Kakšna je končna ocena prvega dela kvalifikacij?

Dobili smo tisti dve zmagi, ki smo si ju želeli, vendar z lepotno napako. Želeli smo namreč več kot zgolj štiri točke, a kljub temu je pomembno, da imamo ti zmagi. Gre za dobro popotnico pred naslednjimi tekmami. Najbolj pomembno je, da smo kvalitetno odbojko pokazali proti Poljakom. Razen prvega niza smo se domačinom zelo dobro upirali.

Kaj vse to pomeni za naslednje dvoboje? Poljaki so praktično že prvi.

Vse tri tekmece bomo napadali tudi v Stožicah. Kakšno točko bomo skušali vzeti Poljski, s čimer bi pridobili nazaj tisto, kar smo izgubili proti Makedoniji in Latviji, ko smo le minimalno zmagali. Pogoj za kar koli drugega pa je, da še enkrat premagamo ti reprezentanci.

Kako ste zadovoljni z igro?

Niti za eno tekmo ne morem reči, da se fantje niso borili. Kljub temu je očitno, da nam proti enakovrednim ali slabšim tekmecem ne uspe konstantna igra, da bi z vrhunsko predstavo prišli do hitre in gladke zmage. Ko igramo proti boljšim, je vse lažje, saj je pritisk manjši. Stvari bi lahko opravili boljše. Še vedno grešimo tam, kjer hočemo delati najmanj napak. Sedaj bomo igrali pred domačimi navijači, kar moramo izkoristiti, da pridemo vsaj do dodatnih kvalifikacij.

Drugače je bilo januarja v Nišu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Takrat ste gladko premagali enakovredna tekmeca Makedonijo in Portugalsko, a gladko izgubili proti favorizirani Srbiji.

Ravno to je bil vir mojega upanja za sedanje kvalifikacije. V Nišu smo delovali zelo suvereno, kar sem si želel tudi sedaj na Poljskem. Očitno sem se zmotil. Zanimivo je, da smo imeli pred odhodom v Niš manj priprav kot sedaj, toda fantje so bili tedaj očitno še bolj sveži, saj so bili sredi sezone. Celotna zadeva je bila boljša, na Poljskem pa smo bili zelo utrujeni. Na utrujenost smo pozabili zgolj na zadnji tekmi proti domačinom.

Oba podajalca, Dejan Vinčić in Gregor Ropret, sta si razdelila odgovornost. Ste zadovoljni z njuno igro?

Priložnost sta dobila na podlagi mojih opažanj, kako se odzivata na trenutno situacijo. Za vsak dan skušam najti podajalca, ki nam lahko najbolj pomaga. Na evropskem prvenstvu na Danskem je bil to Vinčić, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Nišu je več igral Ropret. Tokrat je spet začel Vinčić, nato je več igral Ropret. Na tem igralnem položaju bomo imeli še kar nekaj časa luksuz, da lahko izkoristimo oba.

Korektorja Mitja Gasparini in Alen Šket?

Gasparini je na Poljskem odigral zelo solidno. Ni bilo potrebe po menjavi. Svoje delo je opravil zelo dobro, pomagal pa nam je tudi z energijo.

In blokerji?

Zelo sem ponosen na Danijela Konciljo, ki je imel v reprezentanci prvič pomembno vlogo. Morda je na začetku kazal še malce strahu, ampak proti Poljakom je dokazal, da zna igrati odbojko. V tem trenutku od njega težko pričakujemo še kaj več. Nedvomno se pozna, da je v zadnji sezoni izkušnje nabiral tudi v ligi prvakov.