Simptome pri GER razdelimo v tipične ...

Značilni simptomi, ki kažejo na GER, so zgaga, pritekanje želodčne kisline v požiralnik, boleče požiranje (odinogafija) in občutek težkega požiranja (disfagija). Zgago prepoznamo kot pekoč občutek za prsnico, ki se širi proti vratu in v usta ter lahko izžareva v obe rami, proti bradi in celo v uho. Temu zelo pogosto sledi še »dvigovanje« hrane (regurgitacija želodčne vsebine), ki jo bolniki občutijo po obroku, ob pripogibanju, dviganju težkih bremen, še zlasti pa v ležečem položaju. Večina bolnikov (80 odstotkov) z LFR nima značilnih simptomov GER.

... in atipične

Ti so značilni za bolnike z LFR: astma, kronični kašelj, pokašljevanje, hripavost, glasovna utrudljivost, občutek tujka v grlu in žrelu, dražeč in pekoč občutek v žrelu, kronično vnetje nosu in obnosnih votlin, izlivno vnetje srednjega ušesa, nenadna smrt dojenčkov v spanju, napadi dušenja v spanju, ponavljajoči se krup pri otrocih idr. Lahko se pojavijo grenak ali kisel okus v ustih, pekoč jezik, zadah, zobna gniloba in vnetje dlesni. V zadnjem času več strokovnih raziskav opozarja tudi na povezavo z rakavimi obolenji v območju žrela in grla.

Na sliki (Noduli) vidimo vnetje na luznici grla in na glasilkah in vozličke na glasilkah

Na sliki je grlo našega bolnika pred in po 8 tednih zdravljenja z zavoralcem protonske črpalke - razlika je očitna, bistveno manj znakov

Povezava med LFR in hripavostjo

Kislina, prebavni encimi in žolčne kisline sestavljajo želodčno vsebino, ki je po svojih lastnostih zelo agresivna in ob LFR povzroča vnetje sluznice grla. Ta je občutljiva, saj nima obrambnih mehanizmov kot sluznica požiralnika. Zato sluznica grla oteče, pordi in se obda s sluzjo, lahko nastanejo razjede in različne tvorbe na glasilkah (vozlički, polipi, oteklina glasilk, brazgotinjenje pod glasilkama), in prav to je vzrok za glasovne težave.

 

Recite NE
premastni, presladki hrani
preobilnim obrokom
poznim večerjam
kajenju, alkoholu
tesnim oblačilom
Težave povečajo:
čokolada, orehi, banane, sladkarije
pepermint, česen in močne začimbe,
kislo sadje in zelenjava (pomaranče, paradižnik),
pijače z mehurčki

Diagnosticiranje in zdravljenje

Sogovornica priporoča napotitev k otorinolaringologu, če hripavost traja več kot tri tedne. Specialist na podlagi težav, ki jih bolnik opiše, nadaljuje diagnostični postopek, ki potrdi ali ovrže sum, da gre za bolezen. Običajen je pregled spodnjega dela žrela in grla z ogledalcem, natančnejši pa je pregled z videoendostroboskopom, ki pokaže značilne spremembe na sluznici grla. Poseg je kratek (traja od pol do ene minute), neinvaziven, neboleč in bolniki ga zlahka prenašajo. Če se potrdi, da gre za bolezen, bolniku najprej priporočamo spremembo življenjskega sloga, nadaljuje mag. Maja Šereg Bahar. Nato mu predpišemo zdravila, ki zavirajo izločanje želodčne kisline, ter ga od 3 do 6 mesecev opazujemo. Če se bolnik dogovorjenega drži, težave hitro preidejo (v nekaj tednih), vendar je po navadi potrebno daljše, vsaj polletno uživanje zdravil, da se pozdravijo spremembe na sluznici grla.

Vloga zdravil

Protonsko črpalko najdemo v celicah želodčne sluznice, ki izloča vodikove ione, iz katerih nastaja želodčna kislina. Zaviralci protonske črpalke so zdravila, ki zasedejo črpalke in preprečijo izločanje vodikovih ionov ter s tem nastajanje kisline. So ciljna zdravila, nimajo pomembnejših stranskih učinkov, so izredno učinkovita in za dolgo uspešno zavrejo izločanje kisline (izločanje kisline je omejeno tudi do 16 ur po zaužiti tabletki).

 

Moje zdravje št. 13 / 16. maj 2006