Ironično je, da je bila etapa posvečena 70-letnici bitke za MonteCassino. Kolesarska bitka je zaradi množičnih padcev in kaosa nepričakovano naredila hud pretres tudi v skupnem seštevku. Ta etapa bo imela nemara podobne posledice na 97. Giro kot bitka za Monte Cassino (100.000 žrtev) na konec druge svetovne vojne. Znova, že šesti dan zapored, jo je kolesarjem zagodel dež. Ko so se bližali zaključnemu vzponu, so nadrsali. »Očitno nimamo sreče na tem Giru. Sami grdi oblaki so nad nami,« je črn dan pospremil Borut Božič, ki sicer ni bil udeležen v padcu, je bilo pa v njem udeleženih kar šest njegovih kolegov skupaj z nesrečnim Brajkovičem.

Še bolj črn dan je imela ekipa Katjuše. »K sreči nisem padel in sem lahko pomagal Scarponiju rešiti, kar se je rešiti dalo. Mislim, da bi lahko zaostal manj kot minuto in pol, a očitno je bil tako v šoku ali tako razočaran, da ni zmogel več. Z njim ni hujšega, vendar se bodo najhujše posledice padcev pokazale šele čez dan ali dva,« je previden Božič (83. mesto, 7:33 zaostanka), ki po koncu etape še ni vedel, kakšne posledice je utrpel slovenski klubski kolega. Jan Polanc je zaostal enajst minut, Mezgec, ki je v cilj pripeljal med zadnjimi z odrgninami po zadnjici, pa 19.

Padcu, ko so po cesti drseli tudi 50 metrov, in kaosu se je izognila le peščica, ki je bila čisto spredaj. Avstralec Cadel Evans in njegovi pomočniki BMC niso spustili ritma ob morebitnem pogledu nazaj in niti pomislili niso na športni duh. Zavetrje Evansa tudi v osemkilometrski klanec ni uničilo mladega avstralskega sprinterja Michaela Matthewsa. Mimogrede, Luka Mezgec je napovedal, da bo izgubil rožnato majico in da jo bo oblekel njegov klubski kolega, italijanski prvak Ivan Santaromita, a ta ni zmogel slediti Evansu tako kot Matthews. »Zmagati v etapi na vrhu klanca, pred rojakom Evansom, v rožnati majici. Saj ni mogoče narediti več,« je bil ponosen Michael Matthews, ki ga je ekipa Orica varovala v ospredju, zato se je tudi izognil padcu: »Vsi želijo biti spredaj, vozimo 60 km/h, potem pride še spolzka cesta. K sreči sem bil pravi čas na pravem mestu in sem se izognil padcu. Toda takšno je pač dirkanje te dni.«

Evans je sicer imel preprosto računico. Pri 37 letih ve, da vsaka sekunda šteje. Tako mu je proti prvi zasledovalni skupini (Ulissi, Aru, Uran, Quintana, Kišerlovski, Basso) uspelo pridobiti 49 sekund. Rigoberto Uran (Omega Pharma) zdaj zaostaja 57 sekund, Ivan Basso (Cannondale) in Nairo Quintana (Movistar) že blizu dveh minut. Čast Astane rešuje mladi Fabio Aru. Kapetan Katjuše Rodriguez je na cilj pripeljal s sedmimi minutami zaostanka, sumijo na zlom ključnice, še huje pa sta jo skupila njegova kolega Giampaolo Caruso in Angel Vicioso.

Današnja sedma etapa s ciljem v Folignu severno od Rima nemara ponuja prvo veliko priložnost za Luka Mezgeca in tudi Boruta Božiča. Glede na traso se ponuja možnost za zgodovinsko slovensko zmago. Po razgibanem uvodnem delu je zadnji gorski cilj četrte kategorije 45 kilometrov pred ciljem v dolini, kjer bi oba slovenska kolesarja lahko ostala v vodilni skupini. »Seveda upam na sprint,« pravi Mezgec, ki bo imel verjetno največ tegob s pekočimi odrgninami in spanjem. Najbolj nevaren bo Matthews, ki je napovedal tudi lov na etapno zmago.