Nova Xperia Z2 je ponovno vizualno dovršen izdelek, ki pa se od prejšnjega modela razlikuje bore malo. V bistvu bi težko ločili novi model od prejšnjega, če postavimo napravi ob bok. Ponovno namreč srečamo stekleno ohišje, aluminijaste obrobe in sedaj že znano postavitev zunanjih gumbov.

Pri novem modelu so zunanje dimenzije nekoliko bolj prilagojene rabi z eno roko, čeprav telefon vseeno zahteva uporabo obeh, saj je kljub malce ožjemu in višjemu ohišju prevelik. Odlična posodobitev je denimo nova postavitev zvočnikov, ki so sedaj bolj usmerjeni v uporabnika.

Posodobitve pri novem modelu pa so:

- izboljšana ločljivost zaslona

- večji zaslon

- večja moč pod pokrovom

- malenkost bolj kompaktno ohišje

Xperia Z2 je neposredni tekmec Samsungovemu Galaxy S5, HTCjevemu One M8 pa tudi kakšni Nokii 930.

Z2 je opremljena s štirijedrnim 2,3 GHz procesorjem, ima 3 GB delovnega spomina, 5,2 palcev velik zaslon in standard IP 58 (odpornost na vodo in prah). Kamera zajema v ločljivosti 20,7 MP. Cena v prosti prodaji pa je 749 evrov.

Galaxy S5 ima vgrajen štirijedrni 2,5 GHz procesor, ima 2 GB delovnega spomina, 5,1 palčni zaslon in standard IP67 (odporen na vodo in prah). Cena v prosti prodaji je 730 evrov.

HTC One M8 poganja štirijedrni 2,3 GHz procesor, ima 2 GB delovnega spomina, 5 palčni zaslon. Cena v prosti prodaji je 719 evrov.

Kaj izstopa

Vsak naslednji zastavonoša med napravami ima nekaj, kar ga razlikuje od ostalih. Novi Galaxy S5 je predstavil merilec srčnega utripa, čitalec prstnih odtisov in ultra varčen način za ohranjanje baterije. Po čem izstopa Xperia Z2? Po ničemer impresivnem na žalost, s čimer bi se lahko postavili pred prijatelji. Sony sicer upa, da je to zajemanje posnetkov v enormni ločljivosti 4k.

Kamera na napravi je namreč odlična. Ločljivost znaša 20,7 MP, opremljena je z Exmor RS senzorjem, kar dejansko pomeni odlične fotografije. Zajemanje video posnetkov v 4k pa pomeni štirikratno ločljivost od običajne HD. Vendar, to omogočata tudi že Galaxy S5 in Note 3. Sony sicer zatrjuje, da so njihovi posnetki najboljši, s čimer bi se lahko strinjali.

Težava se pojavi le, ko želimo tovrsten posnetek pogledati v polni ločljivosti – televizorjev in monitorjev s takšno ločljivostjo je za sedaj še malo na trgu. Je pa res, da so posnetki kljub temu videti odlični tudi na običajnih zaslonih.

Pohvale vreden je zaslon, ki je sedaj opremljen še z IPS LCD tehnologijo, kar ga uvršča med najboljše na trgu. Pohvaliti gre še zmogljivo baterijo, ki z lahkoto ponudi slabe tri dni delovanja. Pri uporabi lahko pograjamo občasno pregrevanje ohišja, ki se pojavi po intenzivnejši uporabi naprave.

Sony SmartBand

Sony je na barcelonskem sejmu CES 2014 predstavil mali pripomoček Core, ki bo svoje mesto našel v številnih nosljivih različicah, spremenil pa naj bi način, kako se uporabnik rekreira. Mi smo Core preizkusili v zapestnici Smartband.

Gre za mali vmesnik, ki beleži uporabnikovo aktivnost podnevi in ponoči. naprava v aplikacijo Lifelog na mobilniku preko Bluetooth povezave sporoča, kje smo bili, koliko korakov smo naredili, koliko kalorij potrošili, kdaj smo zajeli fotografijo, koliko smsov smo napisali ipd. Poleg tega lahko prek zapestnice prikladno ustvarjamo aktualne zaznamke – denimo, katero skladbo smo v nekem trenutku poslušali, v kakšnem razpoloženju smo bili … Zapestnica pa omogoča še prikladno premikanje po seznamu skladb in vibrira ob vseh opozorilih na mobilniku.

Zelo nam je všeč videz zapestnice, njena gumijasta sestava in izjemna lahkost. Res pa je, da mora biti na mobilniku ves čas vključen prenos podatkov, če želimo da se arhiv dejavnosti konstantno nadgrajuje z odčitki zapestnice. Zapestnica predstavlja Sonyjevo uvajanje »SmartWear« izkušnje, stane pa približno 100 evrov.

Zajete fotografije z Z2: