Glavobol imenujemo vse bolečine v področju lobanje. Bolečine lahko izhajajo iz ožilja ali pa iz živcev zunanjih mehkih delov glave, iz spodnjih in stranskih delov trdnih in mehkih možganskih open kot tudi iz večjih žil možganske baze. V vsakem primeru je osnova bolečine draženje mikroskopsko majhnih sprejemnikov bolečine zaradi pritiska, vnetja ali slabe preskrbe s hranili. Prav gotovo je glavobol najbolj pogost simptom, s katerim smo se že vsi srečali. Ta bolečina je tako nadležna, da imajo z njo opravka tako zdravniki splošne prakse, kakor tudi specialisti, ki se s tovrstnimi problemi ukvarjajo.

Pogosto se pojavi glavobol kot spremljajoči opozorilni znak pri zelo različnih boleznih. Sem sodijo predvsem procesi, ki zmanjšujejo prostor v notranjosti lobanje, kot so tumorji, abscesi ali krvavitve v notranjosti lobanje. Povzročajo ga tudi vnetja možganskih mren in obnosnih votlin, sončarica in zastrupitve, boleči vplivi na raztegovanje žil po kofeinu, nikotinu ali zaradi slabe preskrbe s kisikom, nizkega sladkorja v krvi, visokega ali nizkega krvnega pritiska, pri stalnem zaprtju, pri slabem delovanju ščitnice in še bi lahko naštevali. Po zlomih lobanje in možganskih pretresih lahko imamo še leta hude glavobole.

Navadni glavobol skoraj vsakemu povzroči topo, lokalno neomejeno bolečino. Čutimo jo v sencih, čelu ali na vrhu glave. Ta se pri pritiskanju ali pripogibanju poveča. Pojavlja se počasi, se nato stopnjuje, a v teku dneva polagoma popusti. V nasprotju z migreno ni spremljajočih znakov kot sta bruhanje in motnje vida. Navadno jih povzročijo sprememba vremena, slabo spanje ali alkohol. Glavobol je velikokrat tudi sopotnik zobobola in drugih težav z zobmi. Pojavlja se ob boleznih organov na glavi ali znotraj nje.

Za zdravljenje je pomembno ugotoviti, ali gre za navaden glavobol ali za glavobol, ki le spremlja druge motnje. Včasih nam lokalizacija bolečine pove kaj o vzroku glavobola. Posebno močan glavobol dobimo pri nevralgiji trigeminusa ali pri migreni. Skoraj neznosen glavobol dobimo pri krvavitvah v notranjosti lobanje. Posebno pozornost zaslužijo časovne opredelitve pojavljanja glavobola. Glavobol, ki ga povzroči kak tumor, se navadno hitro stopnjuje v jakosti. Migreno in nevralgijo trigeminusa označujejo napadi. Nenaden glavobol je značilen za krvavitve v notranjosti lobanje. Vrtoglavica spremlja glavobol pri tumorjih malih možganov, migreni, pri previsokem ali prenizkem krvnem pritisku.

Zdravilom se kolikor je mogoče izogibamo. Pri hujših težavah se za nasvet obrnemo na svojega farmacevta oziroma zdravnika. Če imate težave z glavobolom, svetujemo nekaj ukrepov, s katerimi lahko bolečino preprečite ali ublažite:

1. Zdrava prehrana, velikokrat so lahko dejavniki, ki sprožijo glavobol jedi, kot so čokolada, mlečni izdelki, limone, grenivke in podobno. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na alkoholne pijače.
2. Izogibajte se stresa, saj je največkrat vzrok za različne vrste glavobola.
3. Pitje dovolj tekočine, ker do glavobola lahko pride ravno zaradi dehidracije.
4. Vodite si dnevnike glavobolov, s tem se lahko izločijo sprožilni dejavniki.
5. Če ste kadilec, prenehajte kaditi.

 

Moje zdravje št. 24 / 17. oktober 2006