Na domači klubski hokejski sceni mineva že poldrugi mesec od sklepnega dejanja v zadnji sezoni. Pred novo zimo se dogajanje vrti zelo počasi in v medijskem zatišju, kljub temu pa je čas kislih kumaric vmes navrgel že marsikatero zgodbo iz zakulisja. Najbolj odmevna je bila iz Tivolija, kjer so imeli resen načrt, da bi zgradili tesnejši poslovni odnos s hrvaškim Medveščakom in se celo preselili v Zagreb.

Namera Olimpije je bila v javnosti pričakovano pospremljena z velikim neodobravanjem, proti kakršnemu koli povezovanju s hrvaško prestolnico je jasno stališče zavzela tudi predsednica kluba Ditka Maučec. Zdaj že lahko zatrdimo, da Olimpija brez dvoma ostaja klub z ljubljanskim genskim zapisom, s čimer se je dolgoletni alfa in omega tivolskega kolektiva Matjaž Sekelj izognil širšemu medijskemu ogorčenju. »Medveščak in Olimpija sta že pred časom pokazala obojestranski interes za skupno sodelovanje. Projekt do zdaj ni zaživel, trenutno pa ne potekajo nikakršne aktivnosti na tem področju,« je sporočil Ranko Vučinić iz Medveščaka, ki pospešeno gradi moštvo za novo sezono v ruski ligi. Zagrebčani so lani popestrili dogajanje v KHL, zdaj pa se potegujejo za nastop na prestižnem Spenglerjevem pokalu, ki bo konec koledarskega leta potekal v Davosu.

Matjaž Sekelj se je po koncu zadnje sezone zavil v molk in se v javnosti ne pojavlja. Ljudje blizu kluba pravijo, da mu medijsko zatišje načeloma odgovarja, da lahko v miru snuje načrte za novo zimo. Kot zagotavljajo v Avstriji, Olimpija ostaja članica njihovega razširjenega prvenstva. Najbolj realen scenarij je, da bo struktura EBEL v sezoni 2014/15 ostala nespremenjena, kar pomeni, da bo v ligi nastopalo dvanajst moštev po enakem sistemu kot nazadnje. Kljub precejšnjemu zanimanju novih klubov za vstop v mikavno tekmovanje so vsem zaprli vrata, saj strategija EBEL ne predvideva širitve na več kot ducat klubov. »Vemo, da finančni položaj v Sloveniji ni enostaven, a Ljubljančani v tem trenutku izpolnjujejo vse finančne kriterije za nastop v EBEL. Za zdaj ni nikakršnega dvoma o statusu Olimpije za prihodnjo sezono,« je v telefonskem pogovoru zatrdil direktor lige Christian Feichtinger.

Glede na zelo razburkano zadnjo zimo v Ljubljani je veliko vprašanje, kakšno vsebino bo uprava kluba ponudila obiskovalcem tivolskih tribun. Naše informacije pravijo, da ima Sekelj veliko željo izpeljati vseslovenski projekt. Drugega mu niti ne preostane, saj klub nima denarja za tujce z dodano vrednostjo. V zadnjem času so se v pisarni že zglasili nekateri domači hokejisti iz minule sezone, ki so zadnjo plačo dobili lani decembra. Neuradno bo njihov dolg v veliki meri poplačal generalni pokrovitelj Telemach, ki bi s tem povečal svoj sponzorski delež v klubu, Ditka Maučec pa bi tako dobila večji vpliv pri odločanju o najbolj vitalnih klubskih zadevah. Ni izključeno, da bo Telemach v bodoče želel še večjo oblast nad klubom (morda celo direktorski položaj), kot druga skrajna možnost pa se omenja popoln umik iz hokeja, če bo telekomunikacijsko podjetje ugotovilo, da mu partnerski odnos z Olimpijo ne prinaša poslovnih koristi.

Poleg neznank okoli igralskega kadra je v tem trenutku nejasna tudi struktura strokovnega kadra. Potem ko je Olimpija prelahko izpustila iz rok Iva Jana, ki je zaslovel po svoji študioznosti in pristnem odnosu s slačilnico, je na trgu ostalo malo domačih trenerjev. Nik Zupančič je v resnih pogovorih z ustanovitelji novega društva na Jesenicah, ki bo na junijski skupščini HZS uradno registrirano, v igri za stolček Olimpije pa se omenja Aleša Burnika. Mladi strateg je lani uspel kot trener tivolskih mladincev, s katerimi je osvojil regijsko tekmovanje EBEL do 20 let. Igralci so bili z načinom njegovega dela zelo zadovoljni, pred časom ga je nadvse hvalil tudi tesni sodelavec selektorja Matjaža Kopitarja v članski reprezentanci Kari Savolainen, ki je bil njegov profesor na priznani hokejski akademiji za trenerje na Finskem. Morda bi se v Tivoli kot pomočnik trenerja spet lahko vrnil Bojan Zajc, ki je poznan po uspešnih motivacijskih prijemih.

Vsekakor bo nova podoba Olimpije jasnejša v naslednjih dneh, ko v klubu obljubljajo več uradnih informacij. Pred javnost bo moral stopiti tudi Sekelj, ki bo imel v svoji dve desetletji dolgi funkcionarski karieri vnovičen popravni izpit, saj si kot direktor ne bo smel privoščiti tako kritičnih razmer kot lani. Včeraj nam je na kratko zatrdil, da bo Olimpija danes uredila bančno garancijo za nastop v EBEL, da pa se v klubu še ukvarjajo z zaključkom zadnje sezone (poplačilo obveznosti), okoli prihodnosti pa čakajo nekatere informacije iz Telemacha.