"Zelo težko je priti na vrh, še težje pa na njem ostati. Vložili smo ogromno napora, truda. Marsikomu se zdi, da je samoumevno to, da Maribor prevladuje na slovenski sceni. Ampak vidimo, da se tekmeci hočejo vsako leto približati. Toda kakovost Maribora je, da ima velik ustroj, navijače, ljudi, ki živijo za klub. Ima vse, kar je potrebno za dosego dobrih rezultatov. Ob tem pa imamo željo biti na vrhu," je po osvojitvi svojega prvega naslova v trenerski vlogi povedal strateg Maribora Ante Šimundža.

"Brez navijačev ne gre, naši so dobesedno 12. igralec, ki nam daje zagon v lepih in težkih trenutkih. Občutki ob mojem prvem naslovu so trenutno težko razložljivi. Pred sabo imamo še finale pokala in dve prvenstveni tekmi. Ko bo čas za počitek, bomo počivali, v vsakem primeru pa sem z osvojitvijo naslova zadovoljen," je še povedal Šimundža.

Viler: Proti nam vsak igra 200-odstotno motiviran

Še nekaj krogov nazaj je bilo prvenstvo bolj izenačeno, kot so si bržčas želeli na Štajerskem. Toda zmaga v Kopru v 30. krogu je bila tista, ki je vijolično barko usmerila v mirnejše vode. "Če ne bi zmagali v Kopru, bi se zagotovo kaj obrnilo. Bili smo pod pritiskom, a so tudi druge velike ekipe. Poglejte, kaj se je dogajalo v Angliji, Španiji ... Lahko nekdo reče, da je naslov prvaka kar tako, ampak ni. Garati moraš na vsaki tekmi. Motivacija je velik faktor, ob tem pa proti nam vsak igra 200-odstotno. Zato nam je toliko težje," meni Mitja Viler, ki ima skupaj s soigralci dva kroga pred koncem sezone na lestvici deset točk pred tekmeci.

Zahović: Zanimiva sezona, od velikih turbulenc do velikih uspehov

Nekateri od teh so po mnenju športnega direktorja mariborskega kluba Zlatka Zahovića naredili korak naprej. A se pri Mariboru trudijo storiti še enega več. "Sezona je bila polna mešanih občutkov. Od velikih turbulenc do velikih uspehov. Enostavno zelo zanimiva sezona. Prvenstvo pa je maraton, v katerem ekipa, ki je najbolj konstantna in zdržljiva, prva pride na cilj. Fantje so še enkrat več dokazali, da odstopajo v slovenskem prvenstvu," pravi Zahović.

Klub je sicer sezono začel s hrvaškim strokovnjakom Antejem Čačićem za krmilom, a ga je že po treh mesecih zamenjal Šimundža, ki je nekako nadaljeval delo prejšnjega uspešnega stratega vijolic Darka Milaniča, ki je pred sezono odšel v Avstrijo k Sturmu. To mu je prineslo zgodovinsko uvrstitev v šestnajstino finala evropske lige, včeraj državni naslov, v sredo pa lahko tudi pokalnega.

''Liga prvakov je utopija in ne obsesija''

"Osnova kluba je ostati na realnih tleh, ker se Maribor ni spremenil. Finance so na isti ravni. Liga prvakov je utopija, ni obsesija. Šest tekem v Evropi je za nas realnost. Ne živimo v oblakih, saj bi to bil prvi korak k temu, da obstoj kluba postavimo pod vprašaj," glede prihodnosti ostaja prizemljen Zahović, ki ne napoveduje večjih rezov za prihodnjo sezono.

"Jedro ekipe ostaja, delali bomo selekcijo selekcije, mogoče pride do kakšnega odhoda, prihoda. Izkoriščamo to, da s smo z delom superiorni, glede na ostale, ne le s financami, in si lahko privoščimo, da kadrujemo januarja in imamo ekipo pripravljeno za tisto, kar najbolj zanima slovensko javnost, navijače. Torej kvalifikacije v Evropi," je ob novem uspehu vijolic končal Zahović.