Osrednji dogodek je bilo tekmovanje v pripravi najboljše jedi, ki pa je morala vsebovati čim več vitamina D. Na tekmovanje se je prijavilo pet društev, vsako je izbralo štiri najbolj izkušene »kuharice«. Žorž je na kratko predstavil izbrane članice in predstavil sestavine ter povedal, koliko časa imajo na voljo. Vse so prejele identične kuharske sestavine, ki so bile seveda vse po vrsti bogate z vitaminom D. Na razpolago za ustvarjanje kuharskih čarodejstev so imele mastne ribe (lososa in tuno), pa jetra, jajca in seveda brokoli, por, zeleno, fige, korenje, mleko idr. In so začele. To bi morali videti... prav za ta dogodek je bilo postavljenih pet kuhinj na prostem. In ko se je začelo... se je začelo! Lonci so žvenketali, ribala in strgala se je zelenjava, kričalo se je in smejalo. Ena od ekip je s seboj prinesla celo svoje začimbe, da bi le njihova jed bila najokusnejša… Pravo veselje jih je bilo spremljati pri kuhi!
Češnje, sprostitev in ples
Medtem ko so tekmovalke pripravljale jedi, je Žorž preostalih160 članic povabil k štirim izobraževalno-tematskim točkam. Prva skupina je odšla na velik travnik, kjer so jim predstavili orientalski ples. Po predstavitvi osnovnih korakov, so poskusile tudi same. Vsi vemo, da je gibanje zelo pomembno, če pa je zraven še zabavno, se mu je težko upreti! Na drugi točki je bila soba za oddih, kjer so se poučile tudi o pravilnem dihanju. Vse so se v en glas strinjale, da je sprostitev zelo pomembna. Vaje jim je predstavil strokovnjak in prav vse so z veseljem in navdušenjem »trenirale« sproščanje. Na vrsti je bil obisk vinske kleti, kjer jim je priznani enolog razložil vse o pridelavi in predelavi grozdja do žlahtne kapljice, obisk pa je z recitacijo požlahtnil še Jurij Souček.
Medtem pa so seveda njihove kolegice pridno kuhale in pripravljale najbolj zdrav obrok za ocenjevanje. Dogajanje v kuhinjah so z velikim zanimanjem spremljali tako povabljeni predstavniki tiska, ki so predstavljali komisijo, katere naloga je bila oceniti končni izdelek, kot tudi Milena Zupančič, ki je s svojo navzočnostjo izrazila podporo društvu bolnic z osteoporozo.
Organizatorke so se za tovrstno srečanje odločile predvsem zato, ker so želele ozavestiti javnost o pomenu hrane, bogate z vitaminom D, za zdravje kosti. Tako smo se Slovenci pridružili svetovnim smernicam – prav v tistih dneh je namreč v Torontu potekal Svetovni kongres osteoporoze(IOF), ki je letos še posebej izpostavil vlogo prehrane v boju z osteoporozo. |
Brez vitamina D se tudi kalcij ne absorbira
Ko je čas, ki jim je bil na voljo, potekel, so tekmovalke lično pripravljene jedi postavile na ocenjevalno mizo. Naprej je jedi poskusila komisija »sedme sile«, potem pa so z velikim zanimanjem jedi poskusile tudi njihove prijateljice, članice društev. Nato se je začelo delo komisije, točkovanje in seštevanje točk. Medtem smo prisluhnili dvema zanimivima predavanjema. Najprej je Mateja Zavrtanik, doktorica živilske tehnologije, razložila, v katerih živilih se v največjih količinah nahaja vitamin D. Dodala je, da zgolj s prehrano žal ne moremo dobiti zadostnega vnosa tega vitamina v telo, da bi zagotovili, da telo absorbira kalcij in ga odlaga v kosteh. Tudi doc. dr. Marija Pfeifer s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni KC Ljubljana je opozorila na premajhen vnos vitamina. Poudarila je, da hudo pomanjkanje vitamina D zmanjšuje tudi mišično moč, kar vodi do pogostejših padcev in v še večje tveganje za zlome.
Predsednica komisije je bila Neva Železnik, ki je razglasila zmagovalke in predala priznanja. Po seštevku podeljenih točk je zmagala koroška ekipa iz društva Ravne na Koroškem, ki je bila zelo ponosna na svojo zmagovalno jed. Preostala štiri društva pa so vsa zasedla drugo mesto, saj so prejela skoraj identično število točk. Po veselju ob razglasitvi sta se v znamenje podpore delovanju društva in bolnicam, ki trpijo za osteoporozo, pridružila še Nataša Tič Ralijan v vlogi Ane Lize in Lado Leskovar. Oba sta pričarala širok nasmeh na obraze prisotnih, prva s humorjem, drugi z očarljivim glasom in zimzelenimi melodijami. Dogodek je s sklepnimi mislimi o prireditvi sklenila predsednica ZDBO Duša Hlade Zore.
»Izjemno pomembno je telesu zagotoviti dovolj vitamina D. Glavnina vitamina D nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov, vendar je sonce dovolj »močno« le od aprila do septembra. Druge mesece je treba jemati pripravke vitamina D. Pri bolnikih z osteoporozo s tableto, ki poleg aktivne učinkovine alendronat vsebuje tudi vitamin D in se jemlje enkrat na teden, zadostimo celotedenski potrebi po tem vitaminu.« |
|
SPLOŠNO O VITAMINU D Večina ljudi vitamine, predvsem splošno znan vitamin C, enači s sadjem in zelenjavo. Večina tudi ve, da so vitamini zdravi in da jih je dobro uživati pozimi, predvsem v času gripe in prehladov, tu pa se njihovo znanje o vitaminih navadno konča. Le redki poznajo delovanje naslednjega iz abecede vitaminov, vitamina D, za vnos katerega poskrbi sonce in ki je ključen za zdrave in trdne kosti. Sončni vitamin, kot ga tudi imenujemo, nastaja v naši koži, ko je ta izpostavljena sončnim žarkom. Od maja do oktobra smo z vitaminom D tako vsi, ki se vsaj 15 do 20 minut na dan nastavljamo sončnim žarkom, preskrbljeni. Pozimi telo samo ne tvori novega vitamina D, ampak izkorišča poletne zaloge. Vir vitamina pa ni le sonce, pač pa tudi hrana. Najdemo ga namreč v mleku, maslu, ribah, jajčnih rumenjakih, jetrih in kvasu, nemalokrat pa je potrebno poseči tudi po prehranskih dodatkih. In zakaj je vitamin D tako pomemben za naše telo? Vsi poznamo pomen kalcija za trdne kosti, le malo pa je tistih, ki vedo, da omogoča absorpcijo kalcija v kosti prav vitamin D, ki prav tako kot kalcij skrbi za trdnost kosti in zob ter hkrati dobro delovanje mišic in žlez. Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v nezadostno vsrkanje kalcija in nezmožnost zaviranja obščitničnega hormona (parathormona, PTH), ki vodi v povečano razgradnjo kosti in zmanjšanje mineralne kostne gostote. Rezultat je osteoporoza, bolezen, zaradi katere utrpimo zlom že ob padcu, ki pri večini ljudi pusti le prasko ali modrico. |
RAZISKAVA V okviru 6. Evropske konference o kliničnih in ekonomskih vidikih osteoporoze in osteoartritisa (ECCEO) so vodilni strokovnjaki s področja zdravljenja osteoporoze predstavili podatke raziskave, ki jo je omogočilo podjetje Merck Sharp & Dohme (MSD). V njej so zdravnike v Avstriji, Veliki Britaniji, Severni Irski in Mehiki prosili, naj na lestvici od 1 do 10 ocenijo pomembnost vitamina D, kalcija in telesne vadbe pri zdravljenju osteoporoze ter hkrati ocenijo jemanje nadomestkov kalcija in vitamina D pri svojih bolnikih. Čeprav je večina zdravnikov v Avstriji, nekoliko manj pa v Veliki Britaniji, Severni Irski in Mehiki, ocenilo pomembnost vitamina D in kalcija z 9 ali 10, je le 34 odstotkov bolnikov v Mehiki in Veliki Britaniji in Severni Irski izjavilo, da jemljejo nadomestke vitamina D. Čeprav je 90 odstotkov bolnikov v Avstriji jemalo vitamin D, je le 20 odstotkov teh bolnikov poročalo, da dosledno upoštevajo priporočila svojih zdravnikov in da nadomestke jemljejo vsak dan. Gabriele Suppan, izvršna direktorica društva Boj za zdrave kosti iz Avstrije, je dejala: »Večina bolnikov ve, da je kalcij pomemben, ne zavedajo pa se, da je vitamin D nujen za vsrkanje kalcija in za gradnjo močnih, zdravih kosti. Čeprav zdravniki rutinsko priporočajo vitamin D kot sestavni del zdravljenja osteoporoze in so v Avstriji dodatki vitamina D in kalcija na voljo brezplačno s tedenskimi recepti za bisfosfonate, bolniki priporočil še vedno ne upoštevajo dosledno. Bolnike je treba izobraziti o pomembni vlogi vitamina D pri zagotavljanju najboljšega možnega zdravja kosti.« |
Moje zdravje št. 14 / 30. maj 2006