Na sedmi tekmi je ponovno blestel tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, ki je prispeval gol in podajo, skupno pa je vpisal že 19 točk v letošnji končnici.

"Težko je z besedami opisati, kaj je bilo odločilno, vendar pa lahko rečem le, da je najpomembnejša odlična kemija med nami v slačilnici. Ne oziramo se pretirano na druge. Verjamemo v svoje sposobnosti. Vedeli smo, da bo to naša najboljša tekma v tem krogu in res je bilo tako," je veliki uspeh po zmagi nad južnokalifornijskimi rivali v izjavi za ameriške medije pospremil Kopitar.

Strelski večer je odprl Justin Williams, gostje pa so po prvi tretjini vodili že s 3:0. Nato je udaril še najučinkovitejši igralec letošnjega boja za Stanleyjev pokal Kopitar, ki je najprej zadel za 4:0, nato pa še podal za 5:0 in je tako s petimi goli in 14 podajami na prvem mestu strelske lestvice končnice.

Po izidu 0:5 so racmani dosegli dva gola, a tekma je bila že odločena s še šestim golom Los Angelesa. Igralci Los Angelesa so tako še drugič v letošnji končnici izsilili in nato dobili sedmo tekmo za napredovanje, potem ko so v prvem krogu izločili San Jose Sharks, čeprav so zaostajali že z 0:3 v zmagah. Kralje sedaj čaka ponovitev lanskega konferenčnega finala, ko jih je s 4:1 izločil Chicago, ki je kasneje postal tudi prvak.

V finalu vzhodne konference se bodo hokejisti Montreal Canadiens, ki so izločili Boston Bruins, merili z ekipo New York Rangers, ki so v konferenčnem polfinalu premagali Pittsburgh Penguins.

Slovo od finskega bliska

S porazom Anaheima pa se je končala bogata kariera izjemnega finskega hokejista Teemuja Selänneja, ki je v NHL igral kar 21 sezon, v začetku julija pa bo dopolnil 44 let.

Ledeno ploskev je zapustil ob stoječih ovacijah 1:52 pred koncem tekme. Finec se je od profesionalnega hokeja poslovil s porazom, skupaj s soigralci je po sedmih tekmah konferenčnega polfinala športno moral stisniti roko zmagovalcem kroga in vnovičnim finalistom zahodne konference. Hokejisti Los Angelesa skupaj z najboljšim slovenskim igralcem Kopitarjem so se športno poklonili Fincu in mu izkazali spoštovanje ter mu skupaj s celotno dvorano zaploskali po koncu tekme.

»Finski blisk« je v najmočnejši hokejski ligi na 1451 tekmah dosegel 684 golov in 773 podaj, torej je v povprečju dosegal več kot točko na tekmo.