Normalno delovanje mehurja

Sečni mehur se počasi polni s sečem, ki priteka po sečevodih iz obeh ledvic. Pri tem se mišica stene mehurja ali detruzor razteza. Ko je mehur napolnjen do določene ravni, se sproži refleksni mehanizem, ki povzroči krčenje mišice sečnega mehurja, pri čemer ta iztisne seč iz mehurja v sečnico. Pri PASM pa je razteznost mehurja zmanjšana in krčenje mišice mehurja se sproži že, ko je v njem še zelo malo seča. Zaradi tega imajo bolniki občutek stalnega tiščanja na vodo.

Koga prizadene ta težava?

PASM prizadene tako ženske kot moške. Med spoloma ni razlik, saj ima težave 17 odstotkov žensk in 16 odstotkov moških, le da je pri ženskah kar 4-krat pogosteje povezan z uhajanjem vode. Pogostost teh simptomov se stopnjuje s starostjo. Ni jasno, ali so starostne spremembe na organih, kakršne so povešenje mehurja pri ženskah in benigna hiperplazija prostate pri moških, vzrok za pogostejše uhajanje urina. Vendar uhajanja urina pri PASM ne smemo zamenjevati z uhajanjem urina pri stresni inkontinenci, pri kateri je vzrok oslabitev podpornih mišic, ki obdajajo sečnico. Ta oslabitev je pri ženskah najpogosteje starostna, pri moških pa po navadi nastane zaradi poškodbe po operaciji prostate. Zato je zelo pomembno, da pri bolnikih s povečano prostato odkrijemo tiste, ki imajo pridružen še PASM, saj je takih kar 40 odstotkov. Zdravniki namreč pri moških premalokrat pomislijo na PASM. Študije so pokazale, da to diagnozo postavijo 76 odstotkom žensk in le 14 odstotkom moških.

Moteči simptomi pogosto porušijo normalno življenje, onemogočeni so normalni socialni stiki, zmanjša se delovna sposobnost, pojavijo se težave v spolnem življenju.

 

Postavljanje diagnoze

Zelo pomembno je, da postavimo pravilno diagnozo. Pri tem nam je v pomoč vprašalnik V8, ki ga izpolni bolnik. Če je zbral 8 točk ali več, je verjetno, da ima PASM. Vendar moramo biti pri moških pozorni na težave, ki jih povzroči povečana prostata, saj te lahko oponašajo težave pri PASM.

Zdravljenje simptomov

Zdravljenje je večstopenjsko. Najprej moramo bolniku povedati, da je težava ozdravljiva. Naučimo ga normalnega odvajanja vode, kar vključuje fizioterapijo, vedenjsko terapijo, spremembo življenjskega sloga in spremembo nekaterih prehranskih navad. V prehrani je treba omejiti uživanje prave kave, alkohola, umetnih sladil in sladkorja.
Pomagamo jim krepiti mišice medeničnega dna, naučimo jih voditi urnik mokrenja in uvedemo zdravila. Zdravila sproščajo mišice mehurja, da se ta napolni, preden se pojavijo refleksi za praznjenje.

Napotki ljudem s temi težavami

PASM je težava, o kateri ženske laže spregovorijo kot moški. Morda bo odslej tudi moškim lažje, saj imajo na voljo Društvo za zdrava sečila. To ima svoj spletni naslov http://www.zdravasecila.si/, kjer specialisti urologi odgovarjajo na urološka vprašanja po elektronskem forumu. Ne odlašajte z obiskom urologa. Zdravljenje je uspešnejše v začetni fazi, ko so težave še milejše. Pomembno je, da jih prepoznamo čim prej, saj je zdravljenje zahtevno in dolgotrajno ter včasih traja vse življenje.

 

 

 

Moje zdravje št. 10 / 28. marec 2006