Na vrhu ni prišlo do sprememb. V vodstvu ostaja Avstralec Michael Matthews (Orica Greenedge), danes je bil četrti, drugi, z zaostankom 21 sekund, je njegov rojak Cadel Evans (BMC), tretji pa je Rigoberto Uran Uran (Omega-Pharma), ki zaostaja minuto in 18 sekund.

Na Giru so po včerajšnjem padcu Janeza Brajkoviča (Astana), zaradi katerega je predčasno končal dirko, še trije Slovenci. Jan Polanc (Lampre) je etapo končal na 22. mestu, Borut Božič (Astana) na 33. mestu, oba v času zmagovalca. V skupnem seštevku je najvišje Polanc, s 15 minutami in dvema sekundama zaostanka je 73.

Po četrtkovi etapi, v kateri je italijanska tla okusilo veliko kolesarjev, med njimi tudi Brajkovič, Jan Polanc in Mezgec, je večino današnjega dne v ospredju preživela peterica ubežnikov, ki se je v zadnjih kilometrih morala vdati. Na čelo glavnine so se postavile ekipe s sprinterskimi vlaki, prvi pa je svoj napad sprožil Mezgec. Vendar se je uštel. Bouhanni mu je sledil, nato pa ga prehitel, pred Slovenca se je "vrinil" še Nizzolo.

Mezgec je na svojem drugem Giru prišel do četrtega tretjega mesta, trikrat je tam končal tudi lani. Bouhanni je do prvega mesta prisprintal drugič, najboljši je bil tudi v četrti etapi.

"Današnja etapa je potekala po pričakovanjih. V začetku je bil manjši pobeg, ki smo ga uspešno nadzorovali z več ekipami. Na koncu se je izkazalo, da bo sprint, kakor smo pričakovali. Moja ekipa je naredila res odlično delo. Na koncu nam je eden zmanjkal. Predzadnji, Bert De Backer, je moral narediti res dolgo izmenjavo, kar en kilometer je vlekel do cilja. Zato sem moral tudi jaz malo hitreje začeti s sprintom. S proti vetrom v cilju mi ni uspelo zmagati. Za naslednjič upam, da se bo tole na koncu bolje izpeljalo," je za STA razložil Mezgec in dodal: "Vesel sem tretjega mesta, nisem pa ga tako vesel kot lani. Stremim k napredku in boljšim rezultatom. Upam, da se mi 'poklopi' in izpeljem taktično popoln sprint, ker samo to pelje do zmage."

Sedme etape zaradi poškodbe, ki je posledica padca v četrtek, ni začel Španec Joaquim Rodriguez, ki je veljal za enega od favoritov za najvišja mesta v skupnem seštevku. Član Katjuše, ki je včeraj prikolesaril do cilja, ima zlomljeno rebro in palec. Huje jo je odnesel njegov moštveni kolega Angel Vicioso, ki je utrpel trikratni kompleksen zlom stegnenice, še en član Katjuše, Giampaolo Caruso, je zaradi udarcev prav tako končal Giro.

V soboto bo na Giru prva gorska etapa; tekmovalci bodo morali premagati 179 kilometrov od Foligna do Montecopiola.