Vlada je sprejela sklep, da se za potrebe nujne pomoči socialno ogroženega prebivalstva uporabi blago iz državnih blagovnih rezerv, in sicer 240.000 kilogramov moke, 120.000 kilogramov soli, 240.000 litrov olja, 120.000 kilogramov sladkorja, 300.000 litrov mleka in 180.000 kilogramov testenin.

Živila iz blagovnih rezerv se sprostijo v treh obdobjih od maja do oktobra Rdečemu križu Slovenije in Slovenski Karitas.

Motnja preskrbljenosti se je po pojasnilu ministrstva zgodila zaradi ustanovitve novega Sklada evropske pomoči za najbolj ogrožene za obdobje od leta 2014 do 2020. Sklad pomeni nadaljevanje programa EU Dobava hrane iz intervencijskih zalog v korist najbolj ogroženih oseb v EU, ki pa se je zaradi pomanjkanja zalog hrane v letu 2013 končal.

Ministrstvo je priprave vseh ključnih podlag za izvajanje in črpanje sredstev iz sklada začelo že v lanskem letu, vendar so institucije EU podlage za izvajanje sklada sprejele zelo pozno. Vlada je kot organ upravljanja imenovala ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter mu naložila, da izpelje vse postopke nabave hrane in izbora partnerskih organizacij, ki bodo razdeljevale pakete hrane najbolj ogroženim in izvajale dejavnosti za njihovo boljšo socialno vključenost, še preden Evropska komisija potrdi Operativni programa za materialno pomoč najbolj ogroženim.

Javno povabilo za izbor partnerskih organizacij bo objavljeno zadnji teden maja, javno naročilo za nabavo hrane pa v prvi polovici junija. Postopek nabave hrane zaradi evropskih pravil traja nekaj mesecev. Paketi s hrano iz novega sklada bodo na policah humanitarnih organizacij jeseni.

Sloveniji je za sedemletno obdobje dodeljenih 20,5 milijona evrov evropskih sredstev, kar predstavlja 85 odstotkov vseh upravičenih izdatkov, 15-odstotni delež pa bo Slovenija zagotovila iz državnega proračuna. V prvih dveh letih izvajanja operativnega programa bo na voljo pomoč le v obliki hrane, kasneje pa tudi v obliki določenih osnovnih materialnih dobrin.