stroke in znanosti v tujih združenjih. Se pa dve ključni zadevi odvijata prepočasi – dostopnost, to je letalske povezave, in spodbujanje razvoja turizma (infrastrukture) s strani države ter razumevanje pomena in ekonomskega učinka le-tega.