Kako znižamo vročino?

Če je vročina pri otroku višja kot 38,5 stopinje Celzija, jo lahko znižamo z naravnimi sredstvi in metodami:

- čaj iz bezga, limonada in sokovi iz agrumov, sok iz rdeče pese; vse pijače naj bodo mlačne;

- obkladki iz mešanice jabolčnega kisa in vode, ki jih polagamo na noge, roke in čelo;

- za majhne otroke so primerne mlačne kopeli v vodi, ogreti na 36 do 37 stopinj Celzija, po kopeli mora otrok takoj v posteljo;

- mlačni ovitki – večjega otroka ali odraslega za nekaj minut zavijemo v rjuho, ki smo jo pred tem namočili v mlačno vodo;

Če vročina, višja od 39 stopinj Celzija, vztraja dalj časa oziroma nekaj dni, naravne metode za znižanje vročine kombiniramo z zdravili. Pri tem je treba dosledno upoštevati zdravnikova navodila.

Merjenje telesne temperature

Večina ljudi meri telesno temperaturo sebi ali otroku bodisi s klasičnimi živosrebrnimi ali digitalnimi termometri. Pri tem moramo opozoriti, da živosrebrni termometri kmalu ne bodo več dovoljeni, ker se steklo rado razbije in se strupeno živo srebro izlije. V zadnjem času se vse bolj uveljavljajo ušesni termometri, ki merijo temperaturo bobniča z infrardečim senzorjem, kar je natančna preslikava temperature možganov. Klinične raziskave so pokazale, da je uho idealno mesto za merjenje telesne temperature. Na temperaturo v ušesu namreč ne vplivajo dejavniki, kot so temperatura okolja, potenje, slina itd. Ušesni termometri so hitri (ena sekunda), varni in praktični, saj lahko na primer otroku izmerimo temperaturo tudi med spanjem.

Ko zdravnika obveščamo o svoji ali otrokovi telesni temperaturi, mu moramo obvezno povedati, da je bila temperatura izmerjena v ušesu.

Neodvisno od tega, s kakšnim termometrom merimo telesno temperaturo, je prav, da od zdravstvenih delavcev dobimo navodila, kdaj, kako in kolikokrat je treba otroku izmeriti temperaturo. Potrebne so tudi bolj natančne informacije o vročini, predvsem o vlogi vročine pri bolezni, o vzroku vročine, kaj je zmerna in kaj visoka vročina glede na otrokovo starost itd. Dejstvo je, da več ko vemo o vročini, manjša sta naša zaskrbljenost in strah.

 

Moje zdravje št. 09 / 14. marec 2006