Drugi tekmovalni teden 97. izvedbe Gira bo zelo raznolik, razgiban, kompleksen in, kar zadeva slovensko trojico Borut Božič, Luka Mezgec in Jan Polanc, še kako zanimiv. Po tipu posameznih etap bo nekaj za vsakogar. Priložnosti vidijo sprinterji, kronometristi, hribolazci, ubežniki. Že danes od Modene do term Salsomaggiore (184 km) in v petek do Rivarolo Canavese (158 km) naj bi priložnost dobili sprinterji, jutri ubežniki ali hitri hribolazci, v četrtek bo na sporedu dolga vožnja na čas (42 km), konec tedna bo znova plezalni vikend.

Bolj kot profil etap bodo v drugem tednu vplivala razmerja med tekmeci in ekipami ter hierarhija znotraj ekip. Temu bodo prilagojene klubske taktike. To ima še kako pomemben vpliv na možnosti za prvo slovensko zmago. Med lovce na etape se štejejo vsi trije. Poglejmo in predvidimo ozadje. V današnji ravninski etapi bo boj za etapno zmago med ubežniki in sprinterji, a priložnost naj bi dobili slednji. Zakaj? Interes ekip, ki imajo v svojih vrstah hitre, bo prevladal. Ker so Nacer Bouhanni (FDJ), nosilec rdeče majice kot najboljši po točkah, Giacomo Nizzolo (Trek), Elia Viviani (Cannondele) in Luka Mezgec (Giant) zelo izenačeni in imajo za sabo tudi najbolj široko podporo v lastnih ekipah, bodo zlahka našli skupne interese za nadzor ubežnikov. Verjetno se bo pridružil tudi britanski Sky z Benom Swiftom, saj je njihova bera daleč od slovesa ekipe. Znotraj zadnjih kilometrov je jasno, da imata najboljši sprinterski vlak Cannondale in Giant. Posledično bo najhujša bitka za mesta v zavetrju Luke Mezgeca, saj dokazano to prinaša slast po zmagi, kar je dvakrat izkusil prav Bouhanni. Mezgec bo torej danes vsem na očeh.

Med tistimi, ki bodo tokrat zagotovo zraven, vendar s solistično izvedbo brez vlaka, lahko štejemo Boruta Božiča (Astana). Idrijec je v prvem tednu vso energijo in izkušnje vložil v pomoč kolegom. Tudi v nedeljo je v ključnem trenutku posodil obročnik Fabiu Aru, ki je po črnem dnevu Michaela Scarponija in padcu Janija Brajkoviča ostal glavni up Astane za vrh rožnate in bele razvrstitve. Težišče interesov v Astani bo odslej lov na etapno zmago, za kar je Božič kot nalašč. V sprintu se zna znajti tudi sam.

Jutri bodo prišla na vrsto druga razmerja. V maratonsko dolgi etapi sta na začetku in proti koncu vzpona nižje kategorije, dovolj za dolge pobege tudi dobrih hribolazcev, ki so že izgubili del upov in sanj. Prav na tak način je v nedeljo načrtno uspelo Nizozemcu Pieteru Weeningu, ki si je med tednom načrtno nabral velik zaostanek (25 minut), da ni bil nevaren za rožnato majico in so ga »generali« pustili v beg do četrte zmage ekipe Orica.

S 23 minutami zaostanka je kot 45. v skupnem seštevku kar pravšnji za skok med ubežnike tudi Jan Polanc. Na »ubežnih« etapah (velika možnost uspeha) je huda bitka že na začetku, čeprav jo TV kamere ne kažejo. Še posebej če je veliko nezadovoljnih, nepotešenih ekip. Ta Giro se že bliža tej kritični točki. Velikokrat bitka za »fugo«, kot ji v italijanskem žargonu rečejo kolesarji, po brutalnosti preseže zaključne boje. To je igra za pravo druščino ubežnikov. V beg nikoli ne pustijo mož najboljše deseterice ali njihovih konkurentov. Nadzor gre tudi v smeri, da ubežnikov ni preveč in bi lahko bili s složnostjo premočni ter si s tem privozili debele minute prednosti.

Rožnato karavano s tem namenom bodo v tem tednu nadzirali kolesarji Evansovega švicarskega BMC, Uranova belgijska Omega Pharma in Quintanov španski Movistar. Čeprav imajo v deseterici svoje tudi ekipe Tinkoff Saxo (Majka), Ag2r (Pozzovivo), Lampre (Ulissi), Astana (Aru), Trek (Kišerlovski), Cannondale (Basso) in Belkin (Kelderman), bodo prevzeli pobudo le zgolj ob kritičnih trenutkih samoogroženosti (padci, veter, nevarni ubežniki). Obstaja tih račun, da dobitek iščejo, če bi kdo od tekmecev imel slab dan. Boj na izpadanje je iz dneva v dan. Velikokrat zato hkrati poteka boj na več frontah; za etapne zmage, za majice, za sekunde... In tudi zgolj paradiranje za medijsko pozornost, a to je druga plat.

Ob (drugem) prostem dnevu je treba opozoriti še na eno značilnost tritedenskih etapnih dirk. V dnevih počitka se velikokrat spremenijo razmerja moči. Nekateri si po naporih opomorejo prej, drugim po dnevu lagodnejše vožnje za trening »motor« ne spelje zlahka v največje obrate. In odražajo se tudi druga razmerja. »Piko, prihajam,« je Renata Mezgec na osebnem profilu zaupala možu. Renata ima dokazano dobro karmo. Na lanskem Giru je prav obisk žene ob ovinku karavano pod Montaž in Kranjsko Goro vplival na začetek moževega niza tri krat tri. Je tudi včeraj v termah?