Bolj ženstven kot je obraz kandidatke, večje možnosti ima za izvolitev

Na kolidžu Darthmouth, enem najbolj priznanih v ZDA, so v četrtek objavili raziskavo o tem, kako politične kandidatke na volitvah prejmejo več glasov, če so videti dobro. Bolj ženstven kot je obraz kandidatke, večje možnosti ima za izvolitev, pravi študija, po drugi strani pa kaže, da imajo tiste z moškimi potezami manj možnosti za uspeh.

Študija ni zajemala skorajda nobenega drugega dejavnika – strankarske pripadnosti, inteligence, denarja, političnih izkušenj. »Morda bi res veljalo, da bi se volivci osredotočili na obrazne poteze, če ne bi imeli na voljo ničesar drugega. Je pa treba priznati, da so bili pogoji preizkusa v tem primeru dokaj umetni,« pravi profesorica politike z Ameriške univerze v Washingtonu, Jennifer Lawless.

»V kongresu več neprivlačnih kot privlačnih ljudi«

»Ta študija je izjemno sumljiva. Pod vprašanje postavlja znanost. Zelo težko je sicer istočasno zajeti številne dejavnike, ki imajo vpliv na tem področju,« je prepričana Katie Packer Gage, ki je bila leta 2012 ena od vodij politične kampanje Mitta Romneyja. »Ste kdaj videli katerega člana kongresa? V njem je več neprivlačnih kot pa privlačnih ljudi. Očitno sem skeptična, kar se v tem primeru tiče znanosti,« je bila jasna.

Mnogi so sicer ogorčeni, da je univerza sploh opravila takšno raziskavo, saj da je njena točka raziskovanja nekaj povsem nepomembnega, če že ne neprimernega. Sicer pa so raziskovalci v preteklosti že raziskovali podobna področja – bolj moške obrazne poteze naj bi volivci namreč povezovali z višjo stopnjo kompetence.