Potem ko je Telekom Slovenije lani na zahtevo države izplačal za 78 milijonov evrov dividend, zdaj v Slovenski odškodninski družbi (Sod) zahtevajo, da nacionalni telekomunikacijski operater še pred zaključkom privatizacije delničarjem razdeli tudi vseh preostalih 61 milijonov evrov bilančnega dobička. Podobno je Sodu z zahtevo za izplačilo višjih dividend že uspelo tudi v Petrolu, ki bo delničarjem letos izplačal 21 milijonov evrov oziroma 10,1 evra bruto za delnico.

Pred koncem privatizacije bo tudi upravljalec brniškega letališča delničarjem izplačal rekordne dividende v višini 35 milijonov evrov. Za to bodo v Aerodromu Ljubljana porabili praktično vse svoje depozite oziroma denar, ki ga je uprava še pred letom dni nameravala nameniti za gradnjo novega potniškega terminala. Pri tem ne gre mimo dejstva, da državna podjetja v Telekomu Slovenije in Aerodromu Ljubljana še vedno nimajo glasovalnih pravic, čeprav so poslanci z zadnjo spremembo prevzemne zakonodaje državi odprli vrata do ponovne pridobitve glasov tako v Telekomu Slovenije, Aerodromu in Zavarovalnici Triglav. Zamrznjene glasovalne pravice državi sicer v nobeni od treh omenjenih podjetij niso preprečile izplačila višjih dividend. Spomnimo namreč, da je Sod na lanski skupščini Triglava zahteval izplačilo dveh evrov bruto dividende za delnico, kar je bilo enkrat več, kot je predlagala uprava zavarovalnice.

Zahteve države po izplačilu višjih dividend so z navdušenjem »posvojili« zlasti številni mali vlagatelji, ki so si v zadnjih letih v nemalo primerih neuspešno prizadevali za izplačilo višjih dividend. Spomnimo, da so hrvaški pokojninski skladi že lani zahtevali, da Krka med delničarje razdeli višje dividende, vendar so bili očitno leto dni prezgodnji. Letos se jim bodo očitno želje uresničile, saj je uprava novomeškega farmacevta spremenila svojo dividendno politiko, Krka pa bo delničarjem letos predvidoma izplačala rekordne dividende v višini 2,1 evra za delnico. Skupno bodo država, Kad in Sod samo z dividendami Telekoma Slovenije, Krke, Petrola, Aerodroma Ljubljana letos prejeli kar za okoli 110 milijonov evrov dividend, v zadnjih dveh letih pa že več kot 200 milijonov evrov. Toda tega denarja država ne bo investirala nazaj na kapitalski trg, temveč bo v veliki meri šel za krpanje proračunske luknje. Nekoliko drugače je pri malih vlagateljih, ki se po več letih zatišja postopno vračajo na domačo borzo. Toda kljub temu je pričakovati, da bodo mali vlagatelji dividende v pretežni meri namenili za potrošnjo, le manjši del pa investirali nazaj na borzo.