Kombinacija bolezni in smrti, povezanih z duševnimi težavami, je najbolj pereča zdravstvena težava, še posebej v državah z visokimi prihodki na Bližnjem vzhodu in Aziji, opozarja poročilo.

"Svet ni posvečal dovolj pozornosti zdravju najstnikov," je povedala Flavia Bustreo, vodja oddelka WHO za družinsko in otroško zdravje.

Na svetu je sicer 1,2 milijarde najstnikov. Številne težave, poleg alkoholizma, pomanjkanja gibanja ter prekomerne teže zaradi nepravilne prehrane, imajo za najstnike uničujoče posledice na njihovo zdravje.

Po zadnjih dostopnih podatkih je v letu 2012 umrlo približno 1,3 milijona najstnikov, mnogi med njimi zaradi vzroka, ki bi ga lahko preprečili, še navaja poročilo.

Glavni vzrok smrti med mladimi so prometne nesreče, tem pa sledita aids in samomori.

WHO tudi ugotavlja, da je stopnja smrtnosti pri mladoletnih dekletih, ki so noseče ali so rodile, od leta 2000 znatno upadla. Največje izboljšanje so zabeležili v jugovzhodni Aziji, na Bližnjem vzhodu in Afriki. Kljub temu ostajajo zapleti med nosečnostjo med najpogostejšimi vzroki smrti med najstnicami po svetu, prekašajo ga samo samomori, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še kaže poročilo.