Dve zmagi in poraz je izkupiček Slovenije v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, toda ker sta bili obe zmagi doseženi s 3:2, ima slovenska reprezentanca na drugem mestu enako število točk (4) kot Latvija. Na prvem mestu je Poljska, ki je bila včeraj boljša tudi od Slovenije s 3:1.

Motivirana poljska reprezentanca, peta ekipa na svetovni lestvici, ki se mora po lanskem neuspehu na domačem EP pod vodstvom novega trenerja, nekdanjega francoskega reprezentanta Stephana Antigaja, oddolžiti navijačem, je Slovence premagala, a za to se je morala potruditi bolj, kot si je najbrž po prvih dveh krogih turnirja zamišljala. Izbranci Luke Slabeta so odigrali svojo najboljšo tekmo na turnirju, toda to ni bilo dovolj, da bi presenetili odlično poljsko vrsto. Je pa kot edina Poljakom odščipnila niz, če bi tako kot proti gostiteljem igrala na prejšnjih tekmah, bi bila zaloga točk zagotovo večja.

Slovenci, kot so sami rekli, utrujeni, ampak motivirani kot že dolgo ne, so tekmo začeli v isti postavi kot obračun z Latvijo. In začeli so pogumno, z nekaj lepimi potezami so štirikrat vodili za dve točki, ko pa je na servis prišel Bartosz Kurek, so domači prišli do vodstva, ki so ga do konca le še višali. Pred glasnimi navijači jim je uspevalo vse, kar so si zamislili, praktično so igrali brez napak, posebej fantastično je deloval njihov sprejem. Slovenci so bili brez kakršne koli možnosti, ko je bilo na semaforju 19:13, je bilo jasno, kdo bo prišel do vodstva z 1:0.

Odlični servisi Alena Pajenka so v drugem nizu Slovencem zagotovili vodstvo s 7:3, ki so ga v nadaljevanju še povišali na 12:7. Vodili so tudi s 15:10, a so nato sledile črne minute, ki so bile na tem turnirju značilnost slovenske vrste. Domači so izkoristili nekaj slabših sprejemov in izenačili na 16:16, toda nato se je Slabetu posrečila menjava, Tineta Urnauta je zamenjal z Janom Pokeršnikom, ki je z blokom spet vrnil samozaupanje ekipi. To je z novim blokom nadgradil še Pajenk, tako da je Slovenija v končnico vstopila s tremi točkami prednosti. Prednost se je sicer hitro stopila, toda Klemen Čebulj je svoji ekipi vendarle priboril zaključno žogo, to pa je s servisom v avt tudi sam zapravil. Po slabo izdelanem napadu in protinapadu je nato Danijel Koncilja storil napako na mreži, za piko na i in vodstvo Poljske z 2:0 pa sta poskrbela sodnika, ki sta domačim dosodila točko, čeprav je žoga po bloku zletela v avt.

Tudi začetek tretjega niza je pripadel gostom, ki so zanesljivo in z na trenutke navdušujočo igro povedli s 6:3, seveda pa ni bilo pričakovati, da bo šlo tako naprej. Poljaki so z dobrimi servisi tekmece ujeli na 12. točki, po asu Michala Kubiaka pa prvič v nizu prešli v vodstvo (17:16). Blok Pajenka je prednost spet vrnil v slovenske roke. Slabe je skozi vso tekmo veliko taktično menjaval igralce, tako je bilo tudi v končnici tretjega niza, in to se mu je obrestovalo. V dramatični končnici je Slovencem uspelo osvojiti niz, zadnjo točko pa je po odličnem servisu Koncilje prispeval Pajenk, najbrž najbolj razpoloženi slovenski igralec.

Z osvojenim nizom so Slovenci kar nekoliko utišali polno dvorano, poljski igralci pa so se prepričali, da se bodo morali za uspeh še kako potruditi. Tega se je očitno zavedal Mariusz Wlazly, ki je v četrtem nizu po izenačenem začetku s servisi domačim priigral vodstvo z 12:9. Slabe je v igro vrnil Urnauta, a težave s sprejemom so se nadaljevale, tako da so domači prišli do vodstva s petimi točkami razlike (15:10). Toda kriza ni bila dolga, po bloku Gregorja Ropreta so Slovenci spet ujeli priključek (14:16). A zaostanek 15:17 je bil zadnji rezultat, ki je ohranjal upanje. Ko so domači z delnim izidom 5:1 prišli do vodstva s petimi točkami, je bilo tega konec, še zlasti ker Slabetu sodniki niso več dovoljevali menjav, češ da jih je v nizu opravil preveč, kot je pripisano. A tudi tu so po natančnem pregledu storili napako.

Kljub porazu pa si Slovenci tokrat vendarle zaslužijo pohvale za prikazano, bili so enakovredni udeleženci odbojkarskega spektakla.

Vroclav, kvalifikacije za evropsko prvenstvo, prvi del, skupina A, 1. krog: Slovenija – Makedonija 3:2 (18, -18, -19, 16, 8), Poljska – Latvija 3:0 (15, 23, 16), 2. krog: Slovenija – Latvija 3:2 (-38, 18, -23, 18, 10), Poljska – Makedonija 3:0 (13, 15, 15), 3. krog: Latvija – Makedonija 3:1 (17, 19, -24, 26), Poljska – Slovenija 3:1 (15, 24, -23, 20), vrstni red: Poljska 9, Slovenija in Latvija po 4, Makedonija 1. sta, šr