»Od (ne)osvojitve naslova prvakinj in igranja v evropski ligi prvakov v naslednji sezoni je bila odvisna prihodnost kluba. Če ne bi bile slovenske prvakinje, igralke ne bi imele sogovornika v pogajanjih o denarju in drugih zadevah, kajti verjetno bi vse skupaj vzel vrag. Zato je bil uspeh življenjskega pomena tako za igralke kot za klub. Ne le obveznost, ampak tudi nujnost. Krim ima zelo kakovosten igralski kader, a zaradi številnih odhodov igralk, denarnih in drugih težav v klubu in okoli njega je vprašanje, na kakšni ravni bo deloval v prihodnje,« se zaveda Marta Bon, ki je trenersko vlogo kot »dežurni gasilec« prevzela pred mesecem dni (Tone Tiselj, ki ga igralke bojkotirajo že več mesecev, je uradno še vedno trener, saj ima veljavno pogodbo) in uspela vrniti na treninge tudi vseh šest tujk, v kratkem pa naj bi podpisala triletno pogodbo s Krimom.

Osvojitev novega naslova prvakinj Slovenije in vozovnica za evropsko ligo prvakinj v naslednji sezoni – to je bila tudi zahteva nove klubske uprave in potencialnih sponzorjev. A nova uprava kluba, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, s predsednikom Goranom Bojovičem na čelu je pred zelo težko nalogo. Dolg se bo verjetno kmalu približal milijonu (!) evrov, prav toliko denarja bi morala zagotoviti tudi za naslednjo sezono, veliko evrov bo potrebnih za nakup zelo zdesetkanega igralskega kadra (od šestih tujk – sezono jih je začelo kar enajst – naj bi ostala le hrvaška vratarka Jelena Grubišić), dekleta že skoraj šest mesecev niso dobila niti centa od obljubljenih plač... »Na igrišču in zunaj njega smo dekleta pošteno, odgovorno in profesionalno oddelala svoje obveznosti, zdaj pa je na potezi uprava, da stori, kar mora. Upam, da bo tudi ta izpolnila svoj del nalog in obljub ter da se bo po naslovu prvakinj vse odvijalo hitreje in učinkoviteje,« se nadeja vratarka in kapetanka Sergeja Stefanišin, ki je še edina aktivna igralka iz obdobja pred dvajsetimi leti (18. maj 1994), ko Krim nazadnje ni bil prvak Slovenije. Takrat je na odločilni, peti tekmi na Galjevici izgubil z Olimpijo z 19:20, Stefanišinova pa je bila takrat – v vratih ekipe iz Tivolija.

Glede na to, da Krim torej potrebuje vsaj dva milijona evrov, kar je v teh časih skoraj misija nemogoče, nekateri namigujejo, da se bo v igro vključil njegov podružnični (hčerinski) klub RK Ljubljana. V zakulisju krožijo sicer težko uresničljive govorice, da naj bi pustili Krim namerno ugasniti (podobno kot v Škofji Loki, Slovenj Gradcu, Kopru...), s čimer bi se znebili tudi vseh dolgov, igralke, ki bodo ostale v Stožicah, pa bi preregistrirali v RK Ljubljana. Domišljija nekaterih dela na polno tudi zaradi dejstva, da je RK Ljubljana v tej sezoni osvojil prvo mesto v 1. B-ligi in da bo v naslednji igral v 1. A-ligi, če ne skupaj s Krimom, pa kot njegov neuradni naslednik...

»Če gledamo formalnopravno, RK Ljubljana ni druga Krimova ekipa in z njim nima nobene zveze, ampak je samostojna pravna oseba, ki je tudi članica RZS,« pojasnjuje Samo Kuzma, projektni vodja za tekmovanja pri RZS. »RK Ljubljana si je po tekmovalni plati zagotovil napredovanje in igranje v 1. A-ligi v naslednji sezoni, a poleg tega je treba izpolniti še nekatere druge pogoje. Vseeno pa ni nobenih zadržkov za igranje tako Krima Mercatorja kot Ljubljane v prvi ligi v novi sezoni,« dodaja Kuzma. Glede na to, da je Krimovo novo vodstvo kot glavni pogoj za nadaljevanje delovanja kluba in morebitne denarne prilive postavilo osvojitev naslova državnih prvakinj in igranje v ligi prvakinj v sezoni 2014/15, je najverjetnejši scenarij zunajsodna poravnava (pogoditev) z igralkami in preostalimi upniki. Če malce špekuliramo: od šestih plač bosta igralkam ponujeni dve, to pa je zanje še vedno bolje kot nič, kar bi se zgodilo v primeru propada (bankrota, stečaja) kluba.