Petindvajsetletni Kamničan je sprint v Folignu izvedel popolno, brez napak. Razlika dolžine kolesa je bila le v izhodišču za zadnjih 150 metrov, preden so iztisnili končnih 1800 vatov ali več. »Ekipa je naredila izvrstno delo. So najboljši na svetu. Žal nam je v sprinterskem vlaku prav na koncu zmanjkal še en mož. Veelers se je v zadnjih kilometrih žal izgubil v gneči in to je bilo tisto, kar nas je na koncu ločilo od popolnosti. Že kilometer in pol do cilja je pred mano ostal le Bert de Backer, kar je bilo mnogo predaleč. Veliko več vetra sem dobil kot drugi za mano in hitrost je padala. Za udarni sprint sem tako veliko energije pokuril že s tem, da sem dvignil hitrost, Bouhanni pa je to zlahka izkoristil in priletel mimo. Nisem imel druge taktične možnosti,« je Luka Mezgec brez obžalovanja opisal okoliščine, potem ko je francoski sprinter še drugič na Giru potegnil asa iz rokava prav na račun Mezgeca.

V zaključku je Bouhanni poleg zavetrja Giantovega sprinterskega vlaka zelo spretno in zvito uporabljal tudi komolce. Mezgeca je želel v zadnjih kilometrih izriniti iz zavetrja, potem ko je sam ostal brez pomočnikov. »Da, tudi komolci so del sprinta. Ne morem reči, da sem zato jezen nanj. Vsak na svoj način poskuša pobrati večji del pogače. No, tokrat me ni izrinil, a če bi vedel naprej, bi ga spustil predse. Tako bi bil on tisti, ki bi prezgodaj prišel na veter, in bi izkoristil njegovo zavetrje, tako pa je on moje. Vsekakor si nimam česa očitati. Sledil sem svoji taktiki in tako se je izšlo,« zelo pomemben detajl sprinterskega zaključka opiše Mezgec, kolesarki Roky.

Prav nič se ni izgovarjal na lizanje ran. V četrtek je v drsalnici pred Monte Cassinom kar 50 metrov drsel po zadnjici in hrbtu: »Bil sem le malo bolj zategnjen. Drugih posledic od odrgnin in opeklin pa med to dolgo etapo nisem čutil. V primerjavi z nekaterimi drugimi, denimo nesrečnim Janijem, sem jo zelo dobro odnesel. Po dolgem drsenju sem se na cesti ustavil, drugi so prileteli v robnik in še kam. Sem pa povsem uničil kolo. Tako se ne smem pritoževati.«

Junak dneva Nacer Bouhanni je s pridom izkoristil nos za zmage. Lahko bi rekli, da je še drugič v tem tednu dobil Mezgečevo darilo. »Bil sem v zavetrju kolesarjev Gianta (Mezgeca) in to je bilo idealno izhodišče za zmago. Dobro sem izkoristil priložnost. Dve zmagi sta zame in za ekipo zelo lepa popotnica. Giro je ena od največjih dirk na svetu,« je bil vesel kolesar francoske loterije FDJ Nacer Bouhanni, sicer fen boksarja Mike Tysona, ki je po včerajšnji etapi oblekel rdečo majico najboljšega sprinterja.

Veliko ekip je v sedmi etapi računalo na zmago v etapi. To se je videlo tudi v taktičnem pristopu. Potem ko so petim ubežnikom dovolili kar devet minut, je veliko ekip (Trek, Cannondale, Giant, FDJ, Orica) našlo skupen interes za divji lov. Klanci niso naredili velike selekcije, čeprav se je prav zaradi divjega lova kolona kar nekajkrat raztrgala. »Potem ko je Kittel odšel domov, nas je zelo veliko zelo izenačenih sprinterjev in vsi upamo na uspeh. In ker smo zelo enakovredni, se mora meni vse posrečiti do potankosti, da bi lahko zmagal. Nisem Kittel, ki lahko začne sprint kjer koli v ozadju in lahko zmaga. Meni mora uspeti vse. Od pomoči ekipe do pozicije v zaključku, do vseh stvari, ki odločajo,« je Mezgec opisal detajle, ki bodo znova prišli v poštev deseti, trinajsti, sedemnajsti in zadnji dan v Trstu. Danes in jutri bodo na vrsti prve gorske etape, ko bo konec Matthewsove ere in prihaja Evansova, Uranova.

Mezgec je že pred 211 kilometrov dolgo etapo, prvič brez dežja, veljal za vročega favorita. Po odhodu Marcela Kittla ni dobil samo vloge sprinterskega liderja, pač pa tudi veliko zanimanje novinarjev, kar komunikativnemu Kamničanu ne dela nobenih težav. Postaja zelo prepoznaven medijski obraz, tudi na Eurosportu. Vloga, ki je sicer rezervirana za največje zvezdnike. Ni naključje. Včerajšnja najboljša četverica (Mezgec, Bouhanni, Nizzolo in Matthew) sodi v novi val kolesarjev prihodnosti, saj nihče še ni dopolnil 26 let. Bouhanni je letos slavil že sedem zmag, drugo na Giru. Po številu zmag je izenačen z Markom Cavendishem, z osmimi ga prekaša le Španec Alejandro Valverde (8 zmag). Marcel Kittel jih ima šest. Mezgec si s štirimi zmagami na lestvici deli 14. mesto med vsemi kolesarskimi zmagovalci. In ostaja največji up, da še na tem Giru nadgradi dosežke Zorana Klemenčiča, Andreja Hauptmana, Tadeja Valjavca in Uroša Murna, ki so doslej tudi že bili med najboljšo trojico na italijanskem Giru.