Ste fantje dovolj dobro pripravljeni na začetek kvalifikacij?

Po naporni sezoni smo v obdobju, ko nimamo časa za trd trening. Naš cilj je bil, da se čim bolj pripravimo na začetek kvalifikacij. Zagotovo je bilo treba treninge prilagoditi. Tisti igralci, ki so imeli mesec počitka, zagotovo niso tako utrujeni kot tisti, ki so prišli v reprezentanco naravnost iz svojih klubov.

Na dveh pripravljalnih tekmah proti Srbiji ste dvakrat izgubili. Kakšne so še vaše ugotovitve?

Odločilo je nekaj trenutkov, ko nismo bili na pravi ravni. Vodili smo v številnih setih in bili proti Srbiji vsaj na enaki ravni, če ne boljši, toda dovolili smo si, da smo v ključnih točkah naredili preveč napak. Prav zato je Srbija dobila obe tekmi.

Napake v ključnih točkah se vam pogostokrat dogajajo…

Zagotovo. Težko je reči, kaj natančno je krivo, saj ni samo en razlog, ki bi ga morali popraviti. Več dejavnikov je. Ko nasprotnik pri tesnem rezultatu pritisne na nas, preprosto naredimo preveč različnih napak. Včasih sploh ne gre za neposredno napako, ampak za nekakovostno odigrano akcijo. To moramo popraviti, če hočemo biti vseskozi na najvišji ravni.

Kako dobro poznate tekmece v kvalifikacijah?

Poljaki imajo eno najboljših zasedb na svetu. So zelo kakovostna ekipa in morali bomo veliko tvegati pri začetnem udarcu, nato pa iskati priložnost, da se ubranimo pred njihovimi visokimi žogami. Pri Makedoniji je kup kakovostnih igralcev. V Nišu smo jo sicer premagali s 3:0, a je šlo za težko tekmo. Makedonija ima v tujini vsaj toliko odbojkarjev kot Slovenija, če ne več. Enako velja za Latvijo, kar dviguje kakovost njihove reprezentance. Na vsaki tekmi bomo morali igrati na vso moč, če bomo hoteli zmagati. Podcenjevanje se nam bo hitro maščevalo.

Med klubsko sezono ste igrali v Turčiji. Ste zadovoljni z izkušnjo?

Po eni strani sem, saj smo na koncu pristali tam, kamor smo sodili. Prišli smo do polfinala državnega prvenstva, kjer nas je premagal Fenerbahče, ki je realno boljši klub in nas je premagal tudi v turškem pokalu. Vso sezono smo imeli velike težave s poškodbami. Skoraj vse leto ni igral naš prvi korektor Gavin Schmitt, kar je bil velik minus. Nato smo imeli ogromno težav tudi s prvim podajalcem, ki je imel poškodbo in nato še nezgodo v družini, zato je bil praktično vso sezono odsoten. Celotno breme je padlo na rezervnega podajalca, ki ima šele 17 let. Morda naši končni rezultati niso tako dobri, kot smo si želeli pred sezono, a glede na vse okoliščine, ki so sledile, nismo mogli doseči več.

Kako ste se ujeli z Glennom Hoagom?

Dobro sva sodelovala. Glenn je eden boljših taktikov med trenerji in se vrhunsko pripravi na vsakega tekmeca, toda ni imel lahkega dela zaradi mlade ekipe in številnih poškodb.

V moštvu sta bila še dva Slovenca, soigralec Matevž Kamnik in pomočnik trenerja Tilen Kozamernik.

Zagotovo je bilo vse skupaj lažje. Oba z Matevžem sva bila novinca v klubu, zato nama je Tilen zelo pomagal. Pozna celotno situacijo in nama je povedal, kako delujejo stvari v Turčiji. Vedno je lažje, če imaš zraven nekoga, s komer se lahko pogovarjaš v domačem jeziku.

Kakšna je vaša klubska prihodnost?

Za zdaj še neznana. Evropski trg še malce miruje, zato bo več znanega v nekaj tednih.

Kakšne so vaše želje? Dekle imate iz Italije, v Rusiji še niste igrali, Poljsko in Turčijo dobro poznate…

Prva želja je, da bi bil v dobri ligi, v dobrem klubu in z dobrim trenerjem. V Italiji in Rusiji je večina ekip na takšni ravni. Zdaj je vse odvisno od razmer na trgu, saj precej moštev še ne ve, kakšne bodo njihove finančne zmožnosti.