Obetavni golfist je že dodobra zakorakal v sezono, saj je letos prvič nastopil februarja, do zdaj pa se je na njegovem koledarju zvrstilo že pet tekem. A največji izzivi ga šele čakajo. »Čez tri tedne bom nastopil na prestižni amaterski tekmi St. Andrews Links Trophy, dva tedna kasneje pa na britanskem prvenstvu. Septembra sledi svetovno ekipno prvenstvo na Japonskem, po njem pa se bom najverjetneje udeležil kvalifikacij za European Tour in skušal postati profesionalec.«

Čeprav se triindvajsetletnika še vedno drži status amaterja, pa velja za prekaljenega tekmovalca, ki je prvič za palice poprijel že pri šestih letih. S težavami, ki pestijo slovenski golf, je zato zelo dobro seznanjen. »Odkar sem začel igrati golf, so stvari zagotovo šle na bolje. Težava je, ker nam primanjkuje otrok, posledično pa je izbor kandidatov za reprezentanco zelo majhen. Naša zveza se zelo trudi, vendar bo minilo še kar nekaj let, preden bomo dobili dobre igralce.«

Da je zanimanje mladih za ta šport tako majhno, je najverjetneje kriv tudi predsodek Slovencev, da je golf igra sivolasih gospodov z debelimi denarnicami. »Percepcija je zagotovo taka, vendar se sam s tem ne bi strinjal. V Ameriki je povsem drugače. Tam je golf povsem enakovreden košarki in nogometu. Vseeno pa se v Sloveniji veliko dela na tem, da golf postane dostopen čim širšemu delu javnosti,« trdi Gornik, ki je svoj šport vzljubil zlasti zaradi njegove raznolikosti. »Pri golfu ni nikoli vse enako. Vedno si postavljen pred nove izzive. Dobre rezultate se da doseči na zelo različne načine,« pojasni mladenič in v isti sapi dodaja, da četudi številni tekmovalci stremijo k popolnosti, je ta v golfu preprosto nedosegljiva.

V nasprotju s prepričanjem številnih pa je golf tudi fizično zahteven in od igralca terja izvrstno telesno pripravljenost. »Morate razumeti, da se palica giblje s 150 kilometri na uro, kar predstavlja velik stres za hrbtenico in preostanek telesa. Ker je veliko ponavljajočih gibov, prihaja do obrabljenosti sklepov, prav tako pa je treba paziti, da se ti ena polovica telesa ne razvije bolj kot druga. Poskrbeti je treba tudi za kondicijo, saj pri golfu prehodiš tudi po osem kilometrov, obenem pa na hrbtu nosiš še petnajstkilsko torbo. A to sploh ni tolikšna težava. Najhuje je, ker ti zaradi utrujenosti pade koncentracija, kar pa je pri golfu daleč najbolj pomembno,« obrazloži Gornik, ki treningom nameni od 40 do 42 ur na teden.

Kot študent univerze Duke je štiri leta igral tudi v Združenih državah Amerike, celotno izkušnjo pa je označil za nepozabno in neprecenljivo. »Velik odstotek danes najboljših golfistov s Tigerjem Woodsom na čelu je tekmovalo v univerzitetni ligi, ki je zelo močna. Tudi sicer je bilo študentsko obdobje zame zelo lepo poglavje. Naučil sem se ogromno stvari, ki se jih drugače ne bi. Ker univerza Duke sodi med 10 najboljših univerz v Ameriki, sem bil poleg vrhunskega golfa tako deležen še vrhunske izobrazbe,« sklene golfist, ki je na dobri poti, da nekoč prekriža palice prav z razvpitim Woodsom.