Kamilični poparek

Kadar začutite, da so vaše oči utrujene, da vas v njih pika ali pa imate pri gledanju občutek zategovanja, si lahko pomagate zelo preprosto. Učinkovit je blag kamilični poparek, s katerim si večkrat dnevno izmijte oči ali z njim navlažite čisto bombažno tkanino in si naredite obkladek. Krpice položite na zaprte veke in lezite za četrt ure v miren zatemnjen prostor. Ko boste obkladke odstranili, bodo vaše oči pripravljene na nove napore. Poparek pripravite tako, da čajno žličko posušenih kamiličnih cvetov prelijete s četrt litra vrele vode, pokrijete in pustite stati deset minut, nato pa temeljito precedite in uporabite.

Sadje in zelenjava kot obkladek

Že res, da bo za vaše oči koristno, če boste uživali veliko svežega sadja in zelenjave, vendar si lahko s temi živili pomagate tudi drugače. Kot obloge bodo delovala blagodejno pri marsikateri nevšečnosti. Dobro jih operite, izrežite dve debelejši rezini in ju preprosto položite na zaprti očesi. Blagodejno vplivajo kumare, paradižnik, krompir, jabolka, ananas, bučke, lubenice in podobno. Pravzaprav lahko na oči položite, kar koli imate pri roki, le to morate paziti, da sadež oziroma zelenjava nima v sebi preveč kisline, soka ali sladkorja. Pomembno pa je tudi, da ni pekoča, kajti to bi jih lahko še dodatno vzdražilo.

Zeliščni pripravki

Zeliščne kopeli in obkladki so dobrodošla pomoč pri utrujenih in razdraženih očeh. Za očesno kopel lahko uporabite podstavek za mehko kuhana jajca in ga napolnite s skrbno precejenim zeliščnim pripravkom. Podstavek najprej položite na zaprto oko, nato ga počasi odprite in obračajte, da tekočina doseže tudi kotičke. Ponovite še z drugim očesom. Predlagamo vam nekaj konkretnih rešitev. Žlico svežega peteršilja prelijte s četrt litra vrele vode, pokrijte in čez 15 minut odcedite. Zelo blagodejno učinkuje tudi četrt čajne žličke čebeljega medu, raztopljenega v žlici vode. Tekočino si preprosto nakapajte v oči. Zmešate lahko tudi četrt litra mleka in dve žlici rožne vode ter z mešanico prepojite obkladke. Objokane oči hitro pomiri poparek iz cvetov lipe, utrujene pa poparek iz listov rdeče vrtnice in žličke timijana.

Sončenje oči

Svetloba je sicer hrana za oči, seveda pa ne sme biti premočna in sevati naravnost vanje. Zaprte oči čim pogosteje izpostavljajte soncu, saj boste okrepili vid. Udobno sedite na prostor, obsijan s soncem, zaprite oči in se za deset minut prepustite žarkom. Od časa do časa narahlo zaokrožite z zrklom in nekoliko premaknite glavo, tako da se bo vpadni kot svetlobnih žarkov spreminjal. Občutili boste, kako vam bo toplota prodirala skozi oči in spodbujala prekrvitev. Tega nikoli ne počnite med 11. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, saj si lahko ožgete veke.

Vitamini in minerali

Čudežni eliksir za dober vid prihaja iz narave. Izsledki najnovejših raziskav kažejo, kako zelo pomembna so mikrohranila za dobro in pravilno delovanje oči. Skrb za njihovo zdravje se torej začne na krožniku. Hrana, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, elementov v sledovih in antioksidantov, jih oskrbuje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Za zdravje oči so najpomembnejši vitamini A, C in E, mikroelementa selen in cink, flavonoidi kot odlični antioksidanti in omega 3 maščobne kisline. Pomembne snovi lahko zaužijete s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Primerno dihanje

Ne boste verjeli, toda vsakdanje težave z očmi lahko omilite povsem brez napora, in sicer s pravilnim dihanjem. Kadar začutite bolečino ali poseben pritisk v njih, lezite na hrbet, poskrbite za primerno dvignjeno vzglavje in zamižite. Dihanje preusmerite iz nezavednega v zavestno vdihovanje in izdihovanje zraka s trebušno prepono. Zaprite oči, globoko vdihnite in zelo počasi dolgo izdihujte ves zrak iz telesa. To ponavljajte približno dvajset minut. Ko boste znova odprli oči, boste začutili olajšanje.

Vaje za oči

Utrujene oči boste učinkovito odpočili s preprosto vajo. Pred obrazom podržite svinčnik in izostrite sliko najprej z enim očesom, pomežiknite, nato jo izostrite še z drugim očesom. Vajo ponavljajte vsak dan, kadar imate čas. Vadite lahko tudi z dvema svinčnikoma. Prvega podržite 15 centimetrov stran od nosu, drugega pa v iztegnjeni roki, v ravni črti za prvim. Izostrite pogled na prvem, pomežiknite in ga nato izostrite še na drugem. Vajo ponovite najmanj desetkrat. Za krepitev očesnih mišic je priporočljiva naslednja vaja: poglejte skrajno navzgor, navzdol, levo in desno, levo navzgor in desno navzdol ter na koncu z očmi še zaokrožite najprej v eno in nato še v drugo smer. Vsak gib naredite najprej z odprtimi in nato z zaprtimi očmi. Zaradi ohlapnosti mišic vas bodo oči prvič najbrž bolele, zato na začetku z vajo ne pretiravajte.

Masaža oči

Predolgo gledanje v zaslon televizije ali računalnika brez odmorov, ki bi razbremenili oči, lahko povzroči zbadanje v očeh. Kadar se to zgodi, si privoščite masažo, ki sprošča pretirano napete mišice. Zaprite oči in s kazalcema rahlo drsite čez veke in okrog oči. Opazujte barvne mavrice, ki se bodo pojavile pod vekami pri zaprtih očeh. Rahlo si zmasirajte tudi rob lasišča in tilnik, kar bo sprostilo krčevito napetost, ki slabo vpliva na vid in fizično kondicijo očesa.

Obkladki iz slane vode

Mogoče se sliši nenavadno, a pri odpravi rdečice z oči bo pomagala tudi morska voda ali kar slana voda z dodatkom čaja, medu in limone. Očesno kopel pripravimo tako, da v kozarcu vode raztopimo žličko soli, dodamo še žlico črnega čaja in medu ter nekaj kapljic limone. Po nekaj minutah precedimo, v tekočino pomočimo gazo ali vato in jo za največ 15 minut položimo na zaprte oči. Po odstranitvi obkladka oči operemo pod mlačno tekočo vodo.

Zaščitna maska čez noč

Pomanjkanje spanca lahko povzroči temne kolobarje pod očmi in bledico na koži, saj zmanjšuje njeno prekrvavitev. Zadostno število ur kakovostnega spanja je zato nujno. Da se boste zjutraj zbudili s spočito in svežo kožo ter z bistrimi očmi, lahko pred spanjem nanje položite v mrzlo vodo potopljeno in ožeto krpo. Prav tako lahko pred spanjem okolico oči namažete s kremo, ki vsebuje izvleček kvasa, kar bo pomagalo odvajati tekočino in okrepiti stene žil. Dobra izbira pa so tudi zaščitne maske za oči, ki zavarujejo oči pred nehotenim nočnim drgnjenjem in preprečuje vdor svetlobe.

oktober 2010

foto:www.sxc.hu