Po neuradnih informacijah spletne strani časnika Finance naj bi bil pridržan poslovnež Samid Osmanović, sicer znan tudi iz zgodbe okoli zdaj že likvidiranega podjetja Montavar Metalna Nova. Po pisanju časnika naj bi šlo za javnosti že znan primer propadlega podjetja Dom-Smreka, katerega lastnik je bilo Osmanovićevo podjetje Oil Metal Company, v poslih pa naj bi bila precej izpostavljena tudi NLB.

Preiskavo je usmerjalo mariborsko okrožno tožilstvo, osumljena pa naj bi kot odgovorni osebi gospodarske družbe naročila fiktivno cenitev nepremičnine na Hrvaškem, ki je bila v lasti hrvaškega podjetja, s čimer naj bi vrednost nepremičnine fiktivno povišala iz okoli 130.000 evrov na dobrih 17 milijonov evrov. Na podlagi cenitve naj bi v okviru osebno in kapitalsko povezanih družb iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije prodala celotno hrvaško podjetje za veliko več, kot je dejansko vredno.

Omenjeno gospodarsko družbo je kupilo osebno in kapitalsko povezano podjetje iz Slovenije oziroma v njenem imenu osumljeni direktor te družbe, ki je za podjetje odštel okoli 20,3 milijona evrov ter s tem družbo in njene upnike domnevno oškodoval za omenjeni znesek.

Zaradi takih poslovnih potez slovenska gospodarska družba tudi ni več zmogla plačevati svojih obveznosti in je bil zoper njo uveden stečaj. Kot še pojasnjujejo na PU Maribor, sta oba osumljenca utemeljeno osumljena storitve kvalificirane oblike kaznivega dejanja zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Ob tem naj bi direktor mariborskemu davčnemu uradu predložil obračun davka od dohodka pravnih oseb za leto 2008 z lažnimi podatki o davčnih odhodkih ter s tem preslepil davčni organ, ker je uveljavljal lažne davčne odhodke iz naslova oblikovanih dolgoročnih rezervacij v znesku skoraj 1,5 milijona evrov. S tem naj bi se izognil plačilu skoraj 330.000 evrov davka od dohodka pravnih oseb, zaradi domnevnega kaznivega dejanja davčne zatajitve pa mu prav tako grozi od enega do osmem let zapora.