Ponedeljek, 12. maj:Ni boljšega učitelja od izkušenj

Lotim se pregleda nalog, ki me čakajo ta teden. Celotedenski načrt je le okvir, ki se ga skušam držati, saj se po navadi zaradi nenehnega prilagajanja in odzivanja na potrebe trga precej spremeni.

Od začetka naše samostojne poti so minila tri leta in v tem času propade več kot 80 odstotkov podjetij. Začetki so res zelo zahtevni in terjajo veliko odrekanja, odgovornosti in stresa... Vesel sem, da smo še vedno na dobri poti, da ustvarjamo produkt po zastavljenem planu ter sledimo viziji.

S Crooslejem, ki je naš lastni produkt, se ukvarjamo eno leto. Trenutno se končuje prva faza njegove predstavitve na crowdfunding platformi Kickstarter. Odločitev, da poleg ostalih tekočih projektov začnemo delati tudi pri lastnih produktih, je bila zahtevna, saj smo imeli veliko idej. Res je, da si, če ne delaš lastnih produktov, prihraniš veliko živcev in skrbi. Hkrati pa je tudi res, da ni boljšega učitelja kot izkušnje, ki jih pridobiš na tej poti. Novo znanje, veščine, nova poznanstva, osebnostna rast in svoboden način življenja presegajo vse drugo. To je prava odločitev. Vedno znova bi se odločil za to pot.

Torek, 13. maj:Svoboda

Deževen torek sem začel bolj zgodaj kot po navadi. Moral sem na sestanek v Lakeside Science & Technology park, tehnološki park ob Vrbskem jezeru, kjer se dogovarjam z enim izmed podjetij za sodelovanje. Ker živim zraven meje z Avstrijo, sem do tja porabil le 40 minut mirne vožnje. Lokacija tehnološkega parka, ki gosti veliko zanimivih podjetij, je fantastična. Po končanem sestanku, ki je minil v skladu s pričakovanji, sem si vzel čas še za nekaj zasebnih opravkov. Tudi to je dobra lastnost podjetništva.

Na samostojni podjetniški poti se dela veliko, skoraj vse dni v letu. Ne poznamo praznikov in vikendov, je pa treba poznati svoje meje, se pravočasno odklopiti in si odpočiti. Našega dela namreč nikoli ne zmanjka in prav tako ga ne bo nihče opravil namesto nas. Nimamo bolniških dopustov, ne dobimo regresa, dopusta in drugih bonitet. Vedno smo na preži, izkoristimo vsak trenutek, da še nekaj postorimo. Vse je plod našega dela in sposobnosti. Preden zaspim, razmišljam o projektih ali premlevam iztekajoči se dan. Ni ga podjetnika, ki bi se miselno iz posla lahko popolnoma umaknil, tako sem prepričan. A svobode, ki ti jo zagotavlja lastno podjetje, ko si sam načrtuješ delovnik, delaš, kar te res veseli, žanješ sadove lastnega dela, ne bi zamenjal z ničemer drugim.

Danes je na sporedu tudi čas za šport, za plavanje. Po njem se vedno počutim kot prerojen.

Sreda, 14. maj:PODIM kot priložnost

Dan namenim mednarodni podjetniški konferenci PODIM v Mariboru. Konferenca je letos sodeč po gostih spet na zelo visoki ravni. Več kot 40 domačih in mednarodnih strokovnjakov deli nasvete in izkušnje, kako se znajti v težkih poslovnih razmerah, kako pomembna sta močna volja in vrhunsko znanje ter kako premagovati ovire na poti do globalno uspešne zgodbe. Konference, kvalitetna izobraževanja in proaktivni seminarji pa niso samo to, kar dejansko v osnovi pomenijo, ampak mnogo več. So tudi izjemna priložnost za mreženje, kratke sestanke in spoznavanje drugih udeležencev dogodka. Zato sem si izdelal načrt. Morda bo prav kakšen izmed njih naš naslednji odlični poslovni partner. V podjetništvu nikoli ne veš, kaj te čaka za ovinkom. Zato menim, da bi se moral vsak podjetnik, pa tudi tisti, ki o tem še razmišlja, udeleževati takšnih dogodkov. Veliko je tudi brezplačnih, kar je še posebej super za mlade, novopečene podjetnike.

Vesel sem napovedi direktorice Slovenskega podjetniškega sklada Maje Tomanič Vidovič, ki je danes v okviru konference napovedala nova razpisa za finančno podporo razvoju start up podjetij. Prvič bosta objavljena junija, skupno pa bo prek njiju v dveh letih na voljo pet milijonov evrov.

Četrtek, 15. maj:Več daš, več dobiš

Z ekipo sem imel krajši sestanek, na katerem sem med drugim poudaril tudi, da bomo kot skupina lahko dosegali še boljše rezultate, če bomo vsak posameznik v njej in vsi skupaj še bolj aktivni pri svojih nalogah. Kot sicer v življenju tudi tukaj velja, da več ko daješ, več pridobivaš. Če smo vsi vzajemno aktivni, bomo vsi kar največ pridobili. Je pa res, da pozitivne vzpodbude nikoli ne sme manjkati.

Ker danes nisem bil na konferenci PODIM, sem preko twitterja in ostalih družbenih omrežij spremljal zanimive vesti in aktualno dogajanje. Čestitke ekipi OOG, ki si je s H2O-Pal prisužila zmago na tekmovanju Start:up leta 2014.

V poslovnem življenju dneve načrtujemo. Načrtujemo, kaj bomo počeli, kakšne aktivnosti bomo izvajali. Dobre in pravilno načrtovane spremembe so edina prava stalnica. Verjetno ni področja, kjer se ne bi ves čas dogajale. Tudi v podjetništvu je tako, vedno moramo biti pripravljeni na spremembe in jih skrbno izvajati, saj je lahko sicer za nas pogubno, če se nam ne uspe prilagoditi pravi čas.

Zato moramo budno spremljati, kaj se dogaja na trgu, kaj počne konkurenca, se neprestano izobraževati ter poslušati nasvete vrstnikov in gledati tudi, kaj je novega na področjih, ki sicer niso naša primarna dejavnost (ali pa sploh niso), ter vlagati v strokovne in odgovorne sodelavce in razvoj podjetja.

Petek, 16. maj:Nova sodelovanja

Petkovo jutro je bilo muhasto, tudi kakšna kaplja je padla iz oblakov, a kljub temu sem šel na polurni tek. Svež jutranji zrak je najboljši za premagovanje dremavosti v deževnem jutru in utrujenosti po pestrem tednu. Od mladih nog sem navdušen tekač in tudi zdaj, ko sem vpet v podjetniške vode, tečem z velikim veseljem. Priporočam.

V pisarni sem delal za projekt Croosle nove načrte. Veliko smo se pogovarjali o implementaciji novih funkcionalnosti ter o tem, kaj naj bo prioriteta. Debate s sodelavci, ki imajo različne poglede, so zelo koristne.

Prejel sem tudi nekaj zanimivih telefonskih klicev in pobud za sodelovanje, med drugim tudi od prijateljev iz ekipe Chipolo. Prihodnji teden bo vsekakor zanimiv in poln novih priložnosti, se že zelo veselim! Sadovi poslovnega mreženja in pridobivanja novih kontaktov se očitno že obrestujejo.