"Naš osnovni namen ni postavljati naprave in služiti na proviziji. Naš naslednji korak bo trgovce prepričati, da so bitcoini dobro plačilno sredstvo," je za STA dejal Trček.

Po podatkih na spletni strani Coinmap.com v Sloveniji plačila v bitcoinov trenutno sprejema okoli 50 podjetij.

Naprava za nakup bitcoinov zaračuna določeno provizijo, s katero bodo po besedah Trčka pokrivali stroške delovanje. En bitcoin skupaj s provizijo stane 379 evrov, kar je nekoliko več kot na spletni borzi Bitstamp, kjer se cena trenutno giblje okoli 351 evrov. V bankomat so za začetek naložili 16 bitcoinov.

Slovenija na devetem mestu po priljubljenosti bitcoinov

Bitcoin je v Sloveniji razmeroma priljubljen. Po številu poizvedb v iskalniku Google se Slovenija uvršča na deveto mesto na svetu, za Ciprom in Češko. Na prvem mestu je Islandija, sledita pa Estonija in Nizozemska.

Septembra letos naj bi se v Ljubljani odvila tudi prva mednarodna Bitcoin konferenca. Njen namen bo spodbujanje uporabe kripto valute v regiji, je dejala Ajda Es iz podjetja Bitnik.

Bitcoini so vrhunec dosegli decembra lani, ko se je vrednost enega povzpela na dobrih 1100 dolarjev. Sledil je strm padec in propad nekaterih borz, med drugim tudi japonske borze Mt Gox, ki je po milijonskih izgubah nedavno razglasila stečaj. Po prometu je danes na svetovni ravni daleč največja borza Bitstamp, ki jo vodita Slovenca.