1. O raku se ni treba pogovarjati

Ni res! Čeprav je pogovor o raku dokaj nehvaležna tema, pa je o tej bolezni treba govoriti in s tem širiti informacije o njenem zdravljenju ter ponujati podporo vsem bolnikom in njihovim svojcem. Večino ljudi diagnoza rak pretrese, v njih se prebudijo občutki strahu, jeze, krivde ali osamljenosti… Pogovori s partnerjem, družinskimi člani, prijatelji in kolegi lahko pozitivno vplivajo na psihično stanje bolnika.

2. Simptomi in znaki raka niso vedno očitni

Simptomi in znaki začetne bolezni so praviloma neznačilni, zato jih pogosto pripišemo kakšni drugi, manj nevarni bolezni. Če pa kakršne koli neobičajne težave trajajo dlje kot dva tedna, se je treba posvetovati z izbranim zdravnikom. Na možnost, da lahko gre za raka, je treba pomisliti ob pojavu katerega od naslednjih opozorilnih znakov: spremembe pri odvajanju vode in blata, rana, ki se ne celi, neobičajna krvavitev iz katere koli telesne odprtine, zatrdlina v dojki ali katerem koli drugem delu telesa, težave pri požiranju, opazna sprememba kožne bradavice ali pigmentnega znamenja, dražeč kašelj ali hripavost.

3.  V zvezi z rakom ni mogoče nič narediti

Veliko rakov, ki so bili vzrok smrti v preteklosti, je danes mogoče uspešno preprečiti ali vsaj učinkovito zdraviti. Za preprečevanje raka je pomemben zdrav življenjski slog, zato so pomembni vsi programi, ki spodbujajo zdrav način življenja. Nekajenje, zmernost pri pitju alkoholnih pijač, redna telesna dejavnost in vzdrževanje normalne teže ne varujejo le pred rakom, ampak pred vsemi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. K preprečevanju raka prispevajo še zdrava delovna mesta, zmerno sončenje in preprečevanje vseh okužb, ki so povezane z rakom.

4. Nimam pravice do zdravljenja raka

Vsi ljudje imajo pravico do dokazano učinkovitega zdravljenja raka. Na svetovni ravni še posebej, pa tudi med evropskimi državami so razlike v dostopnosti do učinkovitega zdravljenja, kar se kaže tudi v različnem preživetju bolnikov z rakom. Ne glede na možnosti posameznih držav pa mora biti osnovno vodilo bolnikom lajšati trpljenje in jim omogočiti najboljše zdravljenje, ki je v danih razmerah mogoče. man