Dogodek, ki nima nobenih stroškov in velja kot poziv vsem, ki so siti govorjenja, ker bi v resnici včasih radi samo kakšno zapeli, so že podprli v glasbeni skupini Pepel in kri. Slednji so odgovorni za zimzeleno pesem, ki jo bodo v petek, 23. maja, ob 18. uri, peli, žvižgali in mrmrali najmlajši in najstarejši.

Ustavimo trenutek in se uglasimo skozi ljubezen

»Odziv na dogodek je velik. Največ smo dobili prijav iz osnovnih šol in vrtcev, ki bodo poleg petja pesmi organizirali še kakšne druge dogodke, povezane z ljubeznijo,« nam je pojasnila ena izmed pobudnic Mateja Lavrič. »Ne prepustimo se slabim novicam in pritiskom, saj ti zmanjšujejo optimizem in voljo do življenja. Čutiti je pomanjkanje skupnih vrednot in ciljev. Še vedno, morda celo še bolj, se zdi, da se ne moremo poenotiti na področjih, ki so pomembna za prihodnost nas in naših otrok,« so v vabilu na dogodek zapisali pobudniki. »Ustavimo trenutek in se uglasimo skozi osnovno vrednoto, ki je ljubezen. Pokažimo sebi, okolici in svetu, da znamo, želimo in zmoremo. Stopimo skupaj in povejmo v en glas. Spregovorimo v univerzalnem jeziku, ki ne pozna levih, desnih, spodnjih in zgornjih, spregovorimo z glasbo,« so še dodali.

Skupaj zapojmo in se sprostimo

Pobudniki, ki so fizične osebe – zdaj se že predstavljajo kot skupina Fantom –, si želijo le, da bi ljudje za trenutek skupaj zapeli pesem in se sprostili. »Naš namen ni priti v knjigo rekordov ali dobiti karkoli materialnega,« je pojasnila Lavričeva.

»Zato tudi ne zahtevamo, da se ljudje posnamejo, razen če to želijo sami storiti,« je še dodala. S samim dogodkom nimajo nobenih stroškov in ne koristi, razen ljubezni.

Lani se je dogodka Dan ljubezni udeležilo okoli 2000 prijavljenih, čeprav naj bi jih bilo več, le uradne prijave niso oddali, je pojasnila Lavričeva. Zato zdaj vse, ki so se odločili, da bodo 23. maja peli, poziva, naj se prijavijo na spletni strani dan-ljubezni.si. Na omenjeni strani so dostopne tudi note in besedilo pesmi, če ga še ne poznate.

Mateja Lavrič nam je še pojasnila, da se je ideja za dogodek pred petimi leti porodila njenemu možu. Razmišljal je o dogodkih kot so bili ugašanje luči na Dan Zemlje in prižiganje sveč ter pomislil na dogodek, pri katerem nihče ne bi imel nobenih stroškov in ki ne bi povzročil nobene škode. In kam se človek lahko zateče? »K pesmi,« je pojasnila Lavričeva.