Z rednim prebiranjem revije Moje zdravje se v naslednjih mesecih naučite osnov metode Z dotikom do zdravja. Dovolj časa, da ugotovite učinkovitost metode, ko redno izvajate vaje.

Gospa, ki redno hodi na vadbo Power Pot (konkreten prenos metode Z dotikom do zdravja v prakso), pravi, da se pred vadbo počuti brez volje, brez energije, izmučena po napornem delavniku. Po vadbi pa oživi, je nasmejana, polna novega elana in energije. Vadbo primerja s čudežnim slapom, pod katerega stopi in izstopi prerojena.

Udeleženka izobraževanja Z dotikom do zdravja je na rednem srečanju povedala, da je dan čisto drugačen, ko že zjutraj naredi vaje »Jutranja kavica« (najdete jih na spletu, ko vtipkate »dr. Neja Zupan Jutranja kavica«). Ugotovila je, da gredo v dnevih brez »Jutranje kavice« stvari narobe.

Športnica je v svoje ogrevanje pred treningom uvedla vaje Power Pot. Pripoveduje, da je bil od takrat naprej trening veliko kakovostnejši. Seveda so začeli prihajati tudi boljši rezultati.

Gospod srednjih let je imel težave z gležnji. Veliko tehnik je že preizkusil. Vaje Power Pot iz metode Z dotikom do zdravja so se mu zdele preproste, zato si je rekel »To pa res lahko delaš vsak dan.«. Po enem mesecu redne vadbe je ugotovil, da ga gleženj sploh ne boli več.

Od resničnosti do spremembe

Poslušam resnične zgodbe, ki jih piše življenje: »umrl predsednik uprave, družina ostala brez strehe nad glavo, delavci že tretji mesec ostali brez plač, za rakom zboli vsak četrti Slovenec, vsak četrti otrok v Sloveniji je predebel, stroški so se samo v zadnjem letu povečali za 12 odstotkov, vsak 3 zakon razpade«. Lahko bi še naštevala, vendar je razlogov, ki kažejo vsakodnevne stresne situacije, več kot dovolj. Vsak stres pa vodi v neravnovesje v telesu. Od posameznika je odvisno kako uspe nastala neravnovesja umiriti. Neuspešno vzpostavljanje ravnovesja v telesu se pokaže v obliki bolezni, slabih odnosov, depresij, slabega učnega uspeha, nezadovoljstva, žalosti, nemoči.

Zamislite si električni stroj, ki sprejema signale iz okolice, jih obdela glede na tip/program v stroju, in stroj na osnovi tega nekaj naredi. Npr. električni sesalec za prah. Naloga je posesati vse delce pod sesalnim omelom in jih uskladiščiti v posebno vrečko ali vodo v sesalcu. Sesalec (električni stroj) deluje na osnovi električne energije. Če stroj priključite na preveliko ali premajhno električno napetost, bo to vodilo v motnje v delovanju, prenehanje delovanja in celo v uničenje, in sicer ne glede na to, da je program v stroju brezhiben.

Enako se dogaja v naših življenjih; nekatere situacije nam dvignejo pritisk – to je tako, kot da bi se priključili na preveliko električno napetost. In obstajajo situacije v življenju, ki nam vso energijo poberejo – enako, kot da bi se priključili na premajhno električno napetost.

Zakaj je torej pomembno ohranjanje ravnovesja? Ohranjanje ravnovesja energij v vašem telesu je predpogoj za zadovoljstvo, srečo in za zdravje v vašem življenju.

Veda Z dotikom do zdravja deluje na osnovi merjenja energije v telesu. Tehnike, ki jih uporabljamo pri metodi Z dotikom do zdravja, obnovijo tok energije v telesu in tako omogočijo telesu, da deluje optimalno. Uravnovešanje pomeni, da so presežki energije preneseni na področja, kjer je pomanjkanje energije. Za uravnovešanje energij uporabljamo ustrezno prehrano, fizične vaje – telovadbo, masažo refleksih točk za zmanjšanje bolečin, sproščanje stresa, sproščanje čustvenih napetosti. Ko ponovno pridobimo ravnovesje na fizični, čustveni in na mentalni ravni, smo se ponovno sposobni spopasti z izzivi vsakdanjega življenja in ustrezno obvladovati zunanje pritiske.

V naslednjih številkah revije Moje Zdravje bodo predstavljeni posamezni organi (14 najpomembnejših organov in funkcij vašega telesa) in za vsak organ: težave, moči, telovadne vaje, refleksne točke, ustrezna hrana in sproščanje čustvenih napetosti. Spoznali boste osnove metode Z dotikom do zdravja, tako da vam razkrijemo skrivnosti, kako si pomagate sami, da živite zadovoljno in zdravo življenje. V tem članku so posamezne tehnike opisane, od kod izvirajo in kako vplivajo na telo.

Tehnike vzpostavljanja ravnovesja

Zamislite si termostat za stalno vzdrževanje toplote v domu – ko se zniža temperatura, se vklopi gretje. Termostat vzdržuje neprestano ravnovesje med dovodom toplote in prekinitvijo dovoda toplote.

Navedene tehnike delujejo kot termostat in vzdržujejo ravnovesje energij v telesu, temelj za vaše zadovoljstvo, dobro počutje in zdravje. Več o energijah najdete opisano v knjigi Prebudi najboljše v sebi.

Telovadba

Strokovnjaki ugotavljajo, da gibanje pomaga izboljšati duševno zdravje, nadzor nad gibanjem in poveča sposobnosti razmišljanja. Ugotovili so tudi, da je razširjenost duševnih bolezni med ljudmi, ki se redno gibljejo, manjša. Z gibanjem pridobite boljše ravnotežje, moč, koordinacijo, večjo gibčnost in vztrajnost.

Pri metodi Z dotikom do zdravja te ugotovitve potrjujemo in dopolnimo, da ni samo pomembno, da telovadimo, ampak katere vaje delamo – katere mišice uporabljamo pri fizičnih vajah. Skozi večdesetletne raziskave so znanstveniki (med drugimi dr. George Goodheart, dr. John Thie) s področja kineziologije (vede o mišicah) ugotovili, da so določene mišice povezane z delovanjem določenih organov. Na primer mišice vratu so povezane z želodcem. Kadar delamo vaje za vrat, hkrati dovajamo dobro energijo tudi želodcu in ga s tem krepimo.

Sproščanje čustvenih napetosti

Kadar doživljamo čustvo, nekaj čutimo v sebi, zato je verjetno nastala beseda čustvo. Čustvo je odziv hormonov v telesu. Na primer večja količina hormona seratonina v našem telesu sproža čustvo sreče. Čustvo se sproži, ko se je za nas zgodi sprememba, dobra ali slaba. Če se počutimo varnega, se sproščajo pozitivna čustva, če se počutimo ogroženega, pa negativna.

Dr. George Goodheart in dr. John Thie sta leta 1960 raziskala povezavo med organi in čustvenimi stanji. Ugotovila sta, da se zdravje organov izboljša, kadar nosimo določeno barvo oblačil, kadar govorimo na določen način, kadar uporabljamo določene okuse hrane, kadar uporabljamo določene vonjave (eterična olja). Z vsemi naštetimi elementi vplivamo na tvorjenje določenih hormonov v telesu, ki vplivajo na organe, naše mišice in na živčni sistem, tako da se spremeni naše počutje.

Prehrana

Hrana – kaj jemo, česa ne smemo jesti, česa pojemo preveč, česa premalo, koliko mineralov potrebujemo, koliko vitaminov, katere dodatke moramo jemati – je in bo ostala pomembna tema današnjih in prihodnjih dni. Večina ljudi je tudi seznanjena, kaj naj bi jedli, vendar se jih precej velik delež tega ne drži.

Kaj jeste in kaj pijete, igra zelo pomembno vlogo pri vašem zdravju, zadovoljstvu in pri dobrem počutju. Tisti, ki imate avto na bencin, vam niti na misel ne pride, da bi vašega jeklenega konjička napolnili z dizelskim gorivom. In enako pomembno je, da pazite, kaj daste v usta. Uživanje hitre hrane, hrane iz mikrovalovne pečice, sendvičev, hitenje pri hranjenju, premajhne ali prevelike količine hrane in neredno prehranjevanje vnašajo stres v vaš sistem.

Metoda Z dotikom do zdravja je na osnovi raziskav oblikovala seznam živil, ki podpirajo mišice in s tem določene organe. Ta seznam služi kot vodnik, ki ga uporabite, ko določeni organi in mišice potrebujejo še posebej vašo pozornost. Ob specifičnih potrebah pa se je treba posvetovati s terapevtom metode Z dotikom do zdravja.

Masaža refleksnih točk

V metodi Z dotikom do zdravja poznamo dve vrsti refleksnih točk: nevrolomfatične (so povezane z limfnim sistemom) in nevrovaskularne (so povezane s krvožilnim sistemom).

Nevrolimfatične točke

Dr. Frank Chapman je leta 1930 ugotovil, da masaža določenih točk spodbuja limfno drenažo. Limfni sistem skrbi za dotok hranljivih snovi do celic in odstranjevanje odpadnih produktov od celic. Limfni sistem nosi tudi celice imunskega sistema in zato skrbi za našo zaščito. Ker nima stalnega toka kot krvni sistem, je pomembno, da pijete veliko vode. Kadar se pojavijo bolečine, je limfni sistem še posebej aktiven in mu je treba pomagati z limfno drenažo. Nevrolimfatične točke so večinoma med rebri spredaj in zadaj. To so točke, ki spodbudijo tok limfe.

Nevrovaskularne točke

Dr. Terrance Bennett je leta 1930 odkril točke na glavi, ki vplivajo na pretok krvi v določenih organih in strukturah. Kri prinaša hranilne snovi, kisik, hormone, encime, protitelesa do celic in odnaša odpadne snovi. Kri skrbi za oskrbo z vodo in zaustavlja krvavitve.

Ko telovadite, se kri premika hitreje in največ je je v mišicah. Ko jeste, je največ krvi v organih, povezanih s prebavo. Ko ste v šoku, pod velikim pritiskom, v stresu, izgubite nadzor. To se zgodi, ker nastopi pomanjkanje krvi v možganih. Z rahlim dotikom (kot bi sedel metulj) na nevrovaskularno točko spomnite živčni sistem, da preusmeri kri v telesu. Tok krvi začne teči v določene dele možganov, določene mišice, žleze in organe ter tako telo pripravi na ustreznejši odziv na situacijo.

Voda

Naše telo je sestavljeno iz 70 % vode. Vsako pomanjkanje vode ima vpliv na zdravje in dobro počutje, ker je voda nosilec hranilnih snovi in drugih pomembnih delcev do celic. Pomanjkanje vode lahko primerjamo s pomanjkanjem vode v vodovodu. Ko ni vode, vse obstane.

Zdrava odrasla oseba dnevno potrebuje 0,3 dcl vode na 10 kg telesne teže. Na primer: oseba, ki tehta 60 kg, potrebuje 1,8 l vode dnevno.

NE TEKOČINE – VODE in nesladkanih zeliščnih čajev. Vse druge tekočine (sokovi, juhe, sladkane pijače) potrebujejo vodo, da jih telo predela.

 

Moje zdravje št. 127 / 26. oktober 2010