Če naš imunski sitem, ki skrbi za odpornost organizma deluje dovolj učinkovito, se nevšečnim povzročiteljem bolezni sicer ubranimo, v nasprotnemu primeru pa ti infekti zlahka prodrejo v naše telo in povzročijo bolezen.

Ker pa jih večino dobimo skozi nos, z dihanjem, je zelo pomembno, da poskrbimo za zdravo delovanje nosne sluznice. Nos namreč opravlja različne vplivne funkcije v organizmu, zato ne smemo pozabiti na pomen njegovega dobrega delovanja. V notranjosti nosnih in obnosnih votlin se nahaja sluznica, ki izloča sluz. Pri čiščenju sluzi, sluznico skupaj z manjšimi odpadnimi delčki odplavi v žrelo, kjer jih požremo ali izpljunemo, večji delci pa ostanejo v nosu, ker jih zadržijo dlake ob vhodu v nosno votlino.

Poleg dihanja in sooblikovanja glasu je ena od poglavitnih nalog nosu tudi obramba pred povzročitelji bolezni. Na nek način je zato nosna sluznica zaščitnica organov (obnosne votline, žrela, srednjega ušesa, pljuč), ker jih varuje pred okužbami. V njej se nahaja veliko število belih krvnih telesc, protiteles in encimov, ki uničujejo povzročitelje okužb. Žal pa se ravno v tem letnem obdobju pogosteje zgodi, da je naš imunski sistem zaradi zunanjih dejavnikov oslabljen, kar se hitro pokaže tudi na izsušeni nosni sluznici, le-ta pa kot taka ne more več dobro opravljati svoje naloge. Tedaj lahko kaj hitro pride do omenjenih bolezni, skelenje, ščemenje ali bolečina v nosu pa v nekaterih primerih vodijo tudi v resnejša obolenja. Raziskave so pokazale, da običajen prehlad povzroča kar dvesto različnih vrst virusov, za njim pa odrasel človek v povprečju zboli trikrat letno. Prehlad nastane kot posledica kapljične okužbe, tj. zaradi vdihavanja kapljic, ki vsebujejo viruse, katere okužena oseba izkašlja, izkiha ali pa jih nanesemo s prsti, ki so okuženi z virusom zaradi stika z obolelim ali okuženim predmetom.

Preventiva je najboljše orožje

Da bi se zloveščim okužbam izognili, je bistvenega pomena, da primerno poskrbimo za dobro delovanje imunskega sistema in posledično tudi za zdravje nosne sluznice. V tem letnem času moramo še posebaj paziti, da uživamo hrano, ki vsebuje veliko vitaminov, predvsem vitamine skupine C, popiti čim več tekočine ter poskrbeti, da se redno gibljemo na svežem zraku, se sproščamo in spimo dovolj. Poleg tega je priporočljivo tudi redno zračiti prostore v katerih se zadržujemo ter vlažiti zrak. Vlažen zrak pomembno preprečuje izsušitev sluznice, le vlažna nosna sluznica pa se lahko obnavlja in tako upira raznim povzročiteljem infekcij, ki so v zraku. Najpreprostejši recepti za vlaženje zraka v prostorih so uporaba zračnih vlažilcev, pri čemer si lahko pomagamo tudi s polaganjem vlažnih krp ali brisač v prostore, kjer se zadržujemo, ter direkno vlaženje nosne sluznice s številnimi sredstvi, ki so na voljo. Pri tem je najprimerneje uporabiti fiziološko solno raztopino, ki prijetno ovlaži nosno sluznico, obenem pa izboljšuje dihanje.

 

podobni članki: Z okrepljenim imunskim sistemom bomo manj obolevali

Moje zdravje št. 26 / 21. november 2006
foto: www.sxc.hu