Del Medulina, v katerem so hotelski kompleksi, je v teh dneh videti kot veliko gradbišče. Na stotine delavcev smo prešteli v dveh urah. Med gradbiščem je zelena oaza, ki spominja na socialistične čase. Ko so imeli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v njej bazo metalci iz nekdanje Sovjetske zveze. Imena, ki si še danes lastijo neverjetne znamke, dosežene v sumljivih okoliščinah.

Dostop do zelene oaze med hoteloma Holiday in Belvedere je zaradi ograjenega gradbišča težaven. Plezalne spretnosti pridejo prav. Sicer se je mogoče do metališča pripeljati tudi z avtom, a je namenjen atletom in spremljevalcem, povrhu pa ga je silno težko najti. Glavni igralec metališča je olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus, ki se je za daljši čas preselil v Medulin. Tudi ko ima v pripravljalnem obdobju dan premora, ga preživi v Medulinu, kjer so temperature precej nižje, kot so bile denimo v tem obdobju lani, ko je Kozmus prav tako vadil v hrvaški Istri, a se je v tem času preselil v Celje. Takšen scenarij v tej sezoni ni mogoč. Medulin bo baza, od koder se bo Kozmus odpravil zgolj na tekme ali neodložljive obveznosti.

Primož Četrtič je človek, ki v zadnjih treh sezonah spremlja Kozmusa na vsakem koraku. V najlepših in najtežjih trenutkih. Pozitivizem je skupna točka, ki vlada med njima oziroma med trojico, v kateri je še suvalec krogle Marko Špiler, naslednik upokojenega Miroslava Vodovnika. Takšno vzdušje je vladalo tudi v vetrovnem četrtkovem dopoldnevu, ko je trojica v dveh urah in pol opravila polovico treninga. Bil je zelo naporen. Kozmus je denimo v tem času opravil kar 60 metov. Zmetal je kar 730 kilogramov orodja v obliki kladiva. Za ogrevanje 20 metov po 12 kilogramov, sledila je serija po deset metov šest-, sedem- in osemkilogramskega orodja v krogu, za konec pa še dve seriji po deset metov s 14-kilogramskim orodjem. Čeprav je močno pihalo (padlo je tudi nekaj kapelj dežja), je znoj tekel v potokih. Meter z daljavami je ta dan ostal neuporabljen. Kako daleč leti kladivo, bo mogoče videti čez teden dni, ko bo Primož Kozmus začel sezono na otvoritvenem slovenskem mitingu v Slovenski Bistrici. Tudi Marko Špiler ga ni uporabil, a je po koncu treninga dejal, da je krogla letela 18,8 metra. Torej dobre tri decimetre manj, kot znaša njegov osebni rekord (19,13 m), kar je za sredino maja spodbuden podatek.

Krajše mete od Špilerja je na sosednjem metališču, ki se je nahajal med obema »brežiškima«, dosegal Asmir Kolašinac, lanski evropski dvoranski prvak iz Göteborga in predlanski nosilec bronaste kolajne na EP na prostem v Helsinkih. Srb je pripotoval v Medulin v nedeljo in bo v Istri ostal dva tedna, preden se bo preselil v Beograd. »Nogomet me ne zanima preveč,« je odvrnil Srb, ko smo mu, oblečenemu v trenirko beograjskega Partizana, sicer njegovega matičnega kluba, omenili, da bo v tej sezoni Crvena zvezda s slovenskim trenerjem Slavišo Stojanovićem postala srbska prvakinja. Kolašinac ima v teh dneh drugačne skrbi. Po dvoranski sezoni je šel namreč na operacijo obeh komolcev, zato bo sezono začel nekoliko kasneje, a šele takrat, ko bo na treningih metal več kot 20 metrov. Kolašinac je na treningu skrbel, da je bilo vzdušje še boljše. Navzočim je pokazal, kako se lahko iz prijetnega sogovorca v trenutku spremeni v »zver«, ki od prisotnih zahteva tišino ali spodbudo. Motivacijske besede ob trenerju Nikoli Tomašoviću, kot so »gremo, šampion« ali »na vrsti je zadnja, šesta serija, Kolašinac pa je za zdaj na mestih zunaj kolajn«, pa so stalnica pred vsakim metom 29-letnega Srba.

Čeprav je Kozmus vrhunski športnik, ki je v svojem poslu dosegel vse mejnike, ki si jih lahko športnik želi, pa v Medulinu ni najboljši metalec. Ta čast pripada Hrvatici Sandri Perković, aktualni olimpijski, svetovni, evropski in sredozemski prvakinji v metu diska. Zagrebčanka je sicer vadbeno bazo v Medulinu zapustila dan pred našim prihodom, saj trenira po sistemu, da dva tedna preživlja v Istri, en teden pa v Zagrebu.

»Lani sem dosegel osebni rekord, moj letošnji cilj pa je izpolnitev norme za nastop na evropskem prvenstvu v Zürichu (19,7 m, op. p.). Dobro se počutim v ekipi. Sem zdrav, kar je najpomembnejše,« je med treningom zadihan pripovedoval Marko Špiler ter pristavil, da bo sestra Barbara v metu kladiva v torek nastopila na mitingu v Pekingu. »Prvič bo šla na tako dolgo pot sama. Ne bo ji lahko, a se bo hitro privadila,« postavni brat ne dvomi o mlajši sestri. Nekaj krogel je poletelo tudi zelo daleč, več kot 20 metrov, a nam je 24-letni Brežičan pojasnil, da so bile žal najdaljše krogle šestkilogramske. »Reci Marku, da na treningih dela preveč prestopov. Mora se navaditi ostati v krogu. Potem pa se na tekmi obremenjuje s prestopi, medtem ko se mi z daljavami,« je med treningom Četrtiču dobronamerno prišepnil Kolašinac. »Reci mu raje ti, s Kozmusom ga večkrat opozoriva,« mu je odgovoril Primož Četrtič.

»Potem ko sem zaradi viroze deset dni jemal antibiotike in sem izgubil nekaj moči, sem se odločil, da začnem cikel priprav na novo sezono povsem od začetka. Marjanu Štimcu sem obljubil, da bom nastopil na mitingu v Slovenski Bistrici, potem pa se bom povsem posvetil treningu. Vsak dan bo zelo pomemben. Zato trenutno ne vem, na katerih mitingih bom v tej sezoni nastopil, saj me zanima zgolj nastop na evropskem prvenstvu. Želim si, da bi bil v nadaljevanju sezone zdrav. Potem bom tudi dobro pripravljen,« je po treningu povedal Primož Kozmus. Kasneje se je odpravil na kosilo, počitek, ob 17. uri v utežarno hotela Belvedere, nato na večerjo, ki jo poleg zajtrka pripravlja majhna ekipa v lastni režiji, ter na nočni počitek. Takšni dnevi, v katerih ni prostora niti za prosti čas, so stalnica Kozmusovega napornega vsakdanjika.