Izvidniki bodo od konca maja pa vse do konca avgusta povsem neodvisno raziskovali turistično ponudbo določenega slovenskega kraja, preverili storitve njegovega turističnoinformacijskega centra, preizkusili gostinsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrani turistični kraj – vse to brezplačno, na stroške Dnevnika.

Njihove doživetja, vtise in izkušnje bomo novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah, v katerih se bomo osredotočili na gostoljubje, urejenost, videz in čistočo obiskanega kraja, zanimali nas bodo označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba izbranega kraja.

Tudi tokrat bomo reportaže nadgradili s strokovnimi mnenji uglednih poznavalcev slovenskega turizma – k sodelovanju smo povabili urednico oddaje Na lepše na RTV SLO Marjano Grčman, etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, direktorja podjetja E-laborat Primoža Žižka ter Dnevnikovega urednika in novinarja Vita Avguština.

Novosti

Zdaj že tradicionalni projekt Dnevnikova izvidnica – že četrti zapored, letos prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Vrstni red krajev oziroma občin, ki jih bodo v prihodnjih treh mesecih obiskali izvidniki, smo tokrat določili z žrebom, v katerem so imeli glavno vlogo partnerji in pokrovitelji projekta.

Še ena novost je ta, da se bo na pot raziskovanja vsak teden poleg dveh tujih izvidnikov podal tudi slovenski izvidnik. Temu v izbranem kraju ne bo treba prenočiti, bo pa imel vseeno ves dan časa, da sam ali v izbrani družbi skrbno preveri tamkajšnjo turistično ponudbo. Vtise slovenskih turističnih »nadzornikov« bomo na naših straneh tedensko objavljali v posebni anketi.

Kako zelo, če sploh, se bodo njihovi doživetja in ocene razlikovali od vtisov tujih državljanov? Je res, da se turistični delavci v Sloveniji drugače vedejo do tujcev?

Vse to in še marsikaj zanimivega boste izvedeli v poletni Dnevnikovi izvidnici, ki se bo v začetku septembra končala s slovesno razglasitvijo najprijaznejšega kraja letošnjega poletja. Kraja, kjer je gostoljubje čutiti na vsakem koraku in kamor se turisti radi vračajo.