V današnji etapi je drugo mesto osvojil Avstralec Cadel Evans iz ekipe BMC, tretje pa Kolumbijec Julian David Arredondo Moreno, kolesar ekipe Trek Factory Racing.

Od Slovencev se je najbolje odrezal Janez Brajkovič (Astana), ki je na 36. mestu zaostal 34 sekund. Jan Polanc (Lampre) je na 66. mestu zaostal minuto in 42 sekund, Borut Božič (Astana) je bil 173., Luka Mezgec (Giant Shimano) 174., oba sta ciljno črto prečkala 14 minut in 48 sekund za Ulissijem.

Po moštvenem kronometru in štirih ravninskih etapah, kjer so priložnosti iskali sprinterji, se je današnja peta etapa končala z vzponom. Na mokrih cestah je s pobegom poizkušala enajsterica, a jo je glavnina ujela, z nekoliko daljšim pobegom pa je nato poizkusil še Gianluca Brambilla (Omega Pharma), napad pa se mu ni izšel (ujeli so ga 1500 metrov pred ciljem). V zadnjem kilometru so se se na čelo postavili kolesarji, ki imajo želje po skupni zmagi. Napad je najbolje načrtoval Ulissi, ki je brez težav odgovoril na sprint Evansa. Matthews je s šestim mestom zadržal rožnato majico vodilnega.

"Vedno je težko, če startaš kot favorit. Pokazal sem, da sem pripravljen. Uživam v trenutku. Želel sem si zmage proti velikim imenom, ki so tukaj," je dejal Ulissi.

Matthews ima pred drugouvrščenim Nizozemcem Pietrom Weeningom, moštvenim kolegom, v skupnem seštevku 14 sekund naskoka, Evans na tretjem mestu zaostaja še sekundo več. Najvišje uvrščeni Slovenec je Brajkovič na 25. mestu, za Avstralcem zaostaja minuto in 25 sekund. Polanc je 70., Božič 153., Mezgec pa 169.

V četrtek kolesarje čaka 247 kilometrov dolga etapa, druga najdaljša na letošnjem Giru, ki se bo začela v Sassanu, cilj pa bo na Montecassinu v bližini Neaplja.