Janez Janša je tako ob potrditvi stereotipa, da sodišče ni njegova najljubša inštitucija v tej državi, razbil še en tabu: da so švedska vozila zanesljiva. In prav ima. Preverjanje indeksa zanesljivosti vozila, ki ga izdeluje britanska zavarovalniška hiša Warranty Direct in velja v svetu motoznalcev in dilerjev za precej zanesljivo zadevo, pokaže, da konkretni model volva s svojim indeksom ne seže prav na vrh. Ah, bodimo pošteni, upoštevaje stroške, pogostost okvar in s tem povezanih neprijetnosti ne seže niti med prvih 100 najbolj zanesljivih avtomobilov. Britanci so med drugim izmerili, da povprečni servis lastnika olajša za 460 evrov, za nekoga, ki živi le od literarnega dela in občasnih predavanj – kot je to primer pri ljubitelju skandinavskih vozil – pa je lahko tak strošek na meji vzdržnosti.

Kot bi gospoda ne izučila pekoča izkušnja s skandinavskim osemkolesnikom in kar rine z glavo skozi zid... Ako bi malce uporabil internet ali sledilcem na twitterju zastavil kaj drugega kot le retorično vprašanje, ali so sodišča res neodvisna, bi koj izvedel, da naj hitro proda volva in si omisli... na primer hondo jazz, ki velja za najbolj zanesljivo vozilo, kar jih onesnažuje zrak na zemlji, in si je prislužila indeks 2. Metodološko pojasnilo: indeks 0 bi pomenil, da imate v garaži perpetuum mobile, ki se nikoli ne pokvari, s katerim ni stroškov in zaradi katerega se ne boste nikoli znašli v neprijetnem položaju. Na drugi strani mavrice plehovja je na primer audi RS6 z indeksom 1126 in povprečnim servisnim stroškom 1200 evrov.

A v tem primeru bi Janša prišel na sodišče in potem TO ne bi postala ponedeljkova zgodba. In Britancem tudi ne gre vedno zaupati, ko gre za ocene avtomobilov, pa čeprav so predsedniku pritrdili, da je v času preiskave pred KPK njen predsednik Klemenčič vozil boljši avto. Tako je govoril Janša: »Sicer pa predsednik KPK, ki je precej mlajši od mene, vozi boljši avto kot jaz.« In res: ljudskovozni passat si je prislužil nekoliko nižji indeks kot Janšev volvo.

A težave J. J. s skandinavskim proizvajalcem vozil vstopajo tudi na področje podzavestnega. Volvo je namreč beseda latinskega izvora, ki kot glagol lahko pomeni kotaliti se, kot samostalnik pa je iz tega glagola izpeljana tudi latinska beseda za pisemsko ovojnico – torej po domače kuverto. In kot je znano, ima Janez Janša prav poseben odnos do pisemskih ovojnic, še posebno takšnih z žigom katerega izmed sodišč. Preprosto rečeno: ne mara jih, tako zelo jih ne mara, da jih ne prevzema, pač pa to prepušča tistemu, ki sodišču sporoča, zakaj ga ni pred obličje justice.