Ob vaših pametovanjih okoli najprimernejšega roka za predčasne volitve me spreletava srh. Res je, mnogi izmed vas ste imeli v več kot dvajsetletnem stažu v političnem vrhu priložnost, da iz zdrave, optimistično nastrojene, komaj omembe vredno zadolžene državice naredite novo Švico. Pa je niste. Zapravili ste jo! Naj omenim samo, da ste v tem času kar za petnajstkrat povečali dolg na prebivalca! Vsi tisti, ki se valjate v udobnih državnih stolčkih več mandatov, si potrkajte na vest in se vprašajte, koliko zaslug je vaših, da smo tu, kjer smo! In odidite, čim prej – tem bolje!

Po drugi strani pa se bojim: če bodo nove volitve, bo na oblast najbrž naplavilo neko drugo ekipo, zadaj pa bodo priplavali isti vojščaki kot na vseh dosedanjih volitvah. In kaj bo s tem pridobil slovenski narod in njegova državica? Nič! Koalicija bo, če se bo sploh uspela sestaviti, trobila svoje, nameščala bo svoje nesposobne ali še bolj nesposobne ljudi in s rogala pobudam opozicije. Ob vsaki predvolilni priliki bo ena ali druga stran privlekla na dan zablode iz druge svetovne vojne, da bo z njimi hranila novinarje in lahkoverne volivce.

Na dan bodo prihajale nove afere, ki praviloma nikoli ne dobijo epiloga. Nastala bo kaka nova agencija, ki bo lahko še bolj zamegljevala spodrsljaje dobro plačanih, a silno neuspešnih pomembnežev. Tako in še huje bo, ne glede na to, katera opcija bo zmagala! Predvolilno obdobje, čas konstituiranja in uvajanja pa bomo, če se bomo res šli nove volitve, itak za vedno izgubili. Ne bomo pokoristili vseh kohezijskih sredstev, zavlekli se bodo mnogi državni in občinski projekti, posledično bo še bolj obubožal del gospodarstva, naraslo bo število nezaposlenih, povečal se bo nacionalni dolg. Skratka: na spirali, ki nas pelje navzdol, bomo padli še za eno stopnico!

Zato vas rotim: vzemite se v roke, razmislite ponovno o svoji verodostojnosti, pozabite na predčasne volitve, pozabite na polarizacijo, ki so vam jo in jo še vsiljujejo najvidnejši strankarski veljaki! Vsi potrebujemo vodovod, kanalizacijo, odlagališča in predelovalnice smeti, tretjo razvojno os, šole in vrtce! Posvetite se temu, z vsem žarom, po udbovskih arhivih in po kosteh naj brskajo le zgodovinarji! Izberite mandatarja, ki ni kontaminiran, ki bo znal iz vas izvleči in uporabiti vašo človeškost, ki vas bo s svojim razumom, ugledom, toleranco, marljivostjo in širino znal združiti in voditi! Če vam bo potem to sploh še všeč, pa v prostem času malikujte kateregakoli boga, Tita, Kučana, Janšo, Pučnika ali pa zmagovalca (zmagovalko) Evrovizije! A zaboga svetega, delajte že vendar tisto, za kar smo vas izvolili!

Jože Muhič župan občine Dolenjske Toplice