Oster ritem v NHL hokejistom, ki so še ostali v igri za Stanleyjev pokal, ne prizanaša. Čeprav so kalifornijski obračun z Anaheimom igralci iz Los Angelesa po sedmih tekmah končali šele v petek zvečer po lokalnem času, jih že v nedeljo čaka prvi finalni obračun. V uvodu konferenčnega finala na zahodu bodo gostovali pri Chicagu, tekma bo ob 21. uri po srednjeevropskem času.

Prvo tekmo pa imajo že za sabo finalisti na vzhodu. Zelo slabo so finale začeli pri Montrealu, saj je zasedba New York Rangers blestela v vseh elementih in povsem nadigrala tekmece. Začelo se je že v prvi tretjini, ko sta Martin St. Louis in Mats Zuccarello v dveh minutah dvakrat matirala vratarja Careyja Pricea, ki ga je v zadnji tretjini zamenjal Peter Budaj.

Toda gostje se niso ustavili pri dveh golih, temveč so Chris Kreider, Brad Richards, Ryan McDonagh, Derek Stepan in Rick Nash poskrbeli že za vodstvo 7:1 v 44. minuti. Rene Bourque in Lars Eller sta le kozmetično ublažila poraz Kanadčanov, ki so doživeli najhujši polom v končnici po izidu 2:8 proti Carolini leta 2002.

Zanimivo je, da je New York v zadnjih devetih tekmah rednega dela v Montrealu dosegel le štiri gole.