Slovenci so z zmago prebili led v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Njihov uvodni nastop je prinesel dve točki, ki znata biti v boju za vsaj drugo mesto zelo pomembni, toda igra ne vliva optimizma, da bi bili sposobni doseči kakšno bolj odmevno stvar. V igri je bilo namreč preveč nihanj. Potem ko so zaradi nesproščenih Makedoncev dobili prvi niz, so nato zašli v krizo, gladko izgubili druga dva, najboljši pa so bili vendarle, ko je bilo to najbolj potrebno.

Slovenci so pred tekmo izražali spoštovanje do makedonske reprezentance. Januarja na kvalifikacijskem turnirju za svetovno prvenstvo v Nišu so se prepričali, da gre za zelo dobro in nevarno ekipo, ki se je ne sme podcenjevati. Zato odločen začetek izbrancev Luke Slabeta ni presenetil. S servisi so takoj začeli izvajati pritisk, prišli dvakrat do treh točk prednosti (3:0 in 7:4), a je najboljši makedonski igralec, korektor Nikola Gjorgiev, hitro dokazal, od kod bo na tekmi pretila največja nevarnost in da se njegova ekipa še zdaleč ne namerava predati. Poskrbel je za izenačenje na 7:7, nato pa so Makedonci po nekaj nepotrebnih napakah slovenske ekipe vodili tudi z 12:10. Serija odličnih servisov Alena Pajenka, posledica katere so bile štiri zaporedne točke, je v prednost vrnila Slovenijo. Klemen Čebulj je bil v prvem nizu najbolj opazen slovenski igralec (sedem točk), s servisi (dva asa) in napadalnimi akcijami je med drugim svoji ekipi zagotovil vodstvo 23:16, ki ga ni mogla več zapraviti.

Težave pri sprejemu po servisih Nikole Gjorgieva so na začetku drugega niza povzročile napetost ter negotovost v slovenski vrsti, zaostanek za tri točke, s tako prednostjo so Makedonci vodili od izida 6:3 do drugega tehničnega odmora. Po njem je Nikola Gjorgiev dosegel novo točko, Slabe je takoj po tehničnem vzel še navaden odmor, to pa je moral hitro ponoviti, saj so tekmeci že vodili z 19:13. S tem pa črne serije še ni prekinil, sledili sta že dve točki, čeprav so po menjavi organizatorja (Dejana Vinčića je zamenjal Gregor Ropret) za kratek čas prišli iz krize, pa niza niso mogli več rešiti.

Drugi niz je razkril vse kakovosti Makedoncev (pri nabiranju točk se je Nikoli Gjorgievu pridružil Gjoko Josifov), ki so odlično predstavo nadaljevali tudi v tretjem. Zaostanek 9:14 in pa slaba igra Slovencev, ki so popustili pri servisu, manjkali pa so tudi bloki ter še kaj, nista obetala nič dobrega. Čakala se je poteza, ki bi spremenila stvari na igrišču, a te ni in ni bilo. Pomagale niso niti menjave, Slabe je spet v igro poslal Ropreta, poleg njega pa še Alena Šketa in Jana Pokeršnika, vendar je zaostanek samo še naraščal, prav nobenega dvoma ni bilo, da bodo Makedonci, pri katerih se je razigral še Vlado Milev, tisti, ki bodo povedli z 2:1.

Pred tekmo favorizirana ekipa se je znašla v neprijetnem položaju, začetek četrtega niza pa je vendarle poskrbel za upanje. Spet se je prebudil Čebulj, Gasparini je poskušal s svojimi bombami dvigniti soigralce, to mu je uspelo predvsem pri kapetanu Tinetu Urnautu, tudi Ropret je vendarle pokazal nekaj svojega bogatega znanja. Premiki v igri in razpoloženju so se pokazali tudi pri rezultatu, prednost je od začetka do konca niza naraščala, ob drugem tehničnem odmoru so Slovenci vodili že s 16:8. Tokrat se je za zamenjave odločil makedonski trener, ki je hotel predvsem spočiti svoje najboljše igralce. Po visokem vodstvu je bilo edino vprašanje, s kakšno razliko bodo niz Slovenci dobili.

Kdo pa bo tekmo, pa je odločil "tie break", v katerem so Slovenci zablesteli v elementu, ki dotlej ni bil najboljši, bloku. S tremi blok točkami v kratkem času (Gasparini, Čebulj, Pajenk) so povedli s 6:3, vzeli voljo tekmecem, po servisih Čebulja povedli tudi z 9:3 in dobitnik dveh točk je bil odločen.