Je zelo pogosta rastlina, saj jo najdemo po travnikih, pašnikih, rušah in po goljavah v vseh evropskih državah. V zdravilske namene se uporablja zel, vsebuje pa čreslovine, ki so znan adstringens (snov, ki zožuje površinske krvne žilice), ter številne iridoide in alkaloide. V ljudskem zdravilstvu jo uporabljajo zunanje proti vnetju robov vek in veznice, pri očesnemu ječmenu, splošni očesni utrujenosti, motnjah vida in pri različnih kožnih težavah, notranje pa proti kašlju, hripavosti ter kot sredstvo za želodec. Novejša dognanja dokazujejo protibakterijsko in odvajalno delovanje, ki pa je znatno manjše v primerjavi s seno. Čreslovine oz. tanini poskrbijo za ustavitev driske; na sluznici prebavil namreč pomagajo ustvariti zaščitni sloj, ki ublaži vnetje. Draženje sluznice je zmanjšano in peristaltika se zavre. Čreslovine pa delujejo tudi topično na koži ali sluznicah, saj zaustavljajo manjše krvavitve.

Pazljivo pri zdravljenju oči

Sicer pa je o kemični sestavi smetlike malo znanega, zato je pretirano zanašanje na njene zdravilne lastnosti odveč. Medtem ko je njena uporaba pri odpravljanju driske in blagih kožnih vnetij še mogoče smiselna, pa je ob očesnih vnetjih namesto samozdravljenja bolje poiskati zdravniško pomoč, saj lahko nezdravljene bolezni hitro pripeljejo do nepopravljive okvare vida. Poleg tega zdravilska raba čaja za izpiranje oči ni primerna zaradi higienskega razloga, saj vsebuje preveč mikrobov in prevelike delce, ki dražijo oko mehansko, poškodujejo roženico ali celo delno zamašijo osrednjo mrežnično arterijo. Zato se izogibajte doma pripravljenih zdravil za oči. Pri vseh vnetjih vek je pomembna higiena robov vek, njihovo umivanje z otroškim šamponom in s pomočjo vatiranih palčk, bolnik pa se mora odvaditi dotikati se vek z rokami in mencati oči.

Opozorilo o pretirani rabi

Previdnost je potrebna tudi pri notranji uporabi smetlike, zato naj se je nosečnice in doječe matere izogibajo. Vsi preostali naj jo uporabljajo zmerno, saj po nekaterih poročilih uživanje več kot 10 kapljic smetlikine tinkture lahko sproži zastrupitvene znake, med njimi: duševno zmedenost, glavobol, zvečan očesni tlak, solzenje, srbeče, pordele in otečene robove vek, moten vid, preobčutljivost na svetlobo, slabost, kihanje, siljenje na bruhanje, zobobol, zaprtje, kašelj, težko dihanje, nespečnost, siljenje na vodo in znojenje.

Priprava napitka

Napitek lahko pripravimo na dva načina: dve jedilni žlički prelijemo z vrelo vodo ali ju zamešamo v hladno vodo, zavremo in precedimo po od 5 do 10 minutah. Za vroč obkladek za očesni ječmen 5 jedilnih žlic smetlike prelijemo s četrt litra kropa in pustimo stati 10 minut. Za obkladek uporabimo kašo, ovito v gazo, ki jo kar se da vročo položimo na ječmen. Gretje pomaga, da ječmen poči in izteče gnoj.


Moje zdravje št. 132 / 4. januar 2011