Le-ta je bila poleti še posebno izpostavljena škodljivim vplivom okolja. Povečana koncentracija ozona v ozračju, onesnaženost, vročina ter izpostavljenost nevarnemu UV-žarkom koži zagotovo ne naredijo nič dobrega, zato ni odveč, da prisluhnemo dermatologom, ki vse glasneje opozarjajo na nevarnosti, ki ji v tem času pretijo. O tem, kako ji prizanesemo, kaj lahko za njo storimo ter kako jo v odhajajočem poletju ponovno oživimo in revitaliziramo, smo se pogovarjali z mag. Metko Adamič, dr. med. spec. dermatovenerologije z Dermatološkega centra Parmova v Ljubljani.

 

Sredstva za samoporjavitev namesto sončenja

Na vprašanje, zakaj je izpostavljanje UV-žarkom tako škodljivo, dr. Adamičeva odgovarja, da tako UVA- kot UVB-žarki naši koži neposredno ali posredno škodujejo prek tako imenovanega oksidativnega stresa, ki ga povzročijo v kožnih strukturah. Okvare se začnejo že zelo zgodaj, že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka. Te se z leti seštevajo, saj vemo, da koža ne pozabi, in so zato mnoge posledice ter reakcije, ki se so se z leti nakopičile, vidne šele kasneje v življenju. Med prvimi neprijetnimi posledicami je prav gotovo prezgodnje staranje, ki se začne neusmiljeno kazati že med 30. in 40. letom. Kasnejše in zdravju nevarnejše posledice so nastanek kožnega karcinoma ter malignega melanoma - slednji je tudi v Sloveniji v izjemnem porastu.

 

"UV-sevanje sproži v koži različne biološke procese.

Žarki, ki dosežejo kožo, se od nje deloma odbijejo, deloma pa vsrkajo v kožo. Določene strukture na koži in v njej, ki jih imenujemo kromatofore (na primer dedni material v jedrih celic, kožni pigment melanin, fosfolipidi v celičnih membranah in nekatere belajakovine), se ob absorbciji UV-žarkov 'vzburijo' in povzročijo 'oksidativni stres'. Ob tem nastanejo različni fotoprodukti, kot so: prosti radikali, lipidni peroksidi, aktivirani in okvarjeni encimi. Sledijo okvare celic in tkiv, mutacije dednega materiala (genske mutacije in transformacije), okvare encimov, ki so nujno potrebni za normalen potek številnih reakcij. Prav tako se sproščajo tudi različne vnetne snovi, kot na primer histamin, interlevkin, PG... Čeprav imamo v koži na srečo tudi številne obrambne mehanizme, ki veliko okvar sproti popravijo, lahko ti odpovedo. Takrat lahko pride do nastanka rakavih celic in razvije se kožni rak," je še povedala dr. Adamičeva.

Če se kljub posledicam, ki jih prinaša izpostavljanje UV-žarkom, ne morate odpovedati porjaveli koži, je kot nadomestek izpostavljanja soncu veliko varneje uporabljati samoporjavitvena sredstva. Ta so za varno obarvanje kože gotovo bolj uporabna, nam je zaupala dr. Adamičeva. "Vsebujejo kemično snov dihidroksiaceton (DHA), ki se v ta namen uporablja že več desetletij. Ta snov reagira z določenimi kemičnimi spojinami v celicah zgornjih plasti kože. Ob tem sproži nastanek oranžno rjavega obarvanja, ki se v naslednjih 5 do 6 dneh skupaj s povrhnjimi celicami odlušči. Dermatologi takšna sredstva priporočamo kot varen nadomestek sončenja. DHA je snov, ki je netoksična in ob nanašanju ter tudi po kemični reakciji ostaja na površju kože, v odmrlih celicah. Doslej niso uspeli dokazati, da se absorbira v globlje plasti."

Dr. Adamičeva je prepričana, da samoporjavitvena sredstva načeloma niso škodljiva, vendar lahko kljub temu pri nekaterih preobčutljivih posameznikih povzročajo preobčutljivostne reakcije. To velja zlasti ob vdihavanju ali ob nanosu kreme v bližini očesne veznice. Da bi se izognili omenjenim posledicam, je zato najbolje, da jih predhodno preizkusimo na manjšem, skritem območju kože in počakamo na reakcijo. Prav tako je nujno, da jih uporabljamo pravilno in da upoštevamo navodila izdelovalca, je še opozorila dr. Adamičeva. Poleg samoporjavitvenih sredstev lahko kožo obarvamo tudi z nekaterimi snovmi, ki jih je mogoče v telo vnesti s hrano. Gre za oranžno rdeča barvila, ki se sicer dodajajo hrani, ali pa na primer beta karoteni (retinoidi), ki jih vsebujejo določena hranila - korenje, agrumi itd.

Omenjena barvila so na voljo tudi v obliki tabletk ali kapsul.

"Rada bi opozorila, da pri sredstvih, ki jih propagirata kozmetična in prehrambena industrija kot 'čudežne' kapsule ali tablete za porjavitev, ne gre za snovi, ki bi pospeševale nastajanje naravnega pigmenta melanina. Snovi, ki jih čudežne tabletke vsebujejo, so povsem običajna oranžno rdeča barvila (kantaksantin), ki se sicer dodajajo hrani v bistveno manjših količinah. Omenjena sredstva nikakor ne ščitijo kože pred škodljivimi učinki UV-žarkov!
Ker pa se kopičijo v različnih tkivih v telesu, lahko povzročijo tudi nepopravljivo škodo, na primer v jetrih in na očesni mrežnici (kantaksantinska retinopatija). Pride lahko tudi do težav s kožo, do nastanka urtikarije."

 

Posebna pozornost namenite utrujeni koži

Ker ste kljub pazljivosti poleti zagotovo ujeli nekaj sonca, je treba pozornost usmeriti predvsem k zmanjšanju škode, ki je na koži v tem času nastala.

Adamičeva poudarja, da mora biti vsakdanja nega kože vse leto prilagojena starosti in tipu kože, ki jo ima posameznik. Koža se lahko zaradi izpostavljanja sončnim žarkom in pogostega kopanja v poletnem času še dodatno izsuši, zato je primerna nega, v katero sodi tudi redno, a ne prepogosto tuširanje in kopanje, izrednega pomena. "Priporočamo blaga mila, še najbolje oljne kopeli, ki vsebujejo maščobne kilsine in kožo sočasno dodatno negujejo. Takšno sredstvo nanesite na kožo z brisačko, nežno masirajte in sperite kožo s tekočo vodo. Nikar ne drgnite premočno, saj lahko tudi s tem s kožne površine odstranite maščobe (sebum) in tudi normalne kožne mikroorganizme, ki žive v sožitju z našo kožo," poudarja mag. Adamičeva in nadaljuje, da se je prav tako treba izogibati agresivnim sredstvom, saj tudi ta močno izsušijo kožno povrhnjico in še dodatno okvarijo njeno povrhnjo zaščitno plast. To lahko vodi do številnih težav: od navidez nedolžnega srbenja do pretirane dovzetnosti za glivične, bakterijske ali virusne okužbe.

"Pogosto se ob koncu poletja v ambulantah srečam s pacienti, ki imajo na koži svetlo obarvane lise, ki se luščijo - te so lahko na eni strani posledica izsušitve kože in zahtevajo le bolj intenzivno nego, lahko pa gre za glivično kožno obolenje, ki zahteva posebno zdravljenje. Če na svoji koži opazite kaj podobnega, svetujemo pregled pri zdravniku ali dermatologu".

Prav posebno pozornost namenite tudi čiščenju obraza. "V ta namen uporabite vaši koži primerno kombinacijo čistilnega mleka in tonika; če imate suho kožo, svetujem, da jo čistite kar z olivnim oljem, ki ga lahko kupite v lekarni. Vsaj enkrat na dan se posvetite tudi koži celega telesa. Po tuširanju še toplo in malce vlažno kožo namažite s primernim negovalnim sredstvom, ki naj vsebuje čim manj dišav." Ker je vzdrževanje normalnega zaščitnega pregradnega delovanja kože bistvenega pomena, mag. Adamičeva pove, da si lahko pri tem pomagamo z redno uporaba negovalnih mazil, zlasti takšnih, ki vsebujejo ceramide in nenasičene maščobne kisline (linolenska kislina, linolna kislina) ter pantotensko kislino (vitamin B5), ki dodatno pripomore k hitrejši regeneraciji kože. "Na tak način skušamo na površini kože ustvariti zaščitno lipidno plast, ki zmanjša izgubo vode skozi kožno površino, obenem pa pomaga ustvariti zaščito pred vplivi iz okolja. Negovalna sredstva naj po vsebujejo tudi antioksidante, na primer vitamin E, in retinoide, ki do neke mere popravijo škodljive učinke UV-žarkov."

Vendar pozor! Vsa negovalna sredstva je treba nanašati na kožo v smeri "od zgoraj navzdol" oziroma v smeri rasti dlačic. Le tako preprečujemo mašenje mešičkov in posledično vnetje - folikulitis.

 

Brez zdravega načina življenja ne gre

Za videz naše kože in njeno optimalno sestavo pa nismo dovolj naredili le z ustrezno nego "od zunaj". Negovati in "prehraniti" jo je treba tudi "od znotraj". Za sijočo in zdravo kože in dobro počutje se moramo obenem pravilno in zmerno prehranjevati ter uživati čim več tekočine, zlasti vode. Uživati je treba predvsem pestro hrano, bogato z vlakninami in predvsem vitamini, zlasti z antioksidanti (C, E, A), ki bodo nekoliko preprečili delovanje škodljivih prostih radikalov, ki v naši koži nastanejo pod vplivom UV-žarkov, obenem pa se je treba izogibati mastni hrani in enolični hrani, je opozorila dr. Adamičeva in poudarila, da je priporočljiva predvsem prehrana, bogata z določenimi maščobnimi kislinami (tako imenovane esencielne maščobne kisline, zlasti omega-3 maščobne kisline), ki pripomorejo ohranjati čvrsto in napeto kožo. Te najdemo v oljčnem olju, semenih in različnih oreščkih, morskih ribah itd. "Pojejmo tudi čim več svežega sadja in zelenjave. Dobra prebava in presnova poskrbita za učinkovito izrabo beljakovin, ki gradijo in obnavljajo celice. Za lepo polt skrbi prehrana, bogata z vitamini B-kompleksa, ki krepijo kožo in lase in lajšajo kožna vnetja. Cink skupaj z vitaminom C pospešuje tvorbo kolagena in poveča učinek A vitamina pri vzdrževanju ter obnovi kožnih celic (vsebujejo ga oreščki, semena, polnovredna pšenična moka, ržena moka, ovseni kosmiči, jajca, ostrige, jetra in rdeče meso). Pomemben je tudi selen, saj preprečuje rakotvorno delovanje UV-žarkov in poveča učinkovitost vitamina E (najdemo ga v česnu, čebuli, pivskem kvasu, kalčkih, oreščkih, morski hrani in mesu)."

Ob vsem tem nikakor ne smemo pozabiti tudi na uživanje zadostnih količin negaziranih pijač, zlasti vode, ki poskrbijo za prenos hranljivih snovi po našem telesu in odplavljajo strupe iz telesa.

 

Če kadite, se skušajte tej razvadi čim prej odpovedati.

Dr. Adamičeva opozarja, da kajenje koži ne prizanaša, skušajte se odvaditi neljube razvade, še posebno, če želite čim dlje ohraniti lepo polt in mladosten videz. Bolj zdravo je, da se odpočijete ter da si privoščite zadostno mero spanja, ki obnavlja celice našega organiozma. Koža vam bo zagotovo hvaležna.

 

Moje zdravje št. 21 / 5. september 2006