Plavanje je celosten šport, ki razvija in oblikuje telo. Gibanje v vodi je vrsta masaže in je priporočljivo ne samo za zdrav organizem, temveč je tudi uspešno sredstvo zdravljenja različnih poškodb. Zaradi vodoravnega položaja telesa v vodi in navidezne breztežnosti je ves skelet v vodi razbremenjen. Zato je plavanje primerno tudi za starejše in nekoliko težje ljudi, paraplegike ali ljudi s prirojenimi okvarami kolkov. Poleg tega je plavanje učinkovito pri preprečevanju in zdravljenju negativnih učinkov na hrbtenico zaradi pomanjkanja telesne dejavnosti. Koristno je namreč za popravljanje nepravilne telesne drže, ki pogosto nastopi zaradi dela v prisilnem sedečem položaju. Ob primerni obremenitvi je plavanje koristno tudi kot sredstvo za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbah in boleznih, na primer po srčnem infarktu.

Vadba v vodi požene kri po žilah

Telesni gibi pri plavanju razvijajo telo tako mišično kot organsko. Plavanje intenzivno zaposluje vse notranje organe, zlasti pa pljuča in srčno-žilni sistem. Stik z vodo povzroča mnogo hitrejše kroženje krvi in s tem seveda tudi mnogo boljše in izdatnejše prehranjevanje mišičnega tkiva in telesnih organov. Pri vodoravnem položaju telesa je pritisk na srce in žilni sistem enakomernejši in manjši kot pri vzravnanem položaju, olajšana je tudi pretočnost krvi. Skeletne mišice niso obremenjene, delo je ritmično, med globokim, enakomernim dihanjem pa se povečuje priliv krvi v srce.

Strokovnjaki so ugotovili, da imajo med vrhunskimi športniki prav plavalci po navadi povprečno največjo pljučno zmogljivost, kar potrjuje dejstvo, da sodi plavanje med tiste športe, ki najbolj skladno in temeljito razvijajo glavne notranje organe.

Ko plavamo, dihamo najčistejši zrak

Vemo, da je zrak tik nad gladino vode, torej tisti zrak, ki ga vdihujemo med plavanjem, bolj čist in nima nobenih primesi prahu ali druge nesnage. Zato je intenzivna vadba pri plavanju (takrat potrebujemo posebno velike količine zraka) vedno združena z vdihavanjem čistega zraka. Povečan delež vlažnosti nad vodo pa olajša dihanje tudi astmatikom in bolnikom z bronhitisom.

Celo s higienskega stališča je plavanje zelo koristen šport, saj je telo ves čas vadbe v vodi, koža se nenehno čisti, kar preprečuje nabiranje umazanije v lojnicah.

Plavanje kot psihoterapija

Po mnenju strokovnjakov plavanje odpravlja najrazličnejše strahove in izboljšuje razpoloženje, dviguje samozavest in je izvrstna vadba, ki nas prijetno utrudi ter ugodno vpliva na spanje. Spoznanja kažejo, da povzroča redno plavanje enake učinke na našo duševnost kot različne oblike psihoterapije.

Pozor pri plavanju v zdraviliščih

Pri načrtovanju vadbe se ljudem pogosto zdi težko, kako določiti primerno obremenitev. Pri zgolj rekreativnih športnikih lahko pretiravanje z intenzivnostjo vadbe zaradi neizkušenosti, starosti ali bolezni pripelje do okvar. Zato previdno. Zlasti v zdraviliščih je treba upoštevati, da je voda toplejša kot sicer v bazenih, kar pomeni še dodatno obremenitev za srčno-žilni sistem. Vsak posameznik mora zato, ne glede na starost, v zdraviliščih intenzivnost obremenitve ustrezno prilagoditi glede na poprejšnji posvet s tamkajšnjim strokovnjakom.

 

Moje zdravje št. 09 / 14. marec 2006