Čez teden dni bosta minili natanko dve leti, ko je vodstvo EBEL na sestanku v Celovcu suspendiralo Jesenice iz svojega odprtega hokejskega prvenstva, v katerem so bili železarji sploh prvi neavstrijski klub. Profesionalni članski hokej v Zgornjesavski dolini od takrat ne obstaja več. Vmes so se zgodili nekateri poskusi oživljanja panoge, vendar želeni premik na bolje ni uspel nikomur. Poznavalci pravijo, da je na Jesenicah vse preveč skreganih ljudi, ki se zaradi starih zamer ne morejo poenotiti, kako vrniti mikavno vsebino v prenovljeno Podmežaklo.

Ker čas hitro drvi, Jesenice z vsakim zapravljenim dnem vse bolj izgubljajo vez s športom, ki je imel v tem delu države skozi desetletja vedno prav poseben status. »Jesenice zdaj postajajo dolgočasno, pusto mesto. Ljudje so ostali brez pomembnega dogodka za druženje, v lokalih nimajo več prave teme za klepet. Ni dvoma, da Jesenice zelo pogrešajo hokej,« je svoja opažanja predstavil lokalni gostinec Anže Pogačar. Jeseničan srednjih let je javnosti manj poznan. Pred leti je bil za kratek čas v nadzornem odboru padlega kluba Acroni Jesenice, a zatrjuje, da je s preteklostjo neobremenjen. Kot velik hokejski entuziast pravi, da ni mogel sedeti križemrok in gledati, kako se agonija vleče v nedogled.

»Z lokalnimi podjetniki Stanetom in Juretom Sedlarjem, Gregorjem Škufco, Simonom Lumpertom ter Vojom Jovičičem smo ustanovili HDD Jesenice. To ni društvo, ki je nastalo na pogorišču kakšnega drugega pravnega subjekta. Zgodovina in zamere iz preteklosti nas ne zanimajo. Skušamo ustvariti pozitivno zgodbo, ki bi bila projekt enotnih Jesenic,« je pojasnil naš sogovornik. Pogačar v nasprotju s predhodniki ne obljublja gradov v oblakih. Njegova vizija temelji na realni osnovi, zato je jasen – če jim proračuna ne bo uspelo zagotoviti v celoti, projekt ne bo zaživel. V zadnjih tednih se Pogačar intenzivno usklajuje z morebitnimi poslovnimi partnerji, ki bi bili pripravljeni podpreti HDD Jesenice. Strinja se, da je napočil skrajni čas, da podjetja v regiji stopijo na isto pot in izrazijo interes za hokej. Navsezadnje je to njihova družbenokoristna in moralna odgovornost. Prihodnost panoge je namreč skorajda izključno v njihovih rokah.

Anže Pogačar deli prepričanje večine, da je za Jesenice vitalnega pomena vnovičen vstop v EBEL. Direktor lige Christian Feichtinger nam je ta teden zatrdil, da nima novih informacij v povezavi z Jesenicami, da pa so železarjem vedno odprta vrata v EBEL pod pogojem, da bodo ustanovili stabilen klub z resnimi funkcionarji. Pot do vnovičnega pohoda v najbolj odmevno regijsko tekmovanje bo kajpada še dolga in zapletena, a začetek nove zgodbe je prav gotovo najbolj pomemben. Pogačarjev cilj je, da bi HDD Jesenice sprva tekmovale v drugorazredni ligi INL in z jedrom domačih igralcev pripravile odmevnejši rezultat, kar je osnova za resnejše premike v nadaljevanju. Hokejska zveza je za selekcijo Team Jesenice nazadnje neuradno namenila okoli 100.000 evrov, Pogačar pa ocenjuje, da bi za nemoteno delovanje njegovega društva v uvodni sezoni potreboval okoli četrt milijona finančnih sredstev. Del denarja bi šel tudi v žepe igralcev, da bi imeli pokrite vsaj potne stroške. »Zadeve okoli slačilnice morajo biti urejene kot v profesionalnem klubu. Hokejisti morajo imeti priskrbljeno vsako malenkost,« dodaja.

Za prvopodpisanega ustanovitelja HDD Jesenice se zdaj začenja odločilni mesec. Pravi, da 24. junija, ko bo hokejska zveza izvedla volilno skupščino, ne bo smelo biti nikakršnih ugank glede oživitve novega projekta. Če bodo sponzorji zagotovili dovolj denarne podpore za nemoteno izvedbo sezone, bo hokejsko zvezo zaprosil za registracijo društva. »Z glavo skozi zid ne bomo šli. Nikakor si ne smemo privoščiti, da bi ustvarjali dolgove. V društvu je dobrodošel vsak, ki želi pomagati jeseniškemu hokeju,« je dodal in potrdil naše pisanje pred dvema dnevoma, da je najresnejši kandidat za novega trenerja Nik Zupančič: »Z delom v reprezentanci in človeškimi vrednotami je dokazal, da je primeren za vodenje moštva, povrhu pa je tudi neobremenjen z razmerami v našem okolju.« Dodajmo, da je Pogačar včeraj obiskal vodjo mladinskega pogona na Jesenicah Miho Rebolja in bil zelo zadovoljen z izkupičkom sestanka, kar bi lahko bil majhen, a pomemben korak na poti k hokejski stabilnosti v tem železarskem mestu.