Valentino Rossi v letošnji sezoni precej bolj optimistično gleda na prihodnost. Sicer priznava, da je premoč Honde in Marca Marqueza nekaj, kar bi jih pri Yamahi moralo skrbeti, a vseeno se najuspešnejši med najboljšimi ne predaja. Še več: Marquezu priznava uspehe, a mu napoveduje, naj konkurence še ne odpiše.

Marc Marquez je sezono začel s štirimi zaporednimi zmagami. V Franciji pa je šlo Yamahi v minulih letih kar dobro. Kaj napovedujete za prihajajočo dirko?

Tukaj sem zmagal leta 2008, Jorge Lorenzo pa v letih 2009, 2010 in 2012. Lani in leta 2011 je bila bolj uspešna Honda. Številke govorijo nam v prid, a to je le statistika, letošnja sezona se je začela, kot sami veste, z neverjetno serijo Marca Marqueza. Sam sicer pravi, da mu steza v Le Mansu tudi ustreza. Jaz sem se na njej vedno dobro počutil.

Torej bi morali imeti v rokah dobre karte, mogoče celo najboljše od vseh dosedanjih dirk. Kaj napovedati?

Recimo, da so štiri njegove zmage za zdaj dovolj. Mislim, da sem povedal vse.

Marquez ostaja realist in se zaveda, da se bo tudi ta serija zmag nekoč končala. Ne vi ne Lorenzo, posebej pa njegov moštveni tovariš Dani Pedrosa, ne morete več dolgo trpeti njegove premoči.

To ni stvar trpljenja. Honda in Marquez so se za letošnjo sezono zelo dobro pripravili, na motociklu se počuti tako dobro kot verjetno nihče drug od nas. Vozi sproščeno, lahko si porazdeli taktiko, kdaj voziti hitreje, kdaj upočasniti. Skoraj bi rekel, da se igra z nami. In nam seveda to ne sme biti všeč oziroma se moramo potruditi, da se bo za zmage moral bolj »napeti«. Da, prišel bo čas, ko se bo ta premoč končala, ampak kolikor ga poznam, je dovolj pameten dirkač, da bo znal oceniti, kdaj mu tudi drugo ali tretje mesto lahko prineseta nekaj dragocenih točk. Vedno in povsod napadati, je namreč zelo tvegano. Preostali pa moramo biti pripravljeni, ko bo prišel ta trenutek. Vsaj zase vem, da bom pripravljen, dosedanja sezona je res ena boljših v moji nedavni karieri. Napredujemo in to je najbolj pomembno. Nekaj pa drži: če si tako hiter kot Marc, pomeni, da si tudi mentalno zelo dobro pripravljen. A tudi jaz uživam v dirkah in to je zame najbolj pomembno.

Marc Marquez je letos slavil štirikrat zapovrstjo, vi ste leta 2002 sedemkrat.

Manjkajo mu torej še tri zmage, da se bo izenačil. Glede na vse lahko to doseže in tudi preseže moj takratni rezultat. Nič ni nemogoče, a verjemite, da se bom zelo potrudil, da me ne bo ujel v tej statistiki.

Pa vendar se predvsem Lorenzo pritožuje nad pnevmatikami, da mu ne ustrezajo. Vi se z njimi bolje znajdete.

Verjetno res, letos se res veliko bolje počutim na motociklu, kar se takoj vidi tudi pri rezultatih. Sicer moram priznati, da vozim na vso moč, fantje so res hitri, a tudi jaz še nisem za v staro šaro. Zadnji rezultati kažejo, da se lahko potegujemo za prva mesta. Na zadnjih testiranjih sicer nismo imeli veliko novih delov na motociklu, zato več delamo na iskanju optimalnih nastavitev. Če bomo v Franciji ujeli prave nastavitve in nam bo tudi vreme naklonjeno, potem si lahko obetamo dobro dirko. A seveda je skoraj nemogoče pričakovati, da bomo kar takoj Marqueza vrgli s prestola. Čeprav so nam ravno zadnja testiranja dala precej novih spoznanj in prepotrebne morale. Predvsem, ker se je pokazalo, da časovno ne zaostajam veliko ne za Marquezom ne za Lorenzom. Za dirko v Franciji sem se odločil, da bom nastopil z novim okvirjem, Lorenzo pa bo ostal pri starem. Sam je rekel, da ne opaža kakšne posebne razlike, meni pa je všeč, saj je predvsem malce bolj tog.

Povzeto po motorspot-total.com