»Občina je v ta namen najela dve individualni hiši in eno stanovanje. Družine bomo preselili za 20 let, saj bo po tem času Kocerod že zaključil z obratovanjem,« je pojasnil Tasič. In dodal, da uredba pač ne dovoljuje, da bi v tristometrskem vplivnem pasu še živeli ljudje, lahko pa ti tam še vedno kmetujejo ali opravljajo kakšno drugo dejavnost.

V pol leta vendarle do uporabnega dovoljenja?

S tem, ko se jim je s prebivalci vendarle uspelo dogovoriti o preselitvi, pa je odleglo tudi prvemu možu Koceroda Ivanu Plevniku. Šele zdaj so namreč izpolnjeni pogoji, da bodo na Arso vnovič naslovili vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja. »Vlogo bomo oddali v prihodnjih dneh, v najboljšem primeru pa lahko dovoljenje pričakujemo v treh mesecih, predvidoma konec poletja,« pravi Plevnik. A kot opozarja, strah, da bi vseh dvanajst koroških občin soustanoviteljic Koceroda, ki so za celoten projekt pridobile tudi 12,5 milijona evrov evropskega denarja, moralo ta denar vrniti, ostaja. Evropa nam namreč veliko bolj gleda pod prste kot kadar koli prej, projekt pa bi moral biti končan že pred skoraj tremi leti.

A se je ves čas zapletalo, še najbolj pri gradnji samega Koceroda, predvsem na račun stečaja ajdovskega Primorja, ki je bil glavni izvajalec del. Nazadnje pa na Prevaljah, kjer stoji odlagališče Zmes s čistilno napravo, ki je del celotnega projekta, prebivalci pa se od tam niso imeli namena preseliti. In ker Kocerod vse do danes uporabnega dovoljenja nima, okoli dvajset ton odpadkov vsak dan iz Koroške roma v Celje, s tem pa rastejo tudi stroški. Zanemarljivi pa ne bodo niti stroški začasne preselitve treh družin. Občina Prevalje jim bo krila tako najemnino kot tudi druge stroške, povezane z bivanjem. In to tako dolgo, dokler jim ne bodo v bližini odlagališča zgradili novih hiš. Kar pa občine ne sme stati več kot 380.000 evrov. V sporazumu s preostalimi občinami sta se sicer tako občina kot Kocerod zavezala, da stroški letno ne smejo preseči višine letne odškodnine in okoljske takse. Če pa bodo vendarle višji, bo tudi preostalih enajst koroških občin za to zagotovilo dodaten denar.