Festivalska politika se je očitno bolj kot v elitne dogodke usmerila v pridobivanje lokalnih obiskovalcev, saj so cene vstopnic letos znižali, vendarle pa pridobili tudi nekaj velikih in kajpada dražjih zvezd; med njimi so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Jurij Bašmet, Elina Garanča in María Pagés.

Festivalski program je vedno kompromis med direktorskim, torej menedžerskim pogledom ter pogledom umetniškega vodje, ki bi si seveda želel več, je poudaril direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Prepričan je, da je hkrati treba preverjati odziv, okus občinstva in v zadnjem času predvsem tudi socialni položaj ljudi. Na udaru so tudi sponzorska sredstva, zato ves čas iščejo nove strategije, saj se je letos za 30 odstotkov zmanjšal proračun festivala, ki je zadnja leta tehtal okoli dva milijona evrov.

Akustični preizkus

Da bi povečali dostopnost za čim širši krog ljudi, bodo vstopnice za šest koncertov na Kongresnem trgu na voljo že od pet evrov naprej, otroci do 14. leta pa bodo lahko vstopali brezplačno. Kongresni trg bo ponovno doživel akustični preizkus; odkar so trg prenovili, so tam izpeljali več koncertov, med drugim izvedbo gigantske Mahlerjeve Simfonije tisočev, ki pa je izvodenela nekje med vršaci streh okoliških stavb. Zato je Festival Ljubljana šel v tehničen razpis za akustično podobo trga, prispelo je pet ponudnikov; ali bo izbrani izvajalec slab vtis letos popravil, bomo še videli.

Prvi preizkus bo že 21. junija, ko bo tam potekala Poletna noč, nekakšen uvod v festival. Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija ter pevci bodo pod taktirko Patrika Grebla izvedli najlepše pesmi o Ljubljani. Uradno pa bo festival odprla Orffova Carmina Burana 1. julija z dirigentom Urošem Lajovicem v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije in drugih orkestrov ter solistov. Po zgledu lanske kulturne izmenjave med mestoma Ljubljana-Trst bodo večer prej s Carmino Burano gostovali na Trgu enotnosti v Trstu.

Na Kongresnem trgu bosta 3. julija kreativec na kitari Vlatko Stefanovski in kreativec na pihalih Vasko Atanasovski skupaj s Komornim godalnim orkestrom SF izvedla projekt Fire & Ice, ob deseti obletnici smrti Carlosa Kleiberja pa bo za taktirko poprijel sloviti Riccardo Muti, Kleiberjev osebni prijatelj; s sabo bo pripeljal svoj znameniti Mladinski orkester Luigi Cherubini, odlične glasbenike iz največjih svetovnih orkestrov, prostor pa bo tudi za nekaj glasbenikov iz Orkestra SF. Izvedli bodo Verdijev Requiem. Sledil bo večer opernih arij s ta hip morda celo najbolj popularno operno pevko na svetu, latvijsko mezzosopranistko Elino Garanča. Simfonikom RTV Slovenija bo dirigiral njen soprog Karel Mark Chichon.

Dogajanja v Križankah

Letos ruskih prijateljev festivala, Marijinskega gledališča iz Sankt Peterburga z drugim delom tetralogije Wagnerjevega Nibelungovega prstana ne bo, Brlek pravi, da pridejo leta 2016, bo pa zato tokrat na sporedu Wagnerjev Lohengrin v izvedbi zagrebške Opere. Dirigiral bo Nikša Bareza. V Križanke se vrača kraljica flamenka María Pagés, tokrat z avtorskim projektom Avtoportret. Na gala baletnem večeru svetovnih zvezd pa se bo predstavilo šest plesnih parov; gre za prima balerine, baletne prvake in najboljše soliste iz velikih evropskih gledališč.

S Kitajske prihaja Simfonični orkester Qingdao, iz Rusije se vrača Zbor Mihail Ivanovič Glinka, Filharmonija ’900 gledališča Teatro Regio iz Torina pa bo pod dirigentskim vodstvom Andresa Mustonena med drugim izvedla slovensko praizvedbo skladbe Zakaj? Čemu? S čim? za flavto, basovsko flavto, klarinet, basovski klarinet in godala ruske skladateljice Sofie Gubaiduline, ki je nastala po naročilu več festivalov, med drugim tudi ljubljanskega.

Ugledni solisti

Priznani violinist Stefan Milenković se bo družil s harmonikarjem Markom Hatlakom v aktualnem tangovsko obarvanem projektu Pasión, trije večeri pa bodo posvečeni trem skladateljem oziroma glasbenikom, Lojzetu Lebiču, Zoranu Mitevu in Urošu Periću. V Križankah ponovno ne bo manjkal Vlado Kreslin. Koncert Moskovskih solistov bo v Slovenski filharmoniji, solista bosta violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek. Še nekaj plesa bo, denimo koprodukcijski neobaročni balet Nevarna razmerja, pod katerega se podpisujeta Valentina Turcu in Leo Mujić. Z londonskega West Enda prihaja muzikal Evita, med spremljevalnimi prireditvami pa bo še en muzikal, slovenski, Cvetje v jeseni, ki sta si ga zamislila režiser Vojko Anzeljc in skladatelj Matjaž Vlašič.

Letos prihaja na festival tudi pet uglednih pianistov različnih generacij. Rus Boris Berezovski bo nastopil kar dvakrat, sam in z Orkestrom Slovenske filharmonije, na odru se bosta skupaj družila avstrijski pianist Paul Badura - Skoda in mladi ruski pianist Rostislav Krimer. Ob zaključku festivala, ko nastopi Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki mu bo dirigiral Mariss Jansons, pa bo kot solist nastopil še Jean-Yves Thibaudet, ki velja za enega najbolj nadarjenih pianistov na svetu.