»NSA avtomatično prestreže vse usmerjevalnike, namenjene za izvoz. Agencija nato v naprave namesti orodja, ki ji omogočajo 'vhod skozi stranska vrata', in jih pod žigom družbe pošlje v tujino. NSA s tem dobi dostop do vseh mrež in uporabnikov spleta,« v knjigi navaja Greenwald, ki kot svoj vir izpostavlja dokument agencije iz leta 2010.

Kar naj bi Američani delali sami, pa očitajo tudi Kitajski, saj so Združene države Amerike pred kratkim kitajska proizvajalca naprav za vzpostavljanje internetne povezave Huawei in TZE obtožile, da »kršita zakona ZDA« in »ne spoštujeta zakonskih obveznosti ali mednarodnih standardov glede poslovnega obnašanja«. Obveščevalni odbor kongresa je predlagal preiskavo »suma, da v ameriški telekomunikacijski trg neprestano vdirajo kitajske telekomunikacijske družbe«.

Vodja odbora Mike Rogers je izrazil zaskrbljenost, da Kitajska lahko nadzira spletno komunikacijo v Združenih državah Amerike, čeprav ni prejel nobenih dokazov, da sta omenjena proizvajalca v svoje routerje nameščala naprave, ki bo odpirale 'stranska vrata'. Obtožbe so postale takšno breme, da je izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei novembra 2013 oznanil, da se njegova družba umika z ameriškega trga. »Da bi Huawei postala jabolko spora med Združenimi odnosi Amerike in Kitajske – ni vredno,« je takrat dejal za francoske časopise.