Branko Đapić, najbolj hrvaški kandidat na evropskih volitvah v »Lijepi naši«. Več na http://youtu.be/8WODz3sSJN0

Pregrešni video danskega parlamenta. Več na http://youtu.be/25I3qM26J9M

In kdo je Branko Đapić? »Pravi in pošten Hrvat iz majhne vasi v bližini Vinkovcev,« je nosilec liste »Kroalicija za bolju Hrvatsku« odgovoril na nedavni novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu hrvaškega novinarskega društva. Ker je v srcu vedno nosil hrvaško državo, je v času komunizma »emigriral v tujino, torej v Istro«. »Ko pa sem slišal, da se je na Hrvaškem začela vojna, sem se že leta 1995 nemudoma pridružil hrvaški vojski. Imam nekaj več kot tisoč dni vojaškega staža,« s ponosom pripoveduje Đapić. Ker je objektiven in da ne bi imel kdo pomislekov o njegovem egoizmu, v javnosti najraje nastopa v tretji obliki ednine. Do novinarjev, kot se je pokazalo na omenjeni novinarski konferenci, je neizprosen: označuje jih za »budale«, in če je treba, jih tudi napodi s tiskovne konference.

Odgovor, zakaj se je sploh odločil kandidirati za evropskega poslanca, je po njegovem mnenju povsem jasen. Namesto da bi Hrvaška v srce Evrope poslala »prave domoljube«, sedijo tam »nekakšni komunisti, liberalci in veleizdajalci«, s katerimi pa bo osebno obračunal. »To zvezo bi lahko brez težav poimenovali kot zvezo proti Hrvaški. Vsi se potegujejo za evropski parlament samo zaradi plače,« poudarja Đapić, ki lahko živi zgolj od »braniteljske mirovine«, medtem ko si bo s plačo evropskega poslanca poplačal kredit, s katerim si financira volilno kampanjo.

Tako kot politiki v vseh razvitih demokracijah, Slovenija seveda ni izvzeta, tudi Branko Đapić prepričuje volilce z nacionalnim interesom in volilnim programom, ki se »sastoji od nekoliko točaka«. Na prvem mestu se zavzema za čimprejšnji vstop Srbov v evropski parlament. »Zgodovina je pokazala, in to večkrat, da s Srbi niti ena meja ne more obstati. To pomeni, da bo tudi Evropa razpadla v nekaj letih. Tako se bomo spet znašli v mejah Lijepe naše,« z zadovoljstvom napoveduje Đapić, ki se med drugim zavzema tudi za svobodo govora vseh Hrvatov na Hrvaškem, tudi Istranov, in za legalizacijo splava (ki je sicer na Hrvaškem dovoljen). Po njegovem mnenju mora biti zdravstvena oskrba dostopna vsem, še posebej »homoljudima«, ki se svobodno gibajo po ulicah. »V Španiji imajo za take primere komune,« je jasen hrvaški kandidat na evropskih volitvah, ki se zaveda tudi težav s katastrofalno demografsko sliko Hrvaške. »Prejšnji teden sem jedel pet odojkov, in to vse na pogrebih. Niti enega nisem okusil na krstu,« poudarja Đapić, zaradi česar predlaga prepoved kontracepcije.

Ker brez argumentiranih napadov na politične konkurente v razvitih demokracijah ne gre, Slovenija pri tem seveda ni izvzeta, se je Đapić v preteklih dneh že spravil na šefa HDZ Tomislava Karamarka oziroma na njegove izjave o spoštovanju doktrine Franje Tuđmana. »Nič nimam proti diktaturi, 'bože moj', to je naravni družbeni red, če je na čelu pravi Hrvat. Ampak zakaj bi hrvaškemu narodu vsiljevali doktrino nekega komunističnega generala,« se sprašuje Đapić. Poleg tega, da Tuđman ni bil Hrvat, po njegovem mnenju preminuli hrvaški predsednik niti ni govoril hrvaškega jezika. »Večkrat sem ga poslušal, pa ga nisem prav nič razumel,« dodaja Branko Đapić, ki mu lahko po nekaterih anketah na prihajajočih volitvah načrte prekriža le še neodvisna lista Anteja Đapića.

Ker je novica o Đapićevi kandidaturi zaokrožila tudi v slovenski javnosti, smo pred dnevi poklicali v njegov volilni štab, in sicer v uredništvo satiričnega portala News Bar, ki je ravno v času našega pogovora snemalo nov video material za »pravega Hrvata«. »Hrvaška je že ob vstopu v EU izvedla evropske volitve. Udeležba je bila zelo nizka (20-odstotna, op.p.), državljanov volitve sploh niso zanimale. Pred tokratnimi volitvami smo se zato odločili pripraviti kampanjo, v kateri bi predstavili nekakšnega avtohtonega oziroma stereotipnega hrvaškega nacionalista. Zadeve smo radikalizirali z namenom, da ljudje začnejo spremljati evropske volitve. Ne gre pa spregledati, da smo imeli ob zaključku tega mandata evropskega parlamenta v Bruslju svoje predstavnike, ki so prav tako zastopali nekatere radikalne ideje glede držav v naši soseščini in človekovih pravic. Njihove izjave smo malce poenostavili in ustvarili lik Branka Đapića,« nam je smisel kampanje pojasnil izvršni urednik portala News BarBorna Sor. Branko Đapić po njegovem mnenju torej predstavlja vse politike, ki želijo s populističnimi manevri zmagati na volitvah.

Hrvaški mediji Branka Đapića sprva niso jemali resno, vendar pa Sor poudarja: čim bliže so volitve, tem več je novinarskih prošenj za intervju z namišljenim kandidatom. »Smo pa tudi v prednosti. Mediji morajo namreč po zakonodaji uravnoteženo poročati o vseh kandidatih, vendar pa večina medijev noče pristati na to logiko in opraviti intervjujev z vsemi, ki kandidirajo na volitvah. Z Brankom pa lahko, ker s tem ne kršijo volilnih pravil.«

Sor pojasnjuje, da v ozadju projekta ni nobenega evropskega financerja, ki bi želel vzbuditi zanimanje hrvaških volilcev za evropske teme. »Prav tako ni v ozadju niti kakšna stranka z levice, ki bi od nas zahtevala kritiko desnice,« dodaja.

Da bi mladim približali evropske volitve in teme, so si podoben projekt zamislili tudi v danskem parlamentu, ne glede na to, da je bila volilna udeležba na zadnjih evropskih volitvah na Danskem bistveno višja od evropskega povprečja (skoraj 60-odstotna). Na svojem youtube kanalu so objavili animirani video, v katerem superjunak opozarja na pomen evropskih volitev. Vendar pa se »inovativna« ideja danskega parlamenta v javnosti ni prijela. Ker so pri nagovarjanju mladih uporabili tudi prizore seksa in nasilja in tako sprožili val nezadovoljstva, so ga le dan po objavi umaknili s svojih youtube in facebook profilov. Toda, animiranka se je medtem že preselila na druge youtube kanale in je ta čas ena izmed najbolj klikanih vsebin na Danskem.

Kljub neuspelemu poskusu pa so tudi v tako razviti demokraciji, kot je danska, dali vedeti, da imajo tudi na severu Evrope težave z »đapići«. In ne samo na Hrvaškem. Ali v Sloveniji.